Türkiye'nin ilk ve tek UNESCO sertifikalı jeoparkı Kula-Salihli UNESCO Global Jeoparkı girişindeki interaktif müzede sergilenmeye başlayan ayak izlerinin 44 ile 45 numara arasında ve bir erkeğe ait olduğu düşünülüyor.
İlk olarak 1960'lı yıllarda baraj inşaatında yol kazısı sırasında tespit edilen insan ve hayvanlara ait fosil ayak izlerinin yaşının 4 bin 200 ile 4 bin 500 yıl arasında olduğu ortaya çıktı.
İzlerin yanı sıra, baraj bölgesinde bulunan çocuk ve yaşlı insanlara ait izler de doğada koruma altına alınmış durumda. Fosiller, yaklaşık 1 ay önce Kula-Salihli Jeoparkı'nda ziyaretçilerin beğenisine sunuldu.
“44-45 NUMARA, BİR ERKEĞE AİT”
Kula-Salihli UNESCO Global Jeoparkı'nın sorumlu mühendisi Yiğit Karakuzu, ayak izlerine ilişkin şu bilgiyi verdi: Volkana taptıkları için patladığında ona doğru korkarak ya da koşarak değil, aheste bir şekilde volkana doğru yürüdükleri ayak izleri görüldü. Çünkü ayak izleri yönü volkandan kaçarcasına değil, volkana doğru. Bulunan ayak izleri çok çeşitli. Hayvan izleri var, insan izleri var. Kadına ait olduğu, erkeğe ait olduğu, çocuklara ait olduğu değerlendirilen izler var. Bu izler bahsettiğim gibi kül tabakasının üzerinde oluşuyor. Ardından ikinci bir patlamayla sıcak kül, çamurlaşmış olan bu izleri kapatıyor, bu şekilde günümüze kadar taşlaşmış halde geliyor. Sergilenen ayak izleri yaklaşık 44-45 numara, bir erkeğe ait olduğu düşünülüyor.
Editor : Demirören Haber Ajansı