Gündem

Çiftçilere Önemli Uyarılarda Bulundu

Çiftçilere Önemli Uyarılarda Bulundu

Çiftçilere Önemli Uyarılarda Bulundu
18-11-2015 09:06


Geriye kalan çiftçilerin aidat konusunda bir girişimde bulunmadığını vurgulayan Çetindağ, 2016 yılından Ziraat Odalarının yeni sisteme geçeceğini söyledi. Çetindağ, ‘Biz geçmiş aidat borçlarına faiz uygulamıyoruz. Benim özellikle çiftçilerimizden ricam, 2016 yılında başlayacak olan yeni sistemden önce çiftçilerimiz mağdur olmamaları için aidat işlemlerini halletsinler. Çünkü yeni sistemde faiz uygulaması olacak’ dedi

SERCAN ÇETİNEL

İlimizde çiftçilik üzerine faaliyet gösteren vatandaşlara, Sivas Ziraat Odası Başkanı Hacı Çetindağ, oda aidatları hakkında önemli uyarılarda bulundu. Odalarında ortalama 19 bin üyelerinin bulunduğu söyleyen Çetindağ, bunlardan yaklaşık 5 bin çiftçinin üye aidatını ödediğini belirterek, geriye kalan birçok çiftçi yıllarca aidat ödemiyor dedi. Geçmişten bugüne kadar aidat ödemeyenlerin biran önce ödemeleri gerektiğini ve herhangi bir faize uğramadığını dile getiren Çetindağ, bunun sebebi olarak ise 2016 yılında Ziraat Odalarının yeni bir sisteme geçeceğini ve üye aidatlarının o günden sonra faize uğrayacağının altını çizdi.

İlk olarak odaya bağlı üye sayılarını ve üyelerin aidat borçları ile ilgili detaylar aktaran Başkan Çetindağ şunları kaydetti:

‘Sivas Ziraat Odasının kayıtlı üye çiftçi sayımız ortalama 19 bin civarında. Mazot ve gübre desteği alan yaklaşık 5 bin kişilik çiftçimiz aidat ödemesini yaparken, 14 bin çiftçimiz üye aidatlarımızı şuana kadar ödeme yapmamıştır. Bunun sebebi de, doğrudan gelir desteği, mazot, gübre, tohumluk desteği alamıyorum, Tarım İl Müdürlüğünden ÇKS kayıtları ile ilgili dosya vermiyorum diyerek bundan dolayı aidat doğmuyor diye düşünüyorlar. Sırf bunlardan dolayı Ziraat Odasına kayıtlı olmuşlar gibi biliyorlar. Hâlbuki bunlarla hiç ilgisi yok. Ben çiftçilerimiz uyarıyorum, Ziraat Odamıza kayıtlı olan tüm çiftçilerimizin, Bağkur’la ilgili olsun, banka kredileri ile ilgili olsun, daha önceden yurt dışına gitmiş olsun hepsinin aidat borcu doğuyor. Bizim bu aidatını vermeyen 14 bin çiftçimiz daha önceki başkanlar tarafından bilgilendirmemiş. Mevcut çiftçi olarak görünen fakat aralarında hayatını kaybetmiş kişiler var. Bunlarında öldükleri zaman yakın çevresinin Ziraat Odamıza bilgilendirme yapmak zorundadır.’

Çiftçilerin odaya aidatlarını ödemeleri için muhtarlara birer yazı gönderdiklerini ve böylece çiftçi sayılarının güncellemeye aldıklarını söyleyen Çetindağ, muhtarlara bu konu üzerinde durmaları için rica etti.

Çetindağ, ‘Biz bu konular ile ilgili olarak muhtarlarımıza bir yazı gönderdik. Ziraat Odamıza kayıtlı olan çiftçilerimizin aidatlarını ilerde sıkıntıya girmemeleri için yatırmaları gerekiyor dedik. Muhtarlarımız hem güncellemeleri bakımından hem de kaç tane aktif çiftçimizin olduğunu bilinmesi bakımından.  Biz geçmiş yıllardan bu yana aidat ödemeyen çiftçilerimiz faiz uygulamıyoruz. Herhangi bir cezada uygulamıyoruz. Ama kayıtlı olan üyelerimizin, odamıza gelerek her yıl üye aidat borçlarını yatırmalarını istiyoruz. Eğer gerçekten çiftçilik yapmıyorlarsa, çiftçilikle herhangi bir alakaları yoksa bize gelerek dilekçe verip, ileride kendilerinin hesabına üye aidat borcunun çıkmaması için üye aidat borçlarını yatırarak odamızdan ayrılmaları gerekiyor. Muhtarlarımızın bu konu üzerinde durmalarını istiyorum.

Bizim yaklaşık 14 bin çiftçimiz üye aidat borçlarını ödemiyor. Şunu özellikle belirtmek istiyorum, Tapu Kadastro gelmeden önce doğrudan gelir desteği başladığında, çiftçilerimiz hiç olmayan araziyi kendi hesaplarına yazdırmışlar. 2-3 yıl doğrudan gelir desteği almışlar. Daha sonra Tapu Kadastro Müdürlüğü ilimize geldiği zamanlarda doğrudan gelir desteği veremediği için üye aidat borçları birikmiş. Kendileri gelip bize dilekçe verip, biz çiftçilikten çıktı demedikleri sürece bizim burada aktif çiftçi olarak görünmekteler.’

Ziraat Odalarının sıradan bir kuruluş olmadığını özellikle vurgulayan Çetindağ, çiftçilerin bu konu hakkında daha duyarlı olmalarını isteyerek şöyle devam etti:

‘Ziraat Odalar bir Anayasa kuruluşudur. Bir kamu kuruluşu, yani bir resmi daireler gibi hareket edilmesi gerekiyor. Bazı çiftçiler diyor ki, Ziraat Odasının bizimle ne ilişkisi var. Bizden neden üye aidatı alıyorsunuz diyor. Hâlbuki kendisi gelmiş ve kendisi üye olmuş, hatta Bağkur’dan emekli olmuş, işini bitirmiş. Ama odamıza gelerek işinin bittiğine dair dilekçe vermediği için, üye aidat borçları devam ediyor.’

Ziraat Odalarının 2016 yılında geçecekleri yeni sistem hakkında da önemli açıklamada bulunan Çetindağ, ‘Ziraat Odaları Türkiye genelinde yeni bir sisteme geçiyor. Benim özellikle çiftçilerimizden ricam 2016 yılından önce mağdur olmamaları için bu işlemleri halletsinler. Biz çiftçimizi sıkıntıya sokmak için değil, kendilerine yardımcı olmak için de muhtarlarımıza bu bilgileri gönderdik. Şuan geçmiş aidat borçlarına faiz uygulamıyoruz. Ama yeni sistemde faize uğrayacak’ dedi.


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER