Gündem

Üreticiler Memnun Kaldı --video

Üreticiler Memnun Kaldı --video

   Üreticiler Memnun Kaldı --video
25-09-2020 07:00


Zeliha ALDIKAÇTI

Atık su arıtma tesisindeki çamurların kullanıldığı ve önemli bir çevre sorununun çözümüne de öncülük edecek olan Solucan Gübresi Üretim Tesisi kapasite artırımına gidiyor.

Akarsuların kirlenmesini engellemek için yapılan atık su arıtma tesislerindeki çamurun yok edilmesi sırasında yeni kirliliklere yol açılması riski de böylelikle ortadan kalkmış olacak.

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi yerleşkesinde bulunan 2 bin 400 metrekare kapalı alanda üretilen organik solucan gübresi, bölge tarımında da kalite ve verimin artmasına katkıda bulunuyor.

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alim Yıldız, solucan gübresi üretimi tesisinde yapılan işlemin sadece gübre üretmek olmadığını, hem çevreye zarar veren atık çamurların bertaraf edildiğini hem de atık ürünlerin ekonomiye kazandırıldığını söyledi.

?ÇEVREYE OLAN ZARARI ORTADAN KALDIRIYOR?

Gübre üretimi için solucanların tükettiği toprağın kentsel su arıtma tesislerinde biriken tortulardan oluştuğuna dikkati çeken Yıldız, ?Çevre sorunlarının başında yok edilemeyen atık tortuları gelmekte. Bu, yeni yeni açığa çıkıyor. Gelecek yıllarda daha büyük çevre sorunlarına yol açacak olan atık su tortularını solucan gübresi üretiminde kullanmayı başardık. Hem çevreye olan zararı ortadan kaldırıyor hem de ekonomiye katma değer katacak bir ürün olarak çiftçimizin kullanımına sunuyoruz.? dedi.

?TÜRKİYE´YE ÖRNEK OLACAK?

Sivas Organik Solucan Gübresi A.Ş (SORTAŞ) Yönetim Kurulu Üyesi ve Sivas TSO Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Eken, solucan gübresi üretim tesisinin bir yıl gibi kısa sürede büyük başarı elde ettiğini belirterek, ?Bir yıl önce kurulan şirketin bugün bu verimli hâle gelmesi bizi çok mutlu etti. Üretim tesisimizdeki gelişmeyi gördük. Hatta bu tesisin 2021-2022 Sivas´a yetersiz olacağını düşünerek şimdiden altyapısının nasıl artırılacağının planlamasını yaptık. Türkiye´de örnek bir hâle geleceğine inancımız daha da netleşti. Bu vesile ile bütün ortaklarımıza teşekkür ediyorum. Üniversitemize teşekkür ediyorum. Hocama teşekkür ediyorum. Tesisimizin hayırlara vesile olmasını diliyorum.? diye konuştu.

?BÖLGENİN EN BÜYÜK TESİSİ OLMAYI HEDEFLİYORUZ?

Eczacılık Fakültesi Farmasötik Botanik Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Uğur Tutar ise, ?Ben de yönetim kurulu üyelerimize Sayın Rektörümüz başta olmak üzere Mustafa Eken Beyefendi´ye, Mustafa Altun Beyefendi´ye, Bekir Bey´e teşekkür ediyorum. Bize hakikaten büyük destek verdiler. İnandılar, biz de bu inancın sorumluluğuyla bir yılı aşkın süredir sıfırdan almış olduğumuz bu tesisi belli bir noktaya getirdik. Hem katı organik solucan gübresi hem sıvı organik solucan gübresi üretim bantlarımızı kurduk, üretimlerimizi gerçekleştirdik. Satışlarımız başladı. Kullanan üreticiler çok memnun kaldılar. Biz de bundan dolayı mutluyuz, gururluyuz. İnşallah önümüzdeki yıllarda, atmış olduğumuz bu adım daha büyük adımlara dönüşecek. 2021- 2022 yıllarında bugünkü yönetim kurulu toplantısında atacağımız adımların kararlarını aldık. 2023 yılında nasip olursa yıllık 1000 ton kapasite ile 300 bin litre sıvı gübre üretimi yaparak bölgenin en büyük tesisi olmayı hedefliyoruz.? dedi.

Tesisi gezen ve üretim aşamalarını inceleyen SORTAŞ Yönetim Kurulu üyeleri, tesis sorumlusu Doç. Dr. Uğur Tutar´dan mevcut durum ve kapasite artırımı projesi ile ilgili bilgi aldılar.


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER