Gündem

Afete Hazır Olmalıyız

Afete Hazır Olmalıyız

Afete Hazır  Olmalıyız
31-01-2020 07:00


Fatih TABUR

Cumhuriyet Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Orhan Tatar, geçtiğimiz hafta Elazığ´da meydana gelen ve ilimizde de hissedilen 6,8 büyüklüğündeki depremin ardından önemli açıklamalarda bulundu.

Elazığ depreminin ardından gözlerin olası Marmara depremine çevrildiğini aktaran Tatar, ?Tüm faylardaki enerji Marmara üzerinde birikmiş durumda, bunu biliyoruz. Bu bilimsel bir gerçek ama hiçbir zaman bir depremin yerini, saatini, gününü bilme gibi bir teknolojiye sahip değiliz. Orada riskin arttığını birçok parametreyi dikkate alarak biliyoruz.  Marmara civarında olası bir depremde birçok il risk altında ama bugünden yarına hemen bir deprem olacak anlamına gelmiyor. Bunu böyle dediğiniz anda farkında olmadan birçok şeyi etkiliyorsunuz. Orası ülkenin kalbi, çok büyük bir dünya kenti. Ticaret, sanayi orada. Bu anlamda dışarıya karşı algı yarattığınız anda birçok yatırımcıyı ve turisti kaçırırsınız. Hayat devam ediyor. Yapılması gereken şey biz bunlara alışacağız? dedi.

Türkiye´nin bir deprem ülkesi olduğunun unutulmaması gerektiğinin altını çizen Tatar, ?Buna göre önlemleri alacağız, ne yapmamız gerektiğini bileceğiz. Hem toplum olarak  hem de bireysel olarak bütün bu çalışmaları yapacağız. Bir dayanışma içerisinde yapacağız ve kendimizi kandırmayacağız. Bu çok önemli.  Doğru bilgiye sahip olacağız. Bütün bunları yaparken toplumsal dayanışma gücümüzü daha da geliştirerek arttıracağız. Artık biz  6 veya  6,5  büyüklüğünde bir depremi sadece bir haber ötesinde konuşmayacağız. Hayalimiz bu? diye konuştu.

Cumhuriyet Üniversitesi´nde deprem konusunda çok yetkin isimler olduğunu dile getiren Tatar, ?Çok yetkin bölümlerimiz var. Uzun yıllardan beri bu bölümlerimizde bilimsel çalışmalar yapılıyor. Sivas kent merkezi ve ilçeleri üzerinde bu tür risk analizine dönük daha öte, daha ileri çalışmalar yapılabilir. Bu çok önemli. Bu anlamda çok hassas bir valimiz var. Yıllardan beri Sivas´ı tanıyan bir insan. Bu konulara çok yatkın, çok donanımlı bir insan. İlerleyen günlerden normal bir döneme eriştiğimizde bunları istişare ederek Sivas özelinde neler yapılabilir, ne tür konularda hazırlıklı olmamız gerekiyor bunları tartışabilirsek iyi olur? şeklinde konuştu.

?ŞEHRİ HAZIR HALE GETİRMELİYİZ?

Cumhuriyet Üniversitesi´nin deprem alanında çok yetkin olduğunu belirten Tatar, ?Cumhuriyet Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü gerçekten önemli bir bölüm.  Türkiye´de yer bilimlerindeki yayın üretimine en çok katkı yapan bölümlerden bir tanesi. Orada birçok genç arkadaşımız var. Hepsi bilimsel anlamda çok donanımlı. Bunların yeniden motive edilmesi, sinerji oluşturulması çok önemli. Risk yönetimi ayağını iyileştirmemiz gerekiyor. Bu tür afetlere hazırlıklı olmamız gerekiyor. Üniversite araştırma fonunun yıllardan beri desteklediği projeler var. Cumhuriyet Üniversitesi araştırma fonundan birçok proje yapıldı. Bu fon halen proje verebiliyor. İyi bir koordinasyonla sinerji oluşturarak Sivas´ı bulunduğu yerden çok daha iyi bir noktaya getirmemiz gerekiyor. Sivas´ta sadece deprem değil belli bölgelerinde farklı afet riskleri var. Afetlere hazırlık konusunda şehri hazır hale getirmek çok büyük önem taşıyor. İyi bir koordinasyonla bunu önümüzdeki dönemde başarabileceğimize inanıyorum. O konuda benim bir şüphem yok. Bu konuda gerçek çalışan insanlara destek verilmesi gerekiyor.  Toplumu bu konularda daha iyi eğiterek olması gerektiği düzeyde bir risk algısı oluşturarak afetlere hazırlamamız gerekiyor. Bunun için de elimizde her türlü imkanlar var. Sadece yapılması gereken tek şey iyi bir sinerji yaratarak herkesin bu sürece katkı sağlaması? diyerek konuşmasını sona erdirdi.

 


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER