Ekonomi

Bir Oda Kirası  6 Bin Lira!

Son dönemlerde fahiş kira artışları vatandaşın cebini yakmaya devam ediyor. Son dönemlerde mantar gibi türeyen apart ve pansiyon türü işletmeler ise özellikle tek başına yaşayan vatandaşları hedef almış durumda. Bu işletmelerdeki 1+0 ve 1+1 dairelerde durum oldukça vahim. 15-20 metrekarelik bir odadan bile daha küçük yaşam alanları süit oda şeklinde lanse edilerek 5-6 bin liradan kiraya veriliyor.

Bir Oda Kirası   6 Bin Lira!
02-04-2023 11:02
SİVAS

Haber Merkezi

11 Haziran 2022 tarihinde yayımlanan 31863 sayılı Resmi Gazete'ye göre, konut kiralarının artış oranı 1 Temmuz 2023'e kadar, bir önceki kira yılına ait kira bedelinin yüzde 25’ini geçmemek şeklinde düzenlenmişti. Fakat son dönemlerde yayımlanan bu düzenlemeye uyulmadığı görüldü. Özellikle son dönemlerde artan fahiş kira fiyatları nedeniyle Sivas’ta kiralık daire bulmak bir hayli güç oldu. Daire fiyatlarının alt limiti 4-5 bin liradan başlarken üst limitin 10 bin liranın üzerine bile çıktığı görüldü. Fırsatçılığın kol gezdiği emlak piyasasında olan yine vatandaşa oldu. Asgari ücretle geçinen bir aile aldığı ücretin yarısını ev kirasına vermek durumunda kaldı. Artan fahiş kira fiyatları vatandaşın cebini yaktı.

Son dönemlerde mantar gibi türeyen apart ve pansiyon türü işletmelerde özellikle tek başına yaşayan vatandaşları hedef almış durumda. Bu işletmelerdeki 1+0 ve 1+1 dairelerde ise durum oldukça vahim. 15-20 metrekarelik bir odadan bile daha küçük yaşam alanları süit oda şeklinde lanse edilerek 5-6 bin liradan kiraya veriliyor. Fırsatçıların yüksek kira talepleri vatandaşları 15 metrekarelik bir alanda konforsuz bir yaşama mahkûm ediyor.

Kahramanmaraş merkezli depremin ardından fırsatçılar ev kiralarına bir kez daha müdahale ederek kira fiyatlarını yukarı çekmişti. İç İşleri Bakanı Süleyman Soylu konuyla ilgili yaptığı açıklamada “Fahiş kira artışları son zamanlarda deprem bölgesinin deprem kadar acıtıcı bir gerçeğidir. Yani bu bizi üzmektedir. Elbette ki devlet olarak gereğini de yerine getiriyoruz. Buradan da vatandaşımızın, karakollarımızdan 112’ye kadar, savcılıklarımızdan her türlü kamuda başvurulabilecek noktaya kadar başvurmalarını istiyoruz. Kiracıyım, oturuyorum, ‘Sen çıkacaksın’ diyor. İnsanlara ikinci bir deprem yaşatmanın, ikinci bir afet yaşatmanın gereği yok. Fahiş kira artışları doğru bir yaklaşım değildir.” ifadelerini kullanmıştı.

Yaşanan fahiş kira artışlarının ardından Cumhuriyet başsavcılıkları bazı illerde soruşturma başlatırken, Ticaret İl Müdürlükleri ve Vergi Daireleri denetimleri sıklaştırmıştı. Çok sayıda depremzedeyi ağırlayan Sivas’ta fahiş kira fiyatlarının denetlenip denetlenmediği merak konusu oldu. Çok sayıda vatandaş bir anda artan kira fiyatları nedeniyle mağdur olduklarını belirtirken yetkili kurumları göreve çağırdı. Sivas’ta denetim mekanizmasının işlemediğini ifade eden vatandaşlar kira fiyatlarının büyük bir titizlikle denetlenmesi çağrısında bulundu. 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER