Fatih TABUR
İl Müftüsü Yusuf Akkuş, her yıl 1-7 Ekim tarihleri arasında kutlanan Camiler ve Din Görevlileri Haftası nedeniyle basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.
Müftülük binasında gerçekleştirilen programda konuşan Müftü Akkuş, Camiler ve Din Görevlileri Haftası kapsamında Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından bu yıl temanın ?Cami ve Hayat? olarak belirlendiğini söyledi.
?CAMİ HAYATIN AYRILMAZ BİR PARÇASIDIR?
Camilerin yeryüzünde Allah´ın evleri olduğunu ifade ederek sözlerine başlayan Müftü Akkuş, ?Müslümanların hayatında cami, merkezi bir konuma sahiptir. Camiler ilim, irfan yuvalarıdır. İslam toplumunda sosyal hayat camilerin çevresinde şekillenir. Tarih boyu yerleşim yerlerinin en saltanatlı yerinde camiler inşa edilmiştir. Camiler bulundukları şehri aydınlatan, günde beş vakit tevhide, kulluğa, namaza davet eden medeniyet merkezleridir. Bir Müslüman´ın hayatında çocukluğundan itibaren camiye dair hatıralar, duygu ve düşünceler önemli yer tutar. Cami hayatın ayrılmaz bir parçasıdır. Sadece vakit, Cuma ve bayram namazlarının kılındığı mekânlar değil, ibadet huzur ve sükûn bulmak üzere Müslümanların sığınabileceği gölgeliklerdir? dedi.
Hayatımızda camilerin daha etkin hale gelmesini sağlamak amacıyla ?Sabah Namazı Buluşmaları?, ?Haydi Ailece Camiye? ve ?Camide Ol´mak" gibi cami merkezli faaliyetleri hayata geçirdiklerini kaydeden Müftü Akkuş, gerçekleştirdikleri bu çalışmaların insanlar üzerindeki etkisini artırdığını dile getirdi.
?CAMİLER HAYAT MERKEZİDİR?
Müftü Akkuş, konuşmasını şu ifadelerle devam ettirdi: ?1986 yılında ihdas edilen Camiler Haftası olarak kutlanan, 2003 yılında ?Camiler ve Din Görevlileri Haftası´ şeklinde din görevlilerinin de eklenmesiyle beraber etkinliği ve kutlama alanı genişleyen haftamız özellikle 2011 yılından itibaren bir tema belirlenerek kutlanmaya başlanmıştır. Diyanet İşleri Başkanlığımız tarafından bu yıl ki tema ?Cami ve Hayat´ olarak belirlenmiştir. Hayatın merkezi cami, cami merkezli bir hayat öngörülmektedir. Bu itibarla; cami, ibadetle hayat bulur. Cami, insanlarla hayat bulur. Cami, bilgi ve hikmetle hayat bulur, mamur olur. Mahallemizde ve sokağımızda bulunan cami oranın hayat merkezidir. İnsanların sükûn bulduğu, dünyanın koşuşturmasından bunalan insanın kendisini bulduğu, gönlünü ve ruhunu Allah´a açmakla huzura erdiği mekanlardır camilerimiz. Bu vesileyle camilerimizin görevlileri; insanların manevi dünyalarını imar etmek için çalışan gönül doktorlarımız olan din gönüllülerimizin de haftasını tebrik ediyorum. Dinin toplumda yaşanmasında hiç şüphesiz bazı insanlar, ilmi, irfanı, çabası, hizmeti ve üstlendikleri sorumluluklarıyla daha fazla etkili olurlar. Bu insanlar, ister resmî, isterse gönüllü olarak dini kimlikleriyle, dini ahlaki kişilikleriyle, samimiyetleriyle, imar, işar ve diğergamlıklarıyla İslam´ı anlamaya, yaşamaya, anlatmaya çalışır, çevrelerine örnek, model insanlar olarak katkı verirler.?
?TOPLUMU İNŞA ETME GAYRETİ İÇİNDEYİZ?
?Din görevlileri, kimlik, kişilik ve duruşlarıyla toplumda en yüksek statüde yer alan kişilerdir? ifadesini kullanan Müftü Akkuş, ?Toplumumuza baktığımızda gerçekten de din görevlilerine büyük bir sevgi ve saygı vardır. Din görevlilerimizin bu konumlarıyla toplumun inşasında ve toplumun manevi hayatında etkili olabilmeleri için samimi bir şekilde yakın ve uzak gelecekte toplumu daha kaliteli bir hayata, daha mutlu ve huzurlu bir dünyaya taşıma vizyonuyla hareket etmeleri gerekmektedir. Bu vizyonla hareket eden din görevlileri, gelecekte toplumun daha nitelikli bir şekilde dini anlaması ve yaşaması, hayatı daha anlamlı yaşaması, daha aydınlık yarınlara kavuşması hedefine erişmek için çalışacaklardır. Bu demektir ki din görevlileri, görevlerini yapmak suretiyle toplumu inşa ederler; dinin toplumu inşa etmesinde asli roller ifa ederler. Bugün bin 360 camimiz, bin 400 din görevlimiz, 200 Kuran kursumuz ve 250 Kuran kursu öğreticimizle İslam´ın gereklerini topluma hatırlatmak, aktarmak, tebliğ etmek ve öğretmek; insanlara tevazu ile yaklaşmak; çocuk, genç, yetişkin, yaşlı, hasta, engelli sağlıklı, erkek, kadın, fakir, zengin demeden herkese ilgi ve sevgiyle yönelmek; topluma açık olmak; sokak, mahalle, köy ve şehriyle bütünleşmek; toplumu bilgi ve duruşuyla aydınlatmak; topluma her konuda rehberlik etmek; muhatabı olan insanlara sevgi ve tevazu ile yaklaşmak suretiyle toplumu inşa etme gayreti ve çalışması içindeyiz? açıklamasında bulundu.
Editor : Haberpanelim