Gündem

Bilim Kurulu Dikkate Alınmalı

Bilim Kurulu Dikkate Alınmalı

Bilim Kurulu Dikkate Alınmalı
13-10-2020 07:00


Oğuzhan SARZEP

2019 yılının Aralık ayında ortaya çıkan ve küresel bir tehlike haline gelen Covid-19 salgını şu ana kadar 35 milyon kişiye bulaştı ve 1 milyona yakın kişinin de ölüme sebep oldu. Farklı klinik tablolara sebep olan Covid-19 salgını birçok kez bilinmez ile karşımıza çıkmaktadır. Her geçen gün ortaya çıkan yeni bilimsel bulgular ışığında salgının yönetimi güncellenmekte ve özellikli gruplar için yeni tavsiyeler ortaya çıkmaktadır. Gebelik, doğum ve doğum sonrası süreç de Covid-19 salgını nedeni ile ortaya çıkan yeni bilgiler ışığında güncellenmektedir.

Numune Hastanesi bünyesinde görev yapan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Hasan Volkan Ege, tüm bu güncel bilgiler ışığında gebelik döneminde Covid-19 hakkında bilgiler verirken aynı zamanda önerilerde de bulundu.

?Covid-19 hamileler üzerinde risk oluşturur mu?? sorusuna cevap veren Uzm. Dr. Ege, ?Salgının başlangıcında yapılan çalışmalarda hamileliğin Covid-19 salgını için fazladan risk oluşturmadığı şeklinde bir görüş ortaya çıkmasına rağmen son dönemde yapılmış bazı çalışmalarda gebelerde enfeksiyonun daha ağır seyredebileceği saptanmıştır. Hatta 02 Ağustos 2020 tarihinde T.C Sağlık Bakanlığı Bilimsel Danışma Kurulu çalışmasında gebe olanlarda hastalığın daha ağır seyredebilme riskinin gebe olmayanlara göre artabileceği belirtilmiştir. Virüs ile ilgili çalışmalar halen devam etmekte olup, hamileliğe bağlı Covid-19 enfeksiyonunda oluşan risklerin değişebileceği unutulmamalıdır.? dedi

Koronavirüs döneminde hastalığa yakalananların gebelik takibinin nasıl olması gerektiğine ilişkin bilgiler de veren Ege, ?Günümüz gebelik takibi yapılırken gebelik haftasına, gebenin ve bebeğin tıbbi durumuna göre muayene sıklığı belirlenmekte ve gebelerin bir sonraki kontrol tarihleri belirlenmektedir. Yani her anne adayının kendine özel bir gebelik takibi bulunmaktadır. Covid-19 virüsünün hastane gibi kalabalık ortamlarda yayılma riskinin daha fazla olduğu bilinen bir gerçektir. Kalabalık ortamlardan uzak tutularak gebelerin korunması büyük önem taşımaktadır. Bu sebeple her gebe, doktorun kendisi için belirlediği muayene takvimine uyarak olabilecek en az riskle gebelik takibine devam edebilir.? dedi

Koronavirüsün doğum şeklini etkileyip etkilemediği yönünde bilgi aktarımında bulunan Ege  konuşmasının devamında şu ifadeleri kullandı: ?Covid-19  enfeksiyonu gebede bulgu vermeyecek kadar hafif bir tablo oluşturabileceği gibi yoğun bakım şartlarına solunum desteği verilmesini gerektirecek kadar ağır bir zatürre tablosuna da yol açabilir. Doğum yapması planlanmış veya doğum zamanı gelmiş gebenin o anki durumu doğum şeklini belirlemede en önemli etkendir. Yapılan çalışmalar ve gözlemler bir genelleme yapmak için yeterli olmasa da sadece Covid-19  enfeksiyonu sezaryen doğum için bir neden oluşturmamaktadır. ?dedi.

?Virüse yakalanan annelerin bebeklerini emzirmeli mi?? sorusuna  Uzm. Dr. Ege, ?Anne sütünün saymakla  bitmez faydaları bulunmakta. Şayet anne veya bebekte emzirmeye engel olacak ciddi hastalık tablosu yoksa emzirmeye teşvik edilmelidir. Çünkü anne sütünden Covid-19 bulaştığına dair kanıt bulunmamaktadır. Annenin emzirmeden önce alacağı birkaç basit önlem ile bebeğe Covid-19 bulaşma riski azaltılabilir. Bunlar; Anne emzirmeden önce ellerini yıkamalıdır, mutlaka cerrahi maske takmalıdır ve bebek ile olabildiğince az temas sağlanması şeklinde sıralanabilir? diye yanıt verdi.

Ege, hamilelerin Covid-19 olması durumunda tedavi için verilen ilaçların Sağlık Bakanlığının ve Bilim Kurulunun oluşturduğu rehberler eşliğinde gerekli hallerde başlanması gerektiğini vurguladı.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER