HAYRULLAH AĞKAŞ
Pakoğlu açıklamasında, "Dünyanın birçok ülkesinde meslek olarak kabul edilen itfaiyecilik, ülkemizde meslek olarak kabul edilmiyor. Genel İdari Hizmetler sınıfı bünyesinde çalışmak zorunda kalan itfaiyeciler için daha önceki yıllarda kanun teklifleri verilmişti. TBMM´de MHP Grubu´nun "İtfaiyecilerin Sorunları" üzerine verdiği Araştırma Önergesi iktidarın oylarıyla reddedildi" dedi.
Araştırma önergesinin reddedilmesini eleştiren Pakoğlu, "Bunun siyasetimi olur. Bırakın kanunu falan araştırma önergesini reddediyorsunuz. Böylemi dokunacaksınız bu millete. Yanlış yoldasınız. Bir an önce dönün bu yoldan. Bu yanlışlarınızı söylemek doğru yolu göstermek bizim hakkımız. Bu sese kulak verin. Dünyanın en saygın mesleklerinden biri olan itfaiyecilik ülkemizde meslek olarak kabul edilmiyor. Meslek olarak kabul edilsin diye verilen kanun teklifi de aylardır komisyonlarda bekletiliyor. Bu meslek grubuna adaleti sağlayın" ifadelerini kullandı.
Zor koşullarda çalışan itfaiye görevlileri günün her saatinde canını hiçe sayarak olaylara müdahale ettiklerini ancak itfaiye personeli arasında dahi bir statü birlikteliği olmadığını vurgulayan Mustafa Pakoğlu, şunları kaydetti:
"Toplumun genelince tehlikeleri ve zorlukları bilinmekte iken mesleğin 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu´nun 36. maddesi içinde sayılan ´Genel İdare Hizmetleri Sınıfı´nı kapsamadığı ve ona sığmadığı açıktır. Gelin, bunu, itfaiyeciliği bir meslek grubu olarak sayın diyoruz. Bu arkadaşlarımızın ne yıpranma hakkı var. (Yıpranma hakkı senede 60 gün o da fiili olarak yangına giderse oysaki diğer mesleklerde nasılsa aynısının olması gerekir.) ne özlük haklarını tam olarak alabiliyorlar ne ücret eşitliği var. 5 ayrı kategoride çalıştırılıyor itfaiyeciler Türkiye´de. Bırakın onu, belediyelerde taşeron olarak çalışan itfaiye erleri var ve maktu ücretleri çok düşük. Amerika´da tehlikeli meslekler grubunda sayılan ve dünyada da en büyük saygınlığı olan, en önemli görevler arasında sayılan itfaiye erleri yılda 41 bin 300 dolar alıyor. Aylığı 3 bin 441 dolara geliyor ve bunun da Türkiye´deki karşılığı 13 bin 764 lira. Türkiye´deki itfaiyeciler 2 bin 800 lira ile 5 bin lira arasında ücret alıyor. Her konuda itfaiyeci Türkiye´nin yangınını söndürmeye, Türkiye´deki felaketleri önlemeye çalışıyor ama meslek değil. Gelin itfaiyecilerin sorunlarını TBMM birlikte çözün. Bu yangını söndürün."
Editor : Haberpanelim