Politika

AK Parti Sivas Milletvekilinden CHP'ye "Kreş" Tepkisi!

Cumhuriyet Halk Partisi’nin kreş ve anaokulu konusunda vermiş olduğu grup önerisi üzerine konuşan AK Parti Sivas Milletvekili Rukiye Toy,  eğitimin tüm toplum kesimlerini ilgilendiren millî bir konu olduğunu söyleyerek ve siyasete malzeme yapılamayacağını ifade etti.

AK Parti Sivas Milletvekilinden CHP'ye "Kreş" Tepkisi!
27-11-2024 12:25
SİVAS

AK Parti Sivas Milletvekili Rukiye Toy, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulunda Cumhuriyet Halk Partisi Grubu'nun kreş ve anaokulu konusunda vermiş olduğu grup önerisine yönelik konuştu.

AK Parti grubu adına söz alan Toy, “Okul öncesi eğitim, çocuklarımızda öğrenmeye ilgi uyandırmayı, var olan yeteneklerini ortaya çıkarmayı amaçlayan ve çocuklarımızın toplumsallaşması için oldukça önemli bir konudur. Okul öncesi eğitim, dezavantajlı bölgeler için ayrıca bir gerekliliktir çünkü bu süreçte aldıkları eğitim çocuklarımızın ilköğretime mümkün olduğunca eşit koşullarda başlamalarını sağlamaktadır. Öte yandan, okul öncesinde uygulanan eğitim programlarında çocuklarımızın bireysel ayrıcalıklarının ve çevresel faktörlerin dikkate alınması ve programların çocuk merkezli olması gerekir. Bu durumu teminen okul öncesi eğitim hizmeti veren tüm resmî ve özel kurumlar ile kreş ve gündüz bakım evlerinin denetimi Millî Eğitim Bakanlığımız tarafından yapılmaktadır. Bununla birlikte, yasal düzlemde ifade etmek gerekirse belediyeler tarafından açılan kreşler ve gündüz bakım evleri, diğer tüm idari iş ve işlemlerde Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına bağlıdır. Belediyelerin 36 ay üzeri çocuklara hizmet veren özel anaokulu açabilmeleri gerek 5393 sayılı Belediye Kanunu gerekse 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu uyarınca mümkün değildir. Fakat bu durumun var olan ihtiyacın görmezden gelindiği veyahut verildiği iddia edilen hizmete bir garez olduğu şeklinde değerlendirilmesi art niyetli bir tutumdur. Aksine, tüm bu düzenlemeler yerindelik ve yetkinlik açısından değerlendirilerek yapılmıştır. Nasıl ki eğitimin farklı kademelerine ait eğitim kurumları idari olarak yine farklı birimlerin yetkisinde ise aynı şekilde, okul öncesi eğitimde de bu taksimatın yapılması olağandır. Niyeti eğitim hizmeti vermek olan herkes bu durumla uyumlu ve mevzuata bağlı bir şekilde çalışmalarını sürdürmelidir” dedi.

5 YAŞTA OKULLAŞMA ORANI YÜZDE 84'ÜN ÜZERİNE YÜKSELDİ

Toy, “Millî Eğitim Bakanlığımıza bağlı 10 binden fazla resmî ve özel anaokulu ile 20 binden fazla resmî ve özel ana sınıfında 2 milyona yakın çocuğumuz okul öncesi eğitime devam etmektedir. Ayrıca, çalışan anne ve babaları desteklemek amacıyla çocuk kulübü uygulamaları düzenli olarak gerçekleştirilmektedir. Yine, 2024 yılı yatırım programında 510 resmî anaokulu yapım işi bitmiş veya devam etmektedir. Okul öncesi eğitimde fırsat eşitliğini sağlamak amacıyla nüfusu az veya dağınık olan köylerde veya benzeri yerleşim yerlerinde ana sınıfı açılması için gerekli öğrenci sayısı 10'dan 5'e düşürülmüştür. Bu bölgelerde ana sınıfı açılamaması durumunda gezici öğretmen sınıfı ve taşıma merkezi ana sınıfı gibi alternatif erişim modelleriyle çocuklarımıza eğitim hizmeti sunulmaktadır. Uygulanan doğru politikalar neticesinde 2010 yılından sonra OECD üye ülkeleri arasında en yüksek okullaşma artışıyla okul öncesi eğitim, 5 yaşta okullaşma oranı 2002-2003 eğitim öğretim yılında yüzde 11 civarında iken bugün yüzde 84'ün üzerine yükselmiştir. Bu gerçekler ışığında sözlerime son verirken eğitimin tüm toplum kesimlerini ilgilendiren millî bir konu olduğunu ve siyasete malzeme yapılamayacağını bir kez daha vurguluyor, Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum” ifadelerine yer verdi.


Editor : Adem Sabit NALBANT
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER