Gündem

Afetler Şehri!

Afetler Şehri!

Afetler Şehri!
23-04-2019 07:00


FATİH TABUR

İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığınca (AFAD) hazırlanan "Türkiye´de Afet Yönetimi ve Doğa Kaynaklı Afet İstatistikleri" raporunun "Sayılarla Türkiye´de Afetler" bölümünde 1 Ocak 1950- 1 Haziran 2018 tarihleri arasında meydana gelen su baskını ve heyelan afetlerine ilişkin istatistiki verilere yer verildi.

SİVAS 2´NCİ SIRADA

Gazetemizin rapordan derlediği bilgilere göre 28 bin 488 kilometrekarelik yüzölçümü ile Türkiye´nin ikinci büyük ili olan Sivas´ta bahsi geçen 68,5 yıllık zaman dilimi içerisinde 315 sel/su baskını olayı meydana geldi. Sel/su baskını vakasının en fazla yaşandığı il 425 adet ile Erzurum oldu. Erzurum´u Sivas, Van ve Bitlis takip etti.

Raporun, "Sayılarla Türkiye´de Afetler" bölümünden elde edilen bilgilere göre heyelan olayının en fazla yaşandığı şehirlerin başında da Sivas geldi. 1 Ocak 1950-1 Haziran 2018 tarihleri arasında en fazla heyelan bin 517 adet ile Trabzon´da meydana geldi. Trabzon´u bin 319 heyelanla Rize, 939 heyelanla Erzurum, 913 heyelanla Giresun, 768 heyelanla  Kastamonu, 765 heyelanla Artvin, 693 heyelanla Bingöl, 688 heyelanla Malatya, 666 heyelanla da Sivas izledi.

HEYELANIN SON ÖRNEĞİ ZARA´DA OLDU

Sivas´ta meydana gelen heyelan vakalarının son adresi ise Zara oldu. İlçeye uzaklığı 49 kilometre olan Yıkılgan köyü yakınlarında meydana gelen heyelan köy sakinlerini endişelendirdi.  Köye yakın bir noktada hektarlarca alan akarak Yıkılgan köyü ve komşu üç köyün yollarına zarar verdi.  Heyelanın sürekli olarak meydana geldiğini belirten köylüler, yolun kapanması nedeniyle özellikle hastaların büyük sıkıntı çektiğini ifade ettiler. 

?YOLDAN ARABA ÇIKMIYOR?

Köy Muhtarı Davut Hatip, aşırı kar ve yağmur yağdığından dolayı heyelanın meydana geldiğini ifade ederek, "Hastamız oluyor yoldan araba çıkmıyor, zor çıkıyor" dedi.

KÖYLÜLER KORKUYOR

Tedirgin olduklarını belirten Yeşimli Köyü Muhtarı Celal Akuş ise ?Mühendisler geldi, buranın altından ırmak geçtiğini, çok su geldiğini söylediler. Bu dağ kopup geliyor, dere gibi akıyor. Özel İdare de belediye de çalışıyor ama yetiştiremiyorlar. Mağduruz; korku var. Biz şehre gitmek için hastaneye gitmek için buranın korkusunu çekiyoruz" açıklamasında bulundu.

HEYELAN NEDEN OLUR?

Heyelan bir diğer adıyla toprak kayması, hem canlıların hayatında hem de topografyada derin izler bırakıyor. Toprak kayması, Türkiye´de özellikle Karadeniz Bölgesi´nde görülüyor.  Heyelan ya da toprak kayması, zemini kaya veya yapay dolgu malzemesinden oluşan bir yamacın yer çekimi, eğim, su ve benzeri diğer kuvvetlerin etkisiyle aşağı ve dışa doğru hareketidir. Kayalardan, döküntü örtüsünden veya topraktan oluşmuş kütlelerin, çekimin etkisi altında yerlerinden koparak yer değiştirmesine heyelan denir. Bazı heyelanlar büyük bir hızla gerçekleştikleri halde bazı heyelanlar daha yavaş gerçekleşirler. Heyelanlar yeryüzünde çok sık meydana gelen ve çok yaygın bir kütle hareketi çeşididir. Aşınmada önemli rol oynarlar. Büyük heyelanlar aynı zamanda topografyada derin izler bırakırlar.

Eğimlerin fazla olduğu sahalarda heyelan riski artmaktadır. Bazı sahalarda fay yamaçları dik eğimlerin oluşmasına neden olarak heyelanları kolaylaştırırlar. Yine insanlar kanallar ve yollar açarak ya da yol ve maden kazılarından çıkan toprakları denge açısına erişmiş bulunan yamaçlar üzerine atarak heyelan oluşumuna neden olan koşulları hazırlarlar. Gevşek unsurların denge açısını herhangi bir nedenle aştığı durumlarda heyelan oluşur. Heyelandan korunmak için yamaçlara set yapılması, kütlenin kaymasına neden olan kısmının kazılması, zemin sertleştirilmesi, istinat duvarı yapılması, ağaç dikilmesi gibi yöntemler uygulanıyor.


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER