Polonya'da her gün ortalama 255 kişi alkollü şekilde trafiğe çıkıyor. Geçtiğimiz yıl, polis ülke genelinde yaptığı kontrollerde 90 binden fazla alkollü sürücüyü yakaladı. Yıl başından bu yana ise neredeyse 13 bin alkollü sürücü tespit edildi. Bu artışlar üzerine Polonya, alkollü araç kullanımıyla ilgili adımlar atmaya başladı.
Alkol kullanımıyla ilgili alınan kararlar sonrası yayımlanan yasa da, herhangi bir trafik kazasına karışan ve yapılan kontroller sonucunda kanında 1 promil ve üzeri alkol tespit edilen sürücüler ile kaza sonrasında olay yerini terk eden veya yayan olarak kaçan sürücülerin araçlarına el konulmasıdır. Bu kararın amacı, alkollü araç kullanımının yol açtığı tehlikelerin önlenmesi ve sorumluluktan kaçınma durumlarının cezalandırılmasıdır. Bu önlem, trafik güvenliğini artırmak ve alkollü sürücülerin risk oluşturmasını engellemek için alınmıştır.
ARAÇ DEĞERİNDE PARA CEZASI!
Polonya'daki mevcut yasalara göre, 0,2 ile 0,5 promil arasında alkollü olduğu belirlenen sürücülerin ehliyetlerine el konulurken, aynı zamanda 2.500 zloti (20.000 TL) para cezası uygulanmaktadır. Promil seviyesinin 0,5'i aşması durumunda ise verilen para cezası 5.000 ile 60.000 zloti arasında (40.000 TL ile 490.000 TL) değişmektedir. Bununla birlikte, ehliyetine el konulan ve 15 ceza puanı uygulanan sürücüler hakkında ayrıca dava açılmaktadır
Yeni yürürlüğe giren yasa ile ise alkollü araç kullanımının neden olduğu trafik kazalarının daha da azaltılması hedeflenmektedir. Bu kapsamda, alkollü sürücünün kaza nedeniyle kullanılamaz hale gelen aracına el konulması yerine sürücüye aracın mevcut değerinde para cezası ödenmesi gibi yeni bir düzenleme getirilmiştir. Bu önlemler, alkollü araç kullanımının ciddiyetini vurgulayarak trafik güvenliğini artırmayı amaçlamaktadır.
TÜRKİYE'DE İSE ALKOLLÜ ARAÇ KULLANMANIN CEZASI
Eğer bir sürücü alkolmetre testinde alkollü çıkarsa, 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nun 48/5 maddesi gereğince para cezası ile cezalandırılır, aracı trafikten men edilir ve sürücü belgesi 6 ay süreyle el konulur.
Aynı sürücü aynı suçu tekrar işlerse, yine Kanun'un ilgili maddesi gereğince para cezası ile cezalandırılır, aracı trafikten men edilir ve sürücü belgesi 2 yıl süreyle el konulur. Üçüncü kez alkollü olarak araç kullanırken tespit edilirse, kanunun ilgili maddesinde belirtildiği şekilde para cezası ile cezalandırılır, aracı trafikten men edilir ve sürücü belgesi 5 yıl süreyle el konulur.
Bu düzenlemelerin amacı, alkollü araç kullanımının ciddiyetini vurgulamak ve trafik güvenliğini sağlamak için sürücülere caydırıcı bir ceza sistemi sunmaktır. /Haber Merkezi/
Editor : Hayrullah Ağkaş