Hayrullah AĞKAŞ
Şair ve yazar İbrahim Yasak’ın edebiyat alanındaki üç kitabı İstanbul’da Cağaloğlu Yayınları tarafından yayımlanarak okuyucunun istifadesine sunuldu. Şiir, hikâye ve deneme türündeki üç kitap aynı ebat ve tasarımla okuyucularıyla buluşuyor. Editörlüğünü Hüseyin Kaya, Yayın Yönetmenliğini Siyami Boylu’nun yaptığı kitapların ön ve arka kapaklarındaki fotoğraflar ise yazar İbrahim Yasak’a ait.
Sühan dergisi yayın yönetmeni Hüseyin Kaya ise Kitapyurdu sitesinde eserler hakkında kısa bilgiler vermektedir.
HECE TAŞLARI (HİKÂYE)
Yazarın “Hece Taşları” ismini verdiği kitapta onbeş hikâye yer almakta olup kitap 128 sayfadan oluşmaktadır. Kitabın kitapyurdu sitesindeki tanıtım değerlendirmesi ise şöyledir: “İbrahim Yasak'ın hikâyeleri gücünü zengin betimlemelerden ve çoklu çağırışım dünyasından alıyor. Modern anlatı dilini benimseyen yazar, çoğu zaman hikâyelerini şiirsel anlatımlarla süslüyor; türküler, şiirler ve iç konuşmalarla zenginleştiriyor.
Olaydan ziyade içleniş, bugünden ziyade geçmiş yahut an içerisinden hem geçmişe hem geleceğe açılan küçücük pencereler onun hikâyelerindeki hareket unsurları. Hece Taşları'nda yer alan hikâyeleri okumak, duvarları resimlerle dolu bir odada küçük adımlarla usul usul yürümek gibi. Her hikâye fısıltıyla konuşan bir tablo.
Kimi zaman ben merkezli anlatımın imkânlarını hikâyelerinde kullanan Yasak'ın diğer hikâyelerinde de kahramanlar çoğunlukla iç dünyalarıyla, hasretleriyle, yalnızlıklarıyla, sorgulamalarıyla ön plana çıkıyor. Tabiatın ve eşyanın tüm sükûnetiyle şahitlik ettiği insan ve onun özge hâlleri etrafında şekilleniyor Hece Taşları'nda yer alan hikâyeler.”
TENHA SEFERLER (ŞİİR)
Aslında şairin iki ayrı şiir kitabının bir arada yayımlandığı kitap 144 sayfadan oluşmaktadır. Daha önce yayımlanmış olan “Bir Rüzgâr Bir Ömür” isimli kitabıyla birlikte tek kitap halinde okuyucuya sunulmaktadır.
Kitapyurdu sitesindeki tanıtım yazısında ise şöyledir: “Tenha Seferler, İbrahim Yasak’ın kırk seneyi aşan şiir yolculuğunun haritası niteliğinde. Şiirden kopmayan ama şairlik yönünü de ön plana çıkarmak için çaba sarf etmeyen Yasak, bu eserinde son dönemde kaleme aldığı şiirlerin yanı sıra ilk dönem şiirlerini de okura sunuyor.
Cahit Zarifoğlu, Erdem Beyazıt, Akif İnan gibi isimlerin geleneksel biçimler, imgeler ve söyleyişler üzerinden yeni bir dil oluşturma çabasını zaman zaman İbrahim Yasak’ın şiirlerinde de görmek mümkün ancak Yasak'ın şiiri; lirizmi ve mütevazı, suskun tavrıyla söz konusu isimlerin şiirlerinden farklı bir yönde ilerliyor.
Tenha Seferler'de yer alan şiirler, suskun bir ömrün sakin duygularıyla bezeli. Sevginin, yalnızlığın, kırgınlığın, yaşamanın türlü hâlleri; içten söyleyiş ve özgün imgelerle okura sunuluyor.
Uzlete, sessizliğe ve kalbine doğru bir yolculuğa çıkmak isteyen okurlar için şiirden bir yol arkadaşı Tenha Seferler.
HAZAN MEVSİMİ (DENEME)
İbrahim Yasak’ın denemelerinden oluşan 120 sayfalık kitabı da Cağaloğlu Yayınları arasında.
Kitapyurdu sitesindeki tanıtım yazısında şu ifadeler yer almaktadır: “Hazan Mevsimi, isminden başlayarak şiirselliği ve şiirsel çağrışımları okur zihnine, kalbine nakşetmeyi başarabilen bir deneme kitabı. Deneme türünün içsel yoğunluğundan ve dil işçiliğinden her geçen gün biraz daha uzaklaşılan günümüzde Hazan Mevsimi; samimi dili, özenli üslubu ile dikkat çekiyor. İbrahim Yasak tarafından kaleme alınan eser; sessizliğe, münzeviliğe, tefekküre, sevgiye, şükre, modern zamanların karmaşasında kaybettiğimiz değerlere dair bir iç konuşma aslında. Şiirsel üslubu, özgün tespitleri, derin birikimi ve samimi diliyle Hazan Mevsimi; dünyayı ve hayatı anlamlandırma, eşyayı ve hisleri yorumlama, kendisini sorgulama çabasında olan her okurun mutlaka kendisinden bir şeyler bulabileceği, demini almış eserlerden.”
Editor : Haberpanelim