Gündem

Adem Uzun, Hilmi Bilgin'i İşaret Etti: Hiçbir Bilimsel Çalışma Yapılmadı!

Belediye Başkanı Adem Uzun, 5 milyon liraya mal olan Aziz Vlas Anıt Mezar Yeri Projesine ilişkin konuştu. Önceki dönem Belediye Başkanı Hilmi Bilgin’i işaret eden Uzun, proje hayata geçirilmeden önce hiçbir bilimsel çalışma yapılmadığını ifade ederek “31 Mart 2024 tarihinden sonra Sivas Belediyesi'nin yeni yönetimi konuyu aslında kucağında bulmuştur” dedi.

Adem Uzun, Hilmi Bilgin'i İşaret Etti: Hiçbir Bilimsel Çalışma Yapılmadı!
09-09-2024 12:58
SİVAS

Bilal HASDEMİR 

Sivas Belediyesi tarafından gerçekleştirilen Aziz Vlas çalıştayı ve sonuç raporu gündemdeki yerini koruyor.

Geçtiğimiz hafta cuma günü Aziz Vlas çalıştayının sonuç raporu kamuoyuyla paylaşıldı.

Fidan Yazıcıoğlu Kültür Merkezinde düzenlenen toplantıda konuşan Sivas Belediye Başkanı Dr. Adem Uzun, önceki dönem Sivas Belediye Başkanı Hilmi Bilgin ve yönetimini eleştirdi.

Yaklaşık 5 milyon lira maliyetle yapılan ancak açılışı gerçekleştirilemeyen Aziz Vlas Anıt Mezar Yeri Projesi hayata geçirilmeden herhangi bir bilimsel çalışma yapılmamasını eleştiren Uzun, “31 Mart 2024 tarihinden sonra Sivas Belediyesi'nin yeni yönetimi konuyu aslında kucağında bulmuştur” diyerek serzenişte bulundu.

ANI PROJESİ MİMAR KEVORK ÖZKARAGÖZ TARAFINDAN ÇİZİLDİ

Başkan Uzun, “Şehrimizin şu an itibariyle ve yaklaşık 20 yılın da çok tartışılan konularından birisi olan Aziz Vlas konusuyla ilgili geçenlerde bilimsel bir toplantı yaptık. Bu toplantıya alanda uzman akademisyen hocalarımız yine şehrin kültür hayatında yer teşkil etmiş kültür insanları, yine mimarlardan arkeologlardan, sanat tarihçilerinden,  aynı zamanda kamu kurumu temsilcilerimizden oluşan 24 kişinin katılımıyla bir çalıştay gerçekleştirdik. Konu akademik ve bilimsel anlamda ele alındı daha sonradan da bir sonuç raporu hazırlandı. Süreçle ilgili size kısaca bir bilgi sunmak istiyorum. 2004 yılında Sivas'ın gündemine gelen Aziz Vlas Anıt Mezar Yeri Projesi ile ilgili ilk olarak 2019 yılı itibariyle dönemin Sivas Valiliği ve Sivas Belediyesi tarafından çalışmaların başlatıldığını görüyoruz. Alanla ilgili ilk olarak 16/6/2020 tarihinde Sivas Müze Müdürlüğü tarafından sondaj çalışmalarının yapıldığını görüyoruz. Kazı çalışmaları devam ederken akabinde alanda uygulanmak istenen proje hazırlama aşamasına da geçildiğini görüyoruz. Proje hazırlama aşamasının da Sivas Belediyesi tarafından yürütüldüğünü görmekteyiz. Daha sonradan Mimar Kevork Özkaragöz tarafından anı projesinin çizildiğini görüyoruz. Mezar alanı olarak belirlenen alandaki belediyeye ait parsellerin tapularına 23/12 /2022 tarihinde ‘Aziz Vlas mezarı ve yapı kalıntıları 1. grup korunması gerekli taşınmaz kültür varlığıdır’ şeklinde şerh konulduğunu da görmekteyiz. 2023 tarihinde ise Aziz Vlas Mezar Projesi için yapım ihalesine çıkılmış yaklaşık 5 milyon TL maliyetle 2023 yılı içerisinde de tamamlandığını görmekteyiz ancak açılışı yapılmamıştır. 31 Mart 2024 tarihinden sonra Sivas Belediyesi'nin yeni yönetimi konuyu aslında kucağında bulmuştur. Yapılan değerlendirmeler sonrasında konunun artık bilimsel temelde tartışılması amacıyla konuyla ilgili bir çalıştayın yapılmasına karar verilmiştir. Şimdi de tabii sizlerle bir araya geldik. Baktığımız zaman proje yaklaşık bir yıl önce tamamlanmış. Sivas Belediyesi olarak bu çalıştaydan önce ‘Popülist söylemlerden ve bilgi kirliliğinden uzak bu konu bilimsel temelde ele alınsın’ dedik ve Sivas Belediyesi yönetimi olarak bir irade ortaya koyduk. Sağ olsun hocalarımızı davet ettik, bizleri kırmadılar. Yapılan çalıştay çok seviyeli, bilimsel temelde, etik kurallarına uygun, akademik bir alanda ve içerikte tartışıldı. Konuyu biz bu şekilde ele aldık. ‘Keşke bu konu ilk başta bilimsel bir temelde ele alınsaymış’ diyoruz ama baktığımız zaman herhangi bir toplantının yapılmadığını da görüyoruz” ifadelerini kullandı.

Sivas Kent Konseyi Başkanı Ahmet Necip Günaydın da geçtiğimiz günlerde Aziz Vlas konusunda sarf ettiği sözlerle Hilmi Bilgin ve ekibini hedef almıştı.

“MESNETSİZ BİR ANIT BELEDİYE TARAFINDAN YAPTIRILMIŞ”

Günaydın, önce yazıp sonra sildiği sosyal medya paylaşımında “Çalıştay çok muhteşem oldu. Eski belediye, Hilmi Bilgin döneminde yapılan anıt rezaleti ortaya döküldü. Anıt açılması söz konusu değil. Hilmi Bilgin yönetimi Ermeni diasporasının esiri olmuş. Ermeni mimarın projesi esas alınarak anıt yapılmış. Mesnetsiz bir anıt belediye tarafından yaptırılmış. Dünün yanlış uygulaması üzerinden, Adem Başkana, hepimize saldırdılar. Yel değirmenlerine saldıran Don Kişot gibiydiler” ifadelerini kullanmıştı.

HİLMİ BİLGİN NE CEVAP VERECEK?

Önceki dönem Sivas Belediye Başkanı Hilmi Bilgin’in hem Belediye Başkanı Uzun’un hem de Kent Konseyi Başkanı Günaydın’ın iddialarına ne cevap vereceği merak ediliyor.


Editor : Bilal HASDEMİR
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
Ahmet 1 ay önce
Sivas ın hak ettiği başkanlar değilsiniz, Sizleri Allah a havale ediyoruz, nelerle uğraşıyorsunuz yazıklar olsun.
Ahmet 1 ay önce
Sivas ın hak ettiği başkanlar değilsiniz, Sizleri Allah a havale ediyoruz, nelerle uğraşıyorsunuz yazıklar olsun.
Hanifi 1 ay önce
Başka işiniz yok gereksiz bir şey
tamer 1 ay önce
çalıştaya katılanlar zaten çaıştya öncesinde de böyle düşünüyorlardı. gerçekten bir tarih çalıştayı yapılmadı
SİNAN GÖLBAŞI 1 ay önce
Aziz Vlas Kimdir ? Hristiyanlar ve Müslümanlar onu nasıl bilir ? Bilgiler aşağıda:

Sivaslı Vlas Doğum tarihi belirsiz olmakla birlikte 280 (bir ihtimale göre 283)- 316 yılları arasında o dönemki adı Sebaste olan Sivas'ta yaşamış piskopos, Ermeni aziz. Yayınlanan Acta'sına (kamu tutanağı) göre, dövülmüş, demir dokumacı taraklarıyla saldırılmış ve başı kesilmek suretiyle öldürülmüştür.
Vlas'ın, geleneksel olarak boğaz ile ilgili h
...n 1 ay önce
Elekstirene kadar eski dönemin ödemelerini , satın almalarini usulsüz işlerini incelesin
Levent Karademir 1 ay önce
Şehitler parkının yeşil alanına taksi durağı diken çapsız bir belediye başkanı akşama kadar sigara izmariti ile güzelim parkı kirleten taksiciler bir de temizlik görevlisi tahsis et.. Bir malak gitti bir malak geldi
Ziya Soybayraktar 1 ay önce
Üç maymuna dördüncü de eklenmiş?
Duymadım,Görmedim, Bilmiyorum.
????!
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER