Gündem

Akyıldız, meclis´te Hızlı Treni sordu

Akyıldız, meclis´te Hızlı Treni sordu

Akyıldız, meclis´te Hızlı Treni sordu
14-10-2017 05:00


HAYRULLAH AĞKAŞ

Akyıldız, vermiş olduğu soru önergesinde "2016 yılında Sivas - Ankara arası 2,5 saate düşecek diye müjdelenen, 2012´de hizmete girecek denilen Sivas - Ankara YHT Hattı, daha sonra 2014 ve 2016 tarihine ertelenmiş, en son yapılan açıklamalarda da 2018 yılında hizmete gireceği belirtilmiştir" dedi.
Akyıldız verdiği soru önergesinde şu ifadelere yer verdi:
"YHT Garı´nın mevcut tren garının yanına yapılacağı planlanarak, Karşıyaka Köprüsü ve Kızılırmak bölgesinde altyapı çalışmaları yapılmış ve devletin bütçesinden çok ciddi şekilde paralar harcanmıştır. Daha sonra güzergâh değişikliği yapılacak denilerek, YHT Garı´nın Cumhuriyet Üniversitesi Kampüsü´nün içine, Kızılırmak Nehri´nin kenarına yapılacağı söylenmiştir.  Bunun üzerine Karşıyaka Mahallesi´nden Cumhuriyet Üniversitesi´ne olan bölümde 3 bin 500 civarındaki vatandaşın arsasına kamulaştırma yapılmıştır.
Son günlerde Sivas kamuoyunda söylenen bilgilere göre de Cumhuriyet Üniversitesi´nde yapılan zemin etütlerinde sıkıntılar olduğu, ihaleyi alan firmanın işe başlamadan iflas ettiği ve projenin tekrar değiştirilerek YHT Garı´nın merkezde yapılacağı konuşulmaktadır. Bu sebeple kamulaştırma yaparken vatandaşlara ödenen ücretlerin günlük rayiç bedel faizleriyle geri alınacağı iddia edilmektedir."
Akyıldız, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan´a şu soruları yöneltti:
-Ankara - Sivas arasında yapımı devam eden Hızlı Tren projesinin son durumu nedir? Ne kadarlık kısmı tamamlanmıştır?
-Sivas YHT Garı´nın nereye yapılması planlanmaktadır?
-YHT Garı´nın merkeze yapılması planlanarak Karşıyaka Mahallesi´nde ve Kızılırmak bölgesinde ciddi miktarda paralar harcanarak yapılan altyapı çalışmalarından sonra, neden güzergah değişikliği yapılmıştır?
-Sivaslı kardeşlerimin vergilerinden kesilen paralar boşa giderek kimlere rant sağlanmıştır?
-Sivas´ta bu kadar dedikodu varken, YHT Garı´nın nereye yapılacağına dair neden hiçbir yetkili açıklama yapmamaktadır?
-Cumhuriyet Üniversitesi´nde yapılan zemin etütlerinde sıkıntılar olduğu, ihaleyi yapan firmanın iflas ettiği ve projenin tekrar değiştirilerek YHT Garı´nın merkeze yapılacağı iddiaları doğru mudur? Bu iddialar doğru ise kamulaştırma yaparken 3500 civarında vatandaşımıza ödenen ücretlerin, günlük rayiç bedel faizleriyle geri alınacağı söylentileri gerçeği yansıtmakta mıdır?
-Ankara-Sivas arasında yapımı devam eden Yüksek Hızlı Tren Projesi´ni ne zaman tamamlamayı ve hizmete açmayı düşünüyorsunuz?


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER