Fatih TABUR
Rektör Prof. Dr. Alim Yıldız, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Uygulama ve Araştırma Hastanesi´nin borcundan Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi´ndeki son duruma, yeni üniversite hastanesi projesinden doktor sorunu iddialarına kadar birçok konuya ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.
?YIL SONUNA TESLİM ALACAĞIZ?
Sivaslılara en iyi sağlık hizmetini sunmak için çalıştıklarını ifade eden Rektör Yıldız, 230 yataklı Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi´nin bitmek üzere olduğunu ifade ederek ?Yıl sonuna kadar teslim alacağız inşallah? dedi.
BU YIL TEMEL ATILMASI PLANLANIYOR
TEKNOKENT´in karşısındaki boş alana yapılması kararlaştırılan yeni hastane projesine ilişkin de bilgiler veren Rektör Yıldız, ?Hastane projesini bize teslim ettiler. Şu an yapım ihalesine geçeceğiz. Hava şartları uygun olursa yıl sonuna inşallah temel atarız diye düşünüyoruz. Yoksa 2020´nin başında inşaat mevsimiyle birlikte temeli atılacak. Bizim isteğimiz elbette kısa sürede bitmesi? dedi.
?YATAY MİMARİYE UYGUN OLACAK?
Yeni hastanenin bin 71 yatak kapasiteli olacağının altını çizen Rektör Yıldız, ?5-6 katlı bir hastane düşünüyoruz. Yatay mimariye uygun olacak. Bu hastanede Türkiye´de örnek hastanelerden bir tanesi olacak. Çünkü üzerinde çok çalıştık. Mimarlarımız da yoğun çaba harcadı. İnşallah 2020´de başlarsa 2023´te bitsin diye gönlümüzden geçiyor. Çünkü büyük bir yatırım. Yaklaşık 500 milyon lirayı bulacak. Bitim aşamasında bu rakamı da aşabilir. Şehrimiz için önemli? diye konuştu.
MEVCUT HASTANE İHTİYAÇLARA CEVAP VEREMİYOR
Mevcut Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Uygulama ve Araştırma Hastanesi´nin inşaatının 1980´li yıllarda başladığını anımsatan Rektör Yıldız, ?1991 yılında devreye girmişti. O günün şartlarında çok güzel bir hastaneydi. Fakat bugün artık hastaya cevap veremiyor. İnsanlar tek kişilik odalar istiyorlar, özel odalar istiyorlar. Numune Hastanemiz yapıldı, orada 1-2 kişilik odalar var ama üniversite hastanesinde bunu karşılayamıyoruz. Koğuş sistemi ile kurulmuş bir hastane. Zaman zaman ikiye bölünmüş, bazen oralardan yine ikiye bölünmüş odalarımız var. İnşallah yeni hastane de tek kişilik ve iki kişilik odalar olacak. İnsani olan da bu zaten. Mevcut şu an yapımı biten ama teslim almadığımız Kadın Doğum Hastanemiz de 1-2 kişilik odalardan oluşuyor? ifadelerini kullandı.
ELEMAN İHTİYACI OLACAK
Rektör Prof. Dr. Alim Yıldız, konuşmasını şu ifadelerle devam ettirdi: ?Kadın Doğum Hastanesini açacağız ama hep şu endişedeyiz. Oraya bizim temizlik görevlisi, hemşire, sekreter vermemiz gerekiyor. Altyapıda yapılacak işler için eleman vermemiz gerekiyor. Bunları çıkardığımızda 200-300 kişiye ihtiyaç var. Fakat üniversitemiz eski bir üniversite olduğu için her yıl 70-80 kişiye yakın emekli olanlar var ve bu emekli olanların yerine bize o kadar sayıda kimse verilmiyor. Ağustos ayında sanıyorum 50´ye yakın emekli vardı. Bize bu sene verilen 13 kişi. Yıl sonuna kadar emekli olacak olanlar yine var. Böyle olunca da hizmet kalitesi düşüyor. Bazı şeylere yetişemiyorsunuz. Öbür hastaneye geçtiğimizde bu konuda epey bir sıkıntı çekeceğiz. Güvenliğe de hemşireye de hizmetliye de ihtiyacımız olacak.?
?HASTA SAYIMIZDA BELİRGİN BİR ARTIŞ VAR?
Diğer üniversite hastanelerinde olduğu gibi Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Uygulama ve Araştırma Hastanesi´nin de borçlanmaya devam ettiğinin altını çizen Rektör Yıldız, ?Borçlanmaya devam ediyor ama yavaş yavaş borçlanarak devam ediyor. Bütün üniversite hastanelerinde aynı sıkıntı var. Bizimki diğerlerine göre daha iyi konumda diyebiliriz. Bazı üniversitelerin 500 milyon lira borcu olduğundan bahsediliyor. Bizim de şu an 50 milyon lira gibi bir borcumuz var. Fakat bir de devletin ödediği 67 milyon lira borcumuz vardı. 2020 Ocak´tan itibaren biz bu 67 milyon lirayı her ay ödeyeceğiz. Çünkü Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) onu ödemişti. 5 yıl boyunca ödeyerek bitireceğiz. Borçlandırmayı bir yerde durduramıyoruz. Çünkü devletin belirlediği Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) fiyatları var. Örneğin devlet; ?Bu ameliyatın karşılığı bin liradır´ diyor ama sizin o ameliyatta kullandığınız malzemenin fiyatı 2 bin lirayı geçiyor. ?Devlet bize bin lira verdi, bu ameliyatı yapamıyoruz´ da diyemiyorsunuz. Çünkü üniversite hastanesi 3´üncü basamak bir hastane. Şehrimizden hiçbir hastanın başka yere gitmesini istemiyoruz. Bunun için uğraşıyoruz. Buradan kaynaklanan zarar var. Yoksa hasta sayımızda belirgin bir artış var. Yine aylık fatura miktarımız oldukça yükseldi. 14 milyon liralık fatura kesiyoruz. Göreve geldiğimde 6 milyon lira civarındaydı ama bu SUT fiyatlarında bir artış yapılmadığı için üniversite hastanelerindeki borçlanma devam ediyor? açıklamasında bulundu.
?ŞEHİR EFSANESİ?
?Tıp Fakültesi´nde hocalar kaçıyor? söylemlerini ?şehir efsanesi? olarak değerlendiren Rektör Yıldız, ?Eğer öyle olduysa bu kadar hasta niye geliyor. Bu doğru değil ama bazı alanlarda Türkiye genelinde hoca bulmakta zorlanıyorsunuz. Örneğin çocuk bölümü ile ilgili 1 tane hocamız vardı. Şu anda 10´a yakın hocamız var fakat yan dallar da sorun var. Çocuk nefrolojiyi bulamıyorsunuz. Türkiye´de yok? değerlendirmesinde bulundu.
Editor : Haberpanelim