Gündem

Araç Sahipleri Dikkat! 7 Gün Sonra Faiziyle Geri Alınacak

Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) ödemelerine 7 gün kaldı. Belirtilen süre içinde ödeme yapmayan araç sahiplerinden vergi, faizleriyle birlikte tahsil edilecek. İşte tüm ayrıntılar...

Araç Sahipleri Dikkat! 7 Gün Sonra Faiziyle Geri Alınacak
25-07-2024 15:36
SİVAS

HABER MERKEZİ

Motorlu Taşıtlar Vergisi'nin (MTV) ikinci taksit ödemelerine kısa bir süre kaldı. MTV ödemeleri, her yıl ocak ve temmuz ayları arasında iki eşit taksit şeklinde yapılır.

2024 yılı için Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) tutarları, yüzde 58.46 oranında bir yeniden değerleme ile güncellendi. Bu yıl, MTV'nin en düşük tutarı 347 TL, en yüksek tutarı ise 133.572 TL olarak belirlendi.

Motorlu Taşıtlar Vergisi'nin (MTV) ilk taksitleri 31 Ocak tarihine kadar ödenmişti. İkinci taksitlerin ise 31 Temmuz Çarşamba günü mesai saati bitimine kadar ödenmesi gerekmekte. Bu süre içinde ödeme yapılmaması durumunda, araç sahiplerine aylık yüzde 4.5 oranında gecikme faizi uygulanacak.

Milyonlarca araç sahibini ilgilendiren önemli bir uyarı yapıldı; ÖTV ve MTV muafiyetlerinden yararlanırken belirlenen kurallara uyulmaması durumunda, ağır cezalara maruz kalabilirsiniz.

Engelli plakası verilen araçların, sahipleriyle aynı il sınırları içinde bulunması gerekmektedir; bu kural ihlal edilirse, aracın vergi borcu oluşabilir, çünkü engelli kişinin araçtan yararlanmadığı varsayılabilir.

Engelli birey adına alınan araçlar yalnızca birinci dereceden yakın akrabalar tarafından kullanılabilir; bu akrabalar arasında engelli bireyin eşi, çocukları, anne ve babası bulunmaktadır. Ancak, ikinci ve üçüncü dereceden akrabaların bu araçları kullanmaları yasaktır.

Engelli bireyler, araç alımlarında yüzde 26.3 oranında ÖTV ve yüzde 15.24 oranında KDV indirimi avantajından yararlanabilir. Ancak, bu indirimlerden faydalanırken taşıt kredisi kullanılacaksa, kredi mutlaka muafiyet sahibi kişinin adına alınmalıdır.

Bunun yanı sıra, engelli bireyler adına alınan araçların en az 5 yıl süreyle kullanılması zorunludur. Bu süre dolmadan araç satışı yapılırsa, araç için herhangi bir ÖTV ödemesi yapılması gerekmiyor.


Editor : Haber Merkezi
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER