ADEM SABİT NALBANT
20. Bölge Kuzeydoğu Optisyenler ve Gözlükçüler Odası Başkanı Taylan Küçüker, “Düzenli göz muayenesi kazalarda can ve maddi kayıplarını %30 azaltır. Gözlerimiz vücudumuzun dünyaya açılan pencereleridir. Görme insanın en değerli varlığıdır. Öğrendiklerimizin %83’nü gözlerimizle sağlarız. Eğitim materyallerinin %80’ni görseldir. Yeterli görme keskinliğine sahip olmak, gözlük kullanmak trafik kazalarındaki can ve mal kayıplarının da azalmasını sağlar. Çevreye verilen zararı önler” dedi.
Özellikle sürücülerin göz muayenelerine önem göstermesi gerektiğini belirten Küçüker, “Kazaya neden olan kusurlar içinde sürücü kusurları yüzde 88,3 ile ilk sıradadır. Sürücüler araç kullanırken göz sayısız sinyal ve bilgi uyarıları alır. Tüm duyumların %90’nı görsel algılardır. Başka bir ifade ile görme yeteneği, lüzumlu kararların ve hareketlerin %90’ını etkiler. 2020 yılında toplam 983 bin 808 adet trafik kazası meydana geldi. Bu kazaların 833 bin 533 adedi maddi hasarlı, 150 bin 275 adedi ise ölümlü yaralanmalı trafik kazası. Trafik kazalarında 4 bin 866 kişi hayatını kaybederken 226 bin 266 kişi yaralandı. Trafik kazalarındaki toplam ölü sayısı bir önceki yıla göre yüzde 11,1 azaldı. Türkiye’de bin taşıt başına 6,2 ölümlü yaralanmalı kaza meydana geldi. İllere göre ölümlü yaralanmalı kaza sayıları incelendiğinde bin taşıt başına en fazla ölümlü yaralanmalı kazanın Hakkâri’de en az İstanbul’da gerçekleştiği görüldü” ifadelerini kullandı.
GÖRME BOZUKLUĞU
DOGAL BİR SÜREÇ
İnsan vücudunun yaşlanması ile görmenin azalması oranının doğal bir süreç olduğunu kaydeden Optisyenler ve Gözlükçüler Odası Başkanı Taylan Küçüker, şöyle devam etti:
“Vücudun birçok kısmı ve daha fazla göz hızla bozularak görme keskinliği azalmaktadır. İlk defa Sürücü Lisansı alan orta gruplardaki genç bir insani tipik şekilde deneyimli olan bir sürücüden daha sağlıklı Görme yeteneğine haizdir. Talihsiz şekilde Gözleri tedricen(azar azar) kötüleşmeye başlayan birçok sürücü, Görme kusurunun düzeltilmesi yapılmadan kara yollarında vasıta sürücülüğü yapmaktadır.
Gözde Katarakt bulunması, görme keskinliğinin, kontrast duyarlılığının azalmasına sebep olur. Yapılan bir araştırmada Hafif ve Orta derecede gelişmiş bir Katarakt probleminin, Sürücünün tehlikeyi sezme yeteneğinde belirgin bir bozulma ve azalma yaptığını, devam eden süreler içinde birçok kişinin kendi gözünde gelişmekte olan Katarakt’ın farkında dahi olmadığı anlaşılmıştır.
Refraksiyon kusurları, gözlükle, kontak lensle ile düzeltilip giderilebilir. Düzeltilmesi yapılmayan refraksiyon kusurları, kişinin çalışma kabiliyetini becerisini veya günlük yaşantılarını sağlıklı sürdürmeyi kısıtlar ve sınırlar.”
FOTOKROMİK LENSLERLE
GÜNDÜZ SÜRÜCÜLÜK
Fokokromik lenler hakkında da bilgi veren Küçüker, “Fotokromik lensler esas olarak UVA radyasyonu ile aktif hale geldiklerinden dolayı bir motorlu araç içerisinde çokta iyi koyulaşmazlar. Çünkü UV radyasyonu kısmen yeni nesil araç camları tarafından absorbe edilir. Bu bütün cam ve plastik çeşitleri için doğrudur. Gözlük kullanıcılarının bu az koyulaşmadan şikâyetçi olabileceklerini varsayarak durum hakkında öncesinde bilgi ve tavsiyede bulunmak uyarmak en doğrusudur. Fotokromik gözlük camlarının, araç içerisinde zayıf reaksiyon göstermesine çözüm olarak, bazı üreticiler tarafından yeni nesil bir organik fotokromik-polarize cam geliştirildi ki; bu lensler UV’ ye bağlı reaksiyonun yanı sıra ışık şiddetine bağlı tepki vermektedirler. Sırası gelmişken, bahsedilen bütün fotokromikler ISO Traffıc Signal Recognition (tanıma) normlarına uygun testlerden geçmiştir” diye konuştu.
Küçüker şunları kaydetti:
“Kahverengi veya gri kahverengi lensler daha sık olarak Almanya ve diğer Ortadoğu ülkelerinde kullanılmaktadır. Kahverengi lensler, sarı lenslerin bazı özelliklerine haiz olup, kısa dalga boylarında yüksek absorbsiyona haizdir. Kahverengi lensler, diğer partneri sarı lensler gibi spektrumun ucundaki mavi ışık geçirgenliğini azaltırlar ve bilinen tarzda parlak, sisli puslu günlerde kontrastı geliştirirler. Her türlü aktivitede önerilecek renkli lenslerdir.
Gri renkliler nötr filtreler olarak bilinir. Yani renkleri karıştırmaz. Bundan dolayı da tekstil tasarımı gibi işlerde renk uyumu hakkında fikir verme, boya endüstrisinde renklerin karışımında ve renk kodlarının elektronik alanda tanınması bu lens yardımı ile gerçekçi olur. Gri renklendirilmiş lensler renkleri birbirine karıştırmayacaktır. Sürücüler için trafik işaret ve ışınlarını karıştırmadan tanımak çok önemlidir. Bu demektir ki, yeterli yeşil ve kırmızı renkli lens tarafından geçirilmelidir. Polis arabalarının üzerindeki ışıklar mavi olduğu için yeterli mavinin de geçirmesi gerekir. Bu sebepten dolayı kullanıcılara gri öneririz. Aksi halde kişinin seçeceği renk kişisel tercihi olacak, oda tek dikkate alınan nokta kozmetik olur.
Güneş gözlükleri için normal geçirgenlik genellikle %15 ile %30 arasındadır.%30’dan fazla ışık geçirgenliği olan bir gözlük camı ortalama bir kullanıcıya tam güneş ışığında yeterli yardımı yapamaz.
Devamlı şekilde uzun zaman periyotlarında güneş ışığına maruz kalan şahıslar %15 veya daha az ışık geçirgenliği olan gözlüğü kullanmaları uygundur.%15 den daha az geçirgenliği olanlar problem gösterirler. Çünkü arka yüzeyden parlak ışığı yansıtırlar. Bu problem arka yüzeyin AR kaplaması kullanılarak elimine edilebilir.
Uluslararası standartlara göre araba kullanımında takılan genel kullanım amaçlı güneş gözlükleri %8 den daha koyu olmamalıdır.
Gece araç kullanırken asla genel kullanım amaçlı güneş gözlüğü kullanılmaz. Koyu renkli camlar gece sürücülüğü için uygun değildir. Gün içinde koyu gözlük kullanmayı alışkanlık haline getirenler gece sürücülüğü için ayrı bir gözlüğe ihtiyaç duyacaktır.
Geceleri araç kullanırken yukardan gelen parlak ışık için en iyi çözüm AR kaplamalı beyaz lenslerdir.
Gözlükçülük alanında en çok yanlış anlaşılan sahalar absortif ya da renklendirilmiş lenslerdir. Renklendirilmiş lenslerde, tıbbi koşullar için, özel mesleki filtreler, UV ve IR radyasyonunu azaltan ya da tamamen önleyen, parlak ışık geçirgenliğini kontrol eden tedavi amacı ile(dikleksi ve migren) ve sürücüler için kullanılabilen, optik sağlık gereçleridir.Koruyucu gözlük olarak sınıflandırılması tıbbi ürün olma özelliğini ve gerçeğini ortadan kaldırmaz. İşporta, kaldırım, sosyete pazarı, butijeri, parfümeri, benzin istasyonlarında satılan uluslararası standartlara uygun olmayan güneş gözlükleri trafik sinyalizasyon renlerinin doğru algılanmasını engellediği için trafik kazalarına, can ve mal kayıplarına sebep olur.”
Editor : Haberpanelim