Gündem

?Yaşama Yol Ver? Eğitiminin İlk Toplantısı Yapıldı

?Yaşama Yol Ver? Eğitiminin İlk Toplantısı Yapıldı

?Yaşama Yol Ver? Eğitiminin İlk Toplantısı Yapıldı
17-11-2015 15:01


1 yıl boyunca sürecek eğitim, 112 Acil Servis Çağrı Merkezine gelen asılsız çağrıların önüne geçebilme ve trafikte ambulanslara yol verilmesine dair programlar bulunuyor.

SERCAN ÇETİNEL / ÖZEL HABER

Sağlık Bakanlığının ‘yaşama yol ver’ isimli başlatmış olduğu farkındalık eğitimleri kapsamında, dün Sivas’ta ilk toplantısı gerçekleştirildi. 112 Acil Servis Çağrı Merkezlerine gelen asılsız çağrılar ve trafikte ambulanslara yol verme konularını ele alan farkındalık eğitimleri 1 yol boyuna devam edecek.

İl Sağlık Müdürlüğü öncülüğünde gerçekleşen programa, Vali Yardımcısı Turgay İlhan ve proje paydaşları katıldı. Tanıtım konuşması ile başlayan program sunum eşliğinde devam etti.

Sivas Vali Yardımcısı Turhay İlhan program sırasında dinletilen sunumdaki çağrı merkezlerine gelen asılsız ihbar oranlarından çok etkilendiğini ve çok çalışılması gerektiğini vurguladı. Yapılan bu farkındalık kampanyasında başarılı olma temennisinde bulunan İlhan şu ifadeleri kullandı:

‘Buradaki ana hedefimiz ambulansın en kısa sürede vakaya ulaşması ve 112’ye gelen asılsız aramaların önüne geçilmesi. 2 ana hedefimiz var. Az önce sunumda dinlediğim oranlar karşısında şok oldum. Çağrı merkezine gelen yüzde 95’lik bir asılsız ihbarlar çok yüksek bir oran. İnşallah başarılı oluruz. Bu noktada yapacağımız çok iş var.’

Sivas Sağlık İl Müdürü Dr. Adil Kaya ise 112 Acil Servis Çağrı Merkezine gelen asılsız çağrıların bir hayli çok olduğunu ve bu eğitimlerle bilinçlendirme yoluna giderek azaltmayı hedeflerini belirtti. Ayrıca yine bu eğitim kapsamında ambulanslara yol verme konusunda da gerekli eğitimler yapılacağını vurgulayan Kaya şunları kaydetti:

‘Sağlık Bakanlığını 2015 Ekim ayından itibaren farkındalık, bilinçlendirme eğitimleri başlattı. Bizde Sivas’ta bilgilendirme amaçlı yapılan toplantılar üzerine yenisi olarak eğitimleri bugün başlattık. Burada hedeflenen 112’lerin çalışmalarında önemli sıkıntılara sebep olan ambulansların trafikteki seyri ile ilgili toplumu duyarlı hale getirmek, bilinçlendirmek ve farkındalığını artırmaktır. Bir diğer konu ise çağrı merkezlerine gelen çağrıların içeriğinin mümkün olduğunca sağlıkla ilgili konular haline gelmesini sağlamaktır. Yani gereksiz aramaların önüne geçebilmektir. Çağrı merkezlerine gelen 4 bin çağrının ortalama 400 tanesi sağlık üzerine geliyor, gerisi tamamen gereksiz çağrılarla meşgul ediliyor. Bu gibi durumlar ambulansların çıkışını ve vakaya ulaşmayı geciktiriyor. Bu noktada paydaşlarımızdan olan milli eğitim, basın kuruluşları, emniyet teşkilatı, belediye, şoförler cemiyeti gibi kuruluşlar ile bu farkındalığı artırmak istiyoruz. Farkındalık eğitimimiz 1 yıl sürecek. Daha sonra biz bunun analizlerini yapacağız.’


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER