Gündem

BELEDİYENİN DİLEK KUTUSUYUZ

BELEDİYENİN DİLEK KUTUSUYUZ

BELEDİYENİN DİLEK KUTUSUYUZ
31-07-2017 05:00


MUHAMMED DEMİR

 

-Kendinizi tanıtır mısınız?

 1964 doğumluyum merkeze bağlı Çallı köyüne kayıtlıyım. Doğma büyüme Sivaslıyım. İlkokulu Fevzi Paşada, liseyi Atatürk lisesinde okudum. Liseden sonra bir ara verdim 20 sene sonra üniversite imtihanına girdim şu anda da yerel yönetim okuyorum ve faydasını da görüyorum şu anda yani kanunları anlama noktasında faydalı oluyor. Benim 4 tane çocuğum var üç erkek bir kız. Biri hemşire, biri öğretim görevlisi, biri bakkalda, en ufak çocuğum da lise son sınıfta. Sosyal olarak da benim daha önce mağazam vardı ekonomik krizde onları kapattık şu anda bakkal olarak devam ediyorum. 1986 yılından beridir de mahallemde muhtarlık yapıyorum.

 

-Mahalleniz ve nüfusu hakkında bilgi verir misiniz?

 /resimler/2017-7/29/1915572496152.jpg/resimler/2017-7/29/1916149215281.jpg/resimler/2017-7/29/1916334684246.jpg Bizim nüfusumuz normalde 13 bin 500 kişiye dolaylarında. Seçmen sayısı da 5 bin 400 civarında. Bu fark neden derseniz, bazıları seçim zamanı köylere kayıtlarını aldırıyorlar. Malumunuz bir de öğrenciler burada kalıyorlar ama kayıtlarını almıyorlar. Öğrenci nüfusu da yoğun. Burada Ermeni vatandaşlarımız da yoğunlukta yaşarmış eskiden. Hala yaşayanlar var.  Akdeğirmen mahallesi 8 tane mahallenin birleşmesinden oluşmuş en köklü hemen hemen Sivas´ın en eski mahallesi. Bu 8 mahalle;  icadiye, Muradiye, cedid-i kebir, cedid-i sağır kavra Bezirci ve Akdeğirmen ismini almış. Mahallelerin ne zaman birleştiğini bilmiyoruz. Bana bu bilgiyi nüfustan verdiler. Akdeğirmen mahallesi; merkeze, şehrimize çok yakın yani 3 dakikalık bir mesafede. Hükümet konağına 300 metre uzaklıkta. Bizim mahallemiz 32 sokak ve 7 tane caddeden oluşuyor.  Sosyal olarak mahallemiz gerçekten güzel sakin ve hoş yer. Burada oturup da evi olanlar diğer mahallelere açılmak istiyor. Diğer mahallelere gittikleri zaman da orada duramıyorlar geri gelip bu mahalleden ev alıyorlar. Benden önceki muhtarların hepsi hep ölene kadar devam etmiş. İnşallah ben de ölene kadar mahalleme hizmet etmeyi düşünüyorum.

 

-Mahallede kaç resmi kurum binası, cami okul ve park var?

-Mahallemizde, ikisi Etembey Parkı ve Paşa Fabrikası olmak üzere 4 tane park var. 4 tane de cami var. Camilerimiz yeterli. Sadece bir camimizde müezzin eksiğimiz var. Mahallelinin talebi bu. Müftü beye söyledik. Toplantılarda da söyledik. Bize cevap verilmedi. Bunu istememizin sebebi de; imamlar Pazar günleri tatil yapınca camiler kapalı oluyor. Namaz tatile girmiyor sonuçta. Bu talebin de karşılanmasını istiyoruz. Akdeğirmen Mahallesinde iki tane ilkokulumuz, bir tane ortaokul, bir tane lise, bir tane kız meslek lisesi, güzel sanatlar lisesi ve anaokulu var.

 

-Şimdiye kadar mahalleniz için ne gibi çalışmalar yaptınız ve size göre mahallenizin en büyük sorunu nedir?

?ŞİRİNOĞLU HAMAMININ YAPILMASINI BEKLİYORUZ?

Mahallemizde atıl şekilde olan yerler vardı bunların kamulaştırılması adına çalıştık. Şirinoğlu Hamamı yanındaki evleri o şekilde değerlendirdik. Yine Atatürk Lisesi´nin hemen yanında aynı durumda olan bir bina vardı. Eski Valimiz Ali Kolat döneminde, Valimiz Anadolu Kalkınma Ajansı bünyesinde değerlendirdi orayı bizim girişimlerimizle. Bu gibi eski binaların faydalı olup değerlendirilmesi için ayrıca bir çaba sarf ediyorum. Kaldırım ve asfalt çalışmalarını da belediyemizle irtibata geçerek yapmaya çalışıyoruz.

Mahallemizdeki sorunlar, hayat standartlarının yükselmesinden kaynaklanan ve kendiliğinden oluşan sorunlar. Yaşam koşulları günden güne artı bir şeyler istiyor.

Bizim mahallemizin birkaç tane önemli problemi var. Bunlardan bir tanesi şahsa ait olan ama Vakıflar Bölge Müdürlüğünden tarihi eser olarak tescillenen Şirinoğlu Hamamının atıl bir şekilde virane olarak durması. Ramazan ayında mahallede iftar programı düzenlemiştik. İftarımıza Valimiz de katıldı. O zaman kendisinden, hamamın restore edilmesi için söz aldık. En kısa zamanda yapılmasını ve Sivas´a kazandırılmasını bekliyoruz.

?OKUL SERVİSLERİ TRAFİĞİ KİLİTLİYOR?

Bir de mahallemizde okullar yoğun olarak bir arada bulunmakta. Okul giriş çıkış saatlerinde trafik çok yoğun oluyor ve kilit duruma geliyor. Bırakın araçların sağlıklı bir şekilde ilerlemesini, yaya olarak geçen vatandaşlarımız bile yollardan geçemiyorlar. Bu konuya da ivedi bir şekilde çözüm bulunması gerekiyor. Ya servislerin okulların içine alınıp başka bir yerde toplanması, ya da trafiği rahatlatacak alt geçit gibi bir şey inşa edilmesi lazım. Bir de mahallede verem savaş dispanseri var. Burası deyim yerindeyse kullanılmıyor. Çalışanları da pek bir iş yapmıyorlar. Bunun yerine mahallemize tam teşekküllü bir sağlık ocağı yapılabilir. Daha faydalı ve verimli olur mahalle açısından. Çok fazla kullanılmayan kurumlardan birinin daha devlete yük olmasının önüne geçilmiş olur. Ayrıca mahallemizdeki Vali Varinli caddesinden de otobüs hattı geçmesinin gerekliliğini de özellikle söylemek istiyorum.

-Herhangi bir bürokratik engel ya da ilgisizlikle karşılaşıp yapamadığınız bir iş oldu mu?

-En başta bizler halk olarak seçtiklerimizi düzgün seçeceğiz. Bunu yaptıktan sonra da onlardan istemesini bileceğiz. İstemesini bilirsek, istediklerimizi alırız da. Sonuçta biz kendimiz için değil, vatandaşlar için talep ediyoruz. Beklentilerimizin de makul ve mantıklı olması gerekiyor tabi. Bu bilinç doğrultusunda hareket edilirse herhangi bir ilgisizlik veya engelle karşılaşma durumunun da olacağını zannetmiyorum. Bazı yerlere gelecek hizmetler gecikse de, arka arkaya taleplerimizin karşılanması zaman ve emek gerektirse de; şimdiye kadar pek bir engel veya ilgisizlikle karşılaşmadım.

-Mahallenizdeki sosyal alanlar yeterli mi, bu alanlarla ilgili sıkıntılar var mı, gençlerin zamanlarını değerlendirebilecekleri yerler mevcut mu?

?ETEMBEY PARKI DAHA İYİ DEĞERLENDİRİLMELİ?

-Şahsen gençlerin zamanlarını değerlendirebilecekleri yerler olduğunu düşünmüyorum. Ben bunu huzur toplantısında da söyledim. Sosyal alanların genişletilmesi konusunda valilik ve belediyenin daha duyarlı olmaları lazım. Mahallemizde kullanılmayan bir halı fabrikası vardı. Bu binanın alt katını otopark, orta katını havuz ve üst katını da buradaki okulların kullanabilecekleri ortak bir spor salonu olarak yapılmasını tavsiye ettim. Gençlere bilinç aşılanması anlamında toplantılar yapılabilir orada. Etembey parkı da değerlendirilebilir ve oraya gençlerin spor yapabilecekleri alan eklemeleri yapılabilir.

-Paşabahçe Mesire Alanı sizin mahalleniz sınırları içerisinde. Sivas´ın gözdesi bu alanın, mahalleye kattığı bir şey var mı?

-Paşabahçe mesire alanını biliyorsunuz, gayet güzel ve son düzenlemelerden sonra daha fazla kişinin vakit geçirebileceği bir yer haline geldi. Bu alanın mahallemizden öte Sivas´a kattığı bir değer var. Dışarıdan misafirlerimiz geldikleri zaman, mevsim şartları da müsait olursa; insanlar çay içmeye, piknik yapmaya ve yemek yemeye gidiyorlar. Vatandaşın nefes alabileceği bir yer. Bu alanın bizim mahallemizde olması hoşumuza gidiyor tabi. Sonuçta Sivas´a artı değer katan önemli bir yer. Etembey Parkı da aynı şekilde çok önemli bir yer ancak burada şunu da belirtmek isterim ki eskiden burada güvenlik görevlisi vardı ama şimdi yok. Güvenlik görevlilerinin olmamasından dolayı, gençler hoş olmayan davranışlarda bulunabiliyorlar. Eskisi gibi güvenlik görevlisi olursa çok iyi olur. Yine burada tuvalet eksiğimiz de var. Daha önceden bu konuda çeşitli taleplerimiz olmasına rağmen şu ana kadar sonuç alabilmiş değiliz. Bu konuda belediyemizin bir projesi vardı. Herhalde ya unutuldu ya da rafa kaldırıldı. Bu vesileyle Sivas´ın en eski ve önemli parklarından birisi olan  Etembey Parkına, tuvalet yapılması gerektiğini bir kez dile getirmiş olalım.

 

-Bilindiği üzere Vali Konağı da bu mahallede, Vali Bey sizin mahallenizde ikamet ediyor olmasının artıları nelerdir?

?VALİ BEYİN MUHTARIYIM?

-Bana hangi mahallenin muhtarısın diye sorulduğu zaman; Ben birazda gururlanarak ?Vali Beyin muhtarıyım´ diyorum. Vali Beyin bizim mahallede oturuyor olması tabi ki bize ayrı bir güven veriyor ve güvenlik ve asayiş açısından mahallemiz daha avantajlı bir durumda?Öte yandan Vali Beyle komşu olmanın verdiği manevi bir mutluluk da var tabi.

-Mahalleyi nasıl yönetiyorsunuz? Azalarla ve mahalle sakinleriyle istişare yapıyor musunuz?

?AZALARIMDAN MEMNUN DEĞİLİM?

-Mahalleliyle devamlı istişare halindeyiz. Mahalle halkımız eksikliklerini bize söylüyor ve biz de bunların tespitini yaparak gerekli kurumlara iletiyoruz. Mahalleyle kurumlar arasında bir nevi köprü vazifesini görüyoruz. Bir bakıma da Belediyenin Dilek kutusuyuz. Esnaf oluşum sebebiyle mahalle halkımızla zaten sürekli irtibat halindeyiz. Ama azalarımızla çok ortak hareket ettiğimiz söylenemez. Maaş almadıkları için midir, yoksa başka bir sebepten dolayı mı bilmiyorum ama her nedense biraz ilgisiz davranıyorlar. Bu anlamda onları da daha duyarlı olmaya davet ediyorum. Mahalleyi hep beraber daha güzel ve yaşanabilir bir yer yapmak için birlik beraberliğimizi güçlendirmemiz gerekir.

Bizler, sesimizi duyurma konusunda her zaman fırsat bulamıyoruz. Bu noktada gazetenizde biz muhtarlara böyle bir köşe hazırladığınız için, kendim ve mahallem adına sizlere teşekkür ediyorum.


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER