Gündem

BİNALARIN %70´İ RİSKLİ!

BİNALARIN %70´İ RİSKLİ!

BİNALARIN  %70´İ RİSKLİ!
16-03-2018 07:00


Fatih TABUR

İlimizde bulunan binaların en az yüzde 70´inin riskli olduğunu söyleyen Sivas İnşaat Mühendisleri Derneği (SİMDER) Başkanı Sami Arifer, acilen risk haritası çıkarılması gerektiğini kaydetti. Sivas´ın deprem kuşağında olduğunu anımsatan Arifer, birçok binanın 5 şiddetindeki depreme dahi dayanamayacağını ifade etti. Sivas´ta yapı denetimin 2011 yılında uygulamaya alındığını belirten Başkan Arifer, 2011´den sonra yapılan binalarda herhangi bir riskin bulunmadığına dikkat çekti.

?DEPREME DE

GEREK YOK?

1980´li yıllarda inşa edilen binalara atıfta bulunan Arifer, ?Depreme dayanıksız olan bu binaların içerisinde halen insanlar oturuyor. Eski binalarda depreme de gerek yok. Bir bakarsınız ki sabah kalkmışsınız, bina başınıza uçmuş. Bu tür binalarda ilk yaptıranlar oturmuyor, köyden gelen 30-35 yaşlarında fidan gibi gençler oturuyor. Fiyatı uygun diye aldılar o konutları? dedi.

?CÜ´DEKİ BİNALARIN

YÜZDE 80´İ RİSKLİ?

?Yapı denetimden önceki binaların yüzde 100´ü riskli? ifadesini kullanan Arifer, ?Şu anda Sivas´ın tüm konutlarını araştırdığınız zaman yüzde 70´i riskli. 1980 yılında yapılan bir kooperatif binasında halen oturuluyor. Beton kalitesi şu andaki betonun yüzde 50´si bile değil. Demir kalitesi en iyi ihtimalle yüzde 50 oranında. Bu yüzden çok ciddi risk var. Acilen Sivas´ın risk haritasının çıkarılması lazım. Bütün konutların elden geçmesi lazım. Hatta üniversitedeki binaların da yüzde 80´i riskli. Yapı denetimden sonrakilere bir şey demiyorum ama yapı denetimden önceki binaların da tümü riskli. Tümünün yıkılması lazım. Hatta birkaç binanın da programa alındığını biliyorum? açıklamasında bulundu.

SİMDER Başkanı Arifer, Sivas Belediyesi ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü´nün el ele vererek ?dönüşüme? acilen çözüm üretmesi gerektiğini vurguladı. 

?DÖNÜŞTÜRÜLMESİ

GEREKİYOR?

Arifer, sözlerini şu ifadelerle sürdürdü: ?Belediyenin bu duruma acilen el atması gerekiyor. Emsal yükseltilerek veya çeşitli krediler hazırlanarak bir şeyler yapılıp o insanların acilen bu binalardan kurtarılması gerekiyor. Yapı denetim ilimizde 2011 yılında uygulanmaya başlandı. Bundan öncekiler problemli. Kentsel dönüşüm kanunu bu işe uygun,  kentsel dönüşümün amacı bu. Riskli binaları dönüştürmek. Boş araziyi dönüştürmek kentsel dönüşüm değil. Eski Sanayi´yi dönüştürmek kentsel dönüşüm değil, kentsel dönüşüm kanunundan faydalanmaktır ama Esentepe´de uygulanan kentsel dönüşümdür. Çünkü eski binalar dönüştürülüyor. O nedenle Sivas´ın risk haritasının çıkarılıp 1980´de yapılan kooperatif binalarının dönüştürülmesi gerekiyor. Binlerce bu şekilde konut var. Ben bu binaların 5 civarında bir depreme dayanacağını düşünmüyorum.  Depreme de ihtiyaç yok aslında. Her an yıkılabilir o binalar. Benim şahit olduğum olaylardan birisini söylemek istiyorum. Birçoğu bilir Sivas´ta bunu. Yapılırken tablası çöken binalar vardı. O binaları yıkmadılar. Alttan tekrar kalıp yaptılar, üzerine beton döktüler. Şu an o evlerde oturuluyor. Bunlar 50´şer, 60´ar daireli kooperatifler. Benim dediğim bölgelerden biri Kümbet, diğeri de Yüceyurt. Bu nedenle deprem haritasının acilen çıkarılması lazım. Bu işle de çok fazla ilgilenen yok. Ne belediyenin ne de Çevre Şehircilik´in umurunda. 2 önemli kurumun biraya gelip bu problemi çözmesi gerekiyor. Şöyle de bir sıkıntı var: Konut sahibi kendisi istemediği sürece binasının tahlili yapılmıyor. Vatandaş da, ?Ben gittim, risk analizini yaptırdım ve binam riskli çıktı. Ne olacak?´ diyor. Vatandaş, risk analizini yaptırdığında devletin binayı yapıp vereceğini bilse neden gitmesin? Bunun için de belediye ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü´nün çaba sarf etmesi gerekiyor. Biraz da müteahhide iş düşüyor. Müteahhit tarafının müteahhitler tarafından çözüleceğini ümit ediyorum. Mesela uygun bir yerde müteahhit yüzde 50´ye yaptığı zaman o bina çözülecekse belediye de bu işi çözmek için 100 dairelik yere 200 dairelik bir emsal çıkartacak; müteahhit 100 daireyi yıkıp, 200 daire yapacak ve herkese bir dairesini verecek. Bu şekilde binalar dönüşmüş olacak. Bunu belediye ayarlamalı. Sivas´ta riskli bina sayısı çok çok fazla. Merkezde binlerce insanın bulunduğu iş merkezleri sıkıntılı, kolonlar çürümüş. Bodrumlarına bakın, Allah ayakta tutuyor. Bu işler ciddi işler ama ciddiye almıyoruz.?


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER