Mersin Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı, unutulmaya yüz tutmuş ata tohumlarını yeniden canlandırmak amacıyla başlattığı proje kapsamında, 2020 yılında Silifke’nin Balandız Mahallesi’nde başlattığı 'Yerel Buğday Çeşitlerinin Yerinde Korunması ve Pazarlanması' projesini genişletiyor. İlk olarak 13 üreticiye bin 625 kilogram tohum desteği sağlanan proje, 2023-2024 yılında Silifke’de 11 mahallede 130 üreticiye 16 bin 250 kilogram yerel buğday tohumu dağıtımıyla devam etti. Bu destekler sayesinde artan girdi maliyetlerine rağmen üretimlerini sürdürebilen çiftçiler, proje kapsamında şimdiye kadar toplamda 26 bin kilogram tohum desteğinden faydalandı.
Büyükşehir Belediyesi, üreticilere dönüm başına 200-300 kilo ürün hasadı sağlayarak geri alım garantisi veriyor ve ürünlerin pazarlanması konusunda da destek sunuyor. 2020-2021 yıllarında Toprak Mahsülleri Ofisi'nin belirlediği fiyatın 2 katı üzerinden ürün satın alan belediye, bu şekilde yerel buğday çeşitlerinin korunmasına ve ekonomik değerinin artırılmasına katkıda bulunuyor.
Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı'nda görevli ziraat teknikeri Hakan Haykut, projenin kültürel mirası koruma ve yerel tohum çeşitlerini artırma amacını taşıdığını belirterek, 2020'den bu yana 214 üreticiye toplamda 26 bin kilogram atalık buğday tohumu dağıttıklarını açıkladı. Projenin başarıyla uygulanmasıyla birlikte, Antalya ve Adana gibi şehirlerden de benzer projeler için taleplerin arttığını ifade etti.
Gülnar Kayrak Pelitpınarı Sulama Kooperatifi Başkan Yardımcısı ve Pelitpınarı Mahalle Muhtarı İsa Şahin ise atalık buğday ekim projesine 2 yıldır devam ettiklerini ve bu süreçte tarımsal üretimdeki çeşitliliği artırdıklarını belirtti. Büyükşehir Belediyesi'nin sağladığı desteklerin, köy ekonomilerini güçlendirerek insanları üretime teşvik ettiğini vurguladı.
Projenin bir diğer üretici temsilcisi Huriye Saz ise belediyenin atalık tohum desteğiyle 5 yıl önce küçük bir arazide başladıkları üretimi büyüterek devam ettiklerini dile getirdi. Modern tohumların genetiğiyle oynandığına dikkat çeken Saz, sağlıklı ve lezzetli ürünler elde etmenin önemini vurguladı ve atalık buğdayın yaygınlaşmasının bu çabalarının sonucunda gerçekleştiğini ifade etti. /İHA/
Editor : İhlas Haber Ajansı