Gündem

Bu Ne Perhiz Bu Ne Lahana Turşusu!

Sivas Kent Konseyi Başkanı Ahmet Necip Günaydın’ın 17 Kasım 2023 tarihinde sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada “Hristiyanlık dünyası için önem taşıyan Aziz Vlas’ın mezarı bir başka şehirde olsaydı acaba nasıl davranırlardı. Politik çekince ve kaygılar duymadan Sivas halkının yüksek çıkarları için inanç turizmi açısından konu ele alınmalı, ortak görüş ortaya konulmalıdır” dediği ortaya çıktı.

Bu Ne Perhiz Bu Ne Lahana Turşusu!
03-09-2024 15:56
SİVAS

Bilal HASDEMİR

Sivas’ta dün Fidan Yazıcıoğlu Kültür Merkezinde “Aziz Vlas” çalıştayı gerçekleştirildi.

Sivas Belediyesi tarafından düzenlenen çalıştay saat 10.00’da başladı 17.00’da sona erdi.

Çalıştayın ardından bir gazetecinin  “Aziz Vlas”la ilgili kaleme aldığı köşe yazısına yorum yapan Sivas Kent Konseyi Başkanı Ahmet Necip Günaydın’ın “Çalıştay çok muhteşem oldu. Bu gürültü çıkaran, popülist, bilgi kirliliği ile dolu yazıları yazanları mahcup edecek kararlar alındı.

Eski belediye, Hilmi Bilgin döneminde yapılan anıt rezaleti ortaya döküldü. Sonuç raporları açıklanınca ne diyecekler bilmiyorum. Anıt açılması söz konusu değil. Bilim insanları çok değerli belgelerden hareketle çok değerli kararlar verildi. Hilmi Bilgin yönetimi Ermeni diasporasının esiri olmuş. Ermeni mimarın projesi esas alınarak anıt yapılmış. Mesnetsiz bir anıt belediye tarafından yaptırılmış. Dünün yanlış uygulaması üzerinden, Adem Başkana, hepimize saldırdılar. Yel değirmenlerine saldıran Don Kişot gibiydiler. Numan Akay, Hakan Sezerer, Doğan Ürgüp'ün de bu saçma iddialara katılmasına hayret ediyorum. Ömer Faruk Çınargil'in kışkırttığı Yavuz Kaçtan, diğer illerden koroya katılan  provokatörlere yazıklar olsun. Sivas bu insanlar yüzünden iflah olmaz. Basın sınıfta kaldı” ifadelerini kullandı.

Hilmi Bilgin döneminde Aziz Vlas için yapılan temsili anıtı “rezalet” olarak değerlendiren Günaydın,  anıtın açılmasının söz konusu olmadığını söyledi.

Günaydın’ın basın Hilmi Bilgin ve kentteki basın kuruluşlarının temsilcilerini hedef aldığı açıklamalar gündemdeki yerini korurken 17 Kasım 2023 tarihinde sosyal medya hesabından “Sivaslı Aziz Vlas” başlığıyla yaptığı paylaşım “Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu!” deyimini akıllara getirdi.

Dün gerçekleştirilen Aziz Vlas çalıştayında Günaydın’ın Aziz Vlas’ın Sivas’ın inanç ve kültür turizmine herhangi bir katkı sağlamayacağı yönünde görüş bildirdiği öğrenildi.

Günaydın’ın geçtiğimiz yılın Kasım ayında yaptığı paylaşım şu şekilde:

“2017 yazında ailecek Büyük Balkan Turu'na katıldık. Günümüzde Hırvatistan'ın Adriyatik kıyısında yer alan, Osmanlı döneminde Ragusa adıyla ticaret merkezi olan, ortaçağ yapılarıyla dolu Dubrovnik'e geldik.

Rehberimiz Tuncay Bey, şehir meydanında yer alan bir kilisenin önünde durdu. "Burası Sivaslı Aziz Vlas Kilisesi. Bu şehrin patriği, Aziz Vlas'ı rüyasında görerek, onun adına bu kiliseyi yaptırmış, üstüne de heykelini koydurmuş" dedi. İki adet renkli temsili resmini yaptırmışlar. Bu resimleri aldım. Kültür Müdürüne verdim.

‘Sivaslı Aziz Vlas’ ifadesi dikkatimi çekti.

Hristiyanlık dünyası için önem taşıyan bu azizin mezarı bir başka şehirde olsaydı acaba nasıl davranırlardı.

Bence bu konuda fikri olanların katılımıyla konu yeniden ele alınabilir.

Sayın Valimiz Salih Ayhan tarafından böyle bir girişim yapılmıştı.

Valilik ve Belediye Başkanlığı bu konuda öncülük yapmalı.

Politik çekince ve kaygılar duymadan Sivas halkının yüksek çıkarları için inanç turizmi açısından konu ele alınmalı, ortak görüş ortaya konulmalıdır.

Konunun tartışma yeri sosyal medya olmamalı. Politik istismar uğrunda konu çarpıtılmamalı. İlgili akademisyenler, STK'ların uzmanları ve bu konuda tutarlı bilgisi olan kişilerden oluşacak bir komisyon tarafından konu netleştirilerek, gerekçeleriyle rapor düzenlenmeli ve yetkililere arz edilmelidir.

Saygılarımla Sivas kamuoyuna ve yöneticilerine arz ederim.”

Sivas İrade Gazetesi olarak takdiri siz değerli okuyucularımıza bırakıyoruz.

 


Editor : Bilal HASDEMİR
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER