Sağlık

BAYRAMDA NASIL BESLENMELİYİZ?

BAYRAMDA NASIL BESLENMELİYİZ?

BAYRAMDA NASIL  BESLENMELİYİZ?
14-06-2018 07:00


Sivas Numune Hastanesi´nde hizmet veren Diyetisyen Ali Kemal Çiftçi, Ramazan Bayramında nasıl beslenilmesi ile ilgili önerilerde bulundu.

Ramazan ayının sonunda beslenmeye dikkat edilmesi gerektiğini belirten Diyetisyen Çiftçi, ?Ramazanın bitmesine günler kala, Ramazan´da da formunu koruyanlar, bayramda ne yapmalı diye düşünmeye başlamışken biraz  da bayram beslenmesi konuşalım istedim. Malum adı üzerinde Şeker Bayramı ama sadece şeker ve şekerli besinler değil, kızartmalar, hamur işleri, gazlı içeceklerin, tüketimi de  Ramazan Bayramında oldukça artmaktadır? dedi.

?Sağlıklı beslenmeye dikkat eden bireyler, diyet yapanlar, ideal kilosuna kavuşmak isteyenler için de bu özel günler kâbusa dönüşmesin diye hem sağlık hem kilo açısından nelere dikkat etmeliyiz?? diyen Çiftçi, bayramda beslenme önerileri hakkında şunları kaydetti:

?Hamurlu tatlılar ve çikolatalar yerine, sütlü ve meyveli tatlıları tercih etme iyi bir başlangıç olabilir ve bu durumda günlük beslenme programınızdan ekmeği çıkartabilir, günlük tükettiğiniz meyve miktarını yarıya indirebilirsiniz.

Bayram gezmeleri, tatil, davetler günlük düzenimizi bozacağı için ara öğünleri kaçırmaya en meyilli olduğumuz dönemlerdir bayramlar ki bu durumda size sunulan enerjisi yüksek besinlere hayır demek oldukça zor olacaktır. Kontrolü elde tutabilmek için, evden çıkmadan tüketeceğiniz yağsız süt ürünleri, fındık, badem gibi yağlı tohumlar veya çantanızda/arabanızda bulunduracağınız kuru meyve atıştırmaları hem pratik olacak hem de size sunulanların en azından miktarlarını kontrol etmenizi sağlayacaktır.

Bayram ziyaretleri sırasında artan çay ve kahve tüketimi aşırı miktarlarda olduğunda çarpıntı, kalp ritim bozuklukları, mide problemlerine sebep olabilmektedir. Miktarlara dikkat!

Sıcak havalara denk gelen bayram günlerinde 2,5-3 lt su tüketimine dikkat edilmeli. Ayrıca imkânınız oldukça aralarda yeşil çay tüketmeye de devam ederseniz hem iştah kontrolü sağlanmış olur hem de metabolizma hızınızı korumuş olursunuz.

Sabah mutlaka güne kahvaltı edilerek başlanmalı, kahvaltı hafif ve her grup besin öğesini içerir nitelikte olmalıdır.

Bayram günleri aynı zamanda tatil günleridir. Yoğun tempodan dolayı egzersiz yapmaya fırsat bulamayanlar, en azından bayram kaçamaklarınızı dengelemek adına bu 4 gün süresince sabah erken saatlerinde 1 saat tempolu yürüyüş şiddetle tavsiye.

Diyabetliler, kalp hastaları, yüksek tansiyonu olanlar ve özel beslenme tedavisi uygulayanlar tedavilerini olumsuz etkileyecek besinlerin tüketimine dikkat etmelidirler.

PEKİ, YA EV SAHİBİ SİZSENİZ?

Çikolataya ve şekere alternatif olarak vitamin, mineralden zengin olan ve posa içeriği yüksek olan kuru meyveler, ceviz, fındık gibi kuruyemişler ikram edilebilir.

Kızartmalar, yağlı et yemekleri, hamur işleri yerine sıvı yağ ile hazırlanmış yemekler, sebzeli aperatifler, ızgara yemekler ve meyveli tatlı ikramlarıyla takdir toplayacağınız kesin.


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER