Gündem

13 Bin 125 Kişi Müracaat Etti

13 Bin 125 Kişi Müracaat Etti

13 Bin 125 Kişi Müracaat Etti
20-07-2018 07:00


FATİH TABUR

Vali Davut Gül; başvuruları 8 Haziran´dan itibaren e-devlet üzerinden alınmaya başlanan İmar Barışı düzenlemesine ilişkin ilimizden gerçekleştirilen müracaat sayısına dair açıklamalarda bulundu. Yapılardaki imar ve iskan sıkıntısının çözülerek bu yapıların tamamının kayıt altına alınmasının amaçlandığı İmar Barışı konusunda ilimizde şu ana kadar 13 bin 125 kişinin müracaat ettiğini açıklayan Vali Gül, aftan faydalanmak isteyenlerin acele etmesi gerektiğini söyledi.

?TELAFİSİ YOK?

Vali Gül, ?İmar Barışıyla ilgili toplam 13 bin 125 kişi müracaat etmiş ve bunlara yatırılan para da 910 bin 843 lira. Para yatırma mevzusu 31 Aralık´a kadar devam edecek. Ruhsatla ilgili sıkıntısı olanlar İmar Barışı kapsamında 31 Ekim´e kadar müracaat etsinler. Daha sonra Belediye, Özel İdare veya buna benzer bir kurum işlem yapma durumunda kalır. Bunun telafisi de yok. Hazır böyle bir imkan varken, İmar Barışına müracaat edecek; şartları tutuyorsa da bundan yararlanılacak? açıklamasında bulundu.

MÜDÜRLÜK BİNASINDA

?İMAR BARIŞI MASASI? KURULDU

İmar Barışı´ndan yararlanmak isteyen vatandaşlara yardımcı olmak amacıyla Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü binasında ?İmar Barışı masası? oluşturuldu.

İMAR BARIŞI BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Vatandaşın devletle ihtilaflı durumunun ortadan kaldırılması, imara aykırı, ruhsatsız veya ruhsat eklerine aykırı yapıların kayıt altına alınması yoluyla bu yapılara yasallık kazandırılması hedeflenen İmar Barışı düzenlemesi 31 Aralık 2017´den önceki ruhsatsız veya ruhsat eklerine aykırı yapılmış kırsal ve kentsel alanlardaki tüm yapıları kapsıyor.

Başvurularda vatandaşların kendi rızasıyla müracaatı ve kendi beyanı esas alınırken, e-devlet kapısı üzerinden sisteme girildiğinde istenen bilgiler şöyle: E-devlet şifresi, geçerli bir cep telefonu numarası ve e-posta adresi, beyan edilecek yapının adresi, tapusu varsa ada ve parsel bilgileri, toplam inşaat alanı, konutların ve iş yerlerinin ayrı ayrı toplam alanları (metrekare), yapıdaki konut ve iş yeri sayısı, arsa/arazinin emlak vergi birim değeri (ilgili belediyeden alınabilecek), yapının bulunduğu arsanın alanı, varsa tapudaki alan yoksa beyan edilecek alan (metrekare), yapı sınıfı (sistemin sunacağı seçeneklerden seçilecek), imar mevzuatına aykırılığın tarif edilmesi ve yapıyı gösteren ve aykırılık kısmını gösteren birer fotoğraf. Fotoğrafların dosya formatının ´jpg, jpeg veya png´ olması gerekiyor.

Yapı sahipleri başvuru işlemini tamamladıktan sonra 24 saat içerisinde SMS veya e-mail yoluyla gelecek bilgilendirme üzerinden Yapı Kayıt Belgesi başvuru bedelini yatırdığında işlemini tamamlamış olacak. Yapı Kayıt Belgesi bedeli ise arsa emlak değeri ile yapı yaklaşık maliyeti toplamı üzerinden konutlarda yüzde 3, ticari yapılarda yüzde 5 olarak hesaplanacak. Yapı kayıt belgesinin bedeli en son 31 Aralık 2018´e kadar ödenebilecek. Yapı sahibi, başvuruyu yaptıktan sonra hemen bedelini yatırması halinde ise 24 saat içerisinde Yapı Kayıt Belgesi´ni e-devlet üzerinden alabilecek.

/resimler/2018-7/19/1647303841856.jpg


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER