Gündem

Artan Primlere Tepki Gösterdi

Çiftçilerin 2023 yılının ilk yedi ayında 3 bin 452 lira 76 kuruş olan Bağ-Kur primleri, 4 bin 628 liraya yükseltildi. Konuyla ilgili açıklama yapan Sivas Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkan Yardımcısı Basri Çoban zamların çiftçiyi daha da zora soktuğunu söyledi.

Artan Primlere  Tepki Gösterdi
24-07-2023 10:25
SİVAS

Erdem TAHILLIOĞLU 

2023 yılının ilk yedi ayında 3 bin 452 lira 76 kuruş olan çiftçi Bağ- Kur primleri, 4 bin 628 liraya yükseltildi.

Konuya ilişkin açıklama yapan  Sivas Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkan Yardımcısı ve Kangal Ziraat Odası Başkanı Basri Çoban, tarım Bağ-Kur primlerinin düşürülmesini beklerken yapılan zammın çiftçiyi daha da zora soktuğunu söyledi.

Başkan Çoban, çiftçilerin mevcuttaki primleri daha ödeyemediğini belirtirken, “Artışla Tarım BAĞ-KUR’unu çiftçimizin ödemesi imkânsız hale geldi. Çiftçimiz primlerini ödeyemiyor. Eğer müdahale edilmezse 2023 yılı artan prim oranları ile tarımda kayıt dışılık artacak ve Tarım Bağ- Kur’lu çiftçilerimiz sosyal güvenlik hakkından mahrum kalacaktır. Mazota yapılan zamlar ve diğer girdi maliyetleri artan, gelirleri düşen üreticilerimiz için şuan ki prim miktarlarını ödemek, emekli olmak neredeyse imkânsız hale geldi. Devletimiz çiftçilerimizin sosyal güvenlik hakkını devlet eliyle verebilecek güçtedir” dedi.

ÇİFTÇİNİN MAĞDURİYETİ ARTTI

25 yıl boyunca prim ödemek zorunda bırakılan çiftçinin mağduriyetinin arttığının altını çizen başkan Basri Çoban,  “2023 yılında 30 gün üzerinden prim ödeyecek olan çiftçilerimiz, emeklilik haklarını 9 bin gün prim ödemeleri halinde kazanacaktır. Çiftçilerimizin 25 yıl prim ödemeleri hiç adil değildir. Diğer sigortalılar 7 bin 200 gün prim ödemesi ile emekli olurken çiftçilerimiz 9 bin gün prim ödemesi ile emekli olmaktadır. Diğer sigortalılar 20 yıl, çiftçilerimiz 25 yıl prim ödemesi yapmak zorundadır. Çiftçilerimizin sigorta prim ödemesi yarıya düşürülmezse, tarım Bağ-Kur sigortalı sayısı azalmaya devam edecektir. Tarım Bağ-Kur primini ödemekte zorlanan çiftçilerimizde, ürününün para etmeme riski, ekonomik sorunlar, girdi fiyatlarının sürekli artması, ansızın yaşanan afetlerle ürününü kaybetme korkusu, bankalara ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçları yüzünden birçok çiftçimiz üretimi bırakıyor” şeklinde konuştu.

Sivasİrade- SivasGündem- SivasHaberleri 


Editor :
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER