Ekonomi

Çayır EİDS'yi Değerlendirdi! Sahte İlanların Önüne Geçilecek

Sivas Emlakçılar Birliği Başkanı Kerim Çayır, 15 Eylül’de devreye girecek Elektronik İlan Doğrulama Sistemini (EİDS) değerlendirdi. EİDS ile  ilan portallarının yanı sıra sosyal medya üzerinden verilen ilanların da Ticaret Bakanlığınca denetleneceğini  söyleyen Çayır, “Sahte ilanların önüne geçilecek” dedi.

Çayır EİDS'yi Değerlendirdi! Sahte İlanların Önüne Geçilecek
28-08-2024 10:23
SİVAS

Ömer ÜN

Ticaret Bakanlığı taşınmaz ticaretine yönelik yönetmelik değişikliğine gitti.  Piyasanın güvenilirlik içinde işlemesini sağlamak, tüketici haklarını korumak ve taşınmaz ticaretinde kayıt dışılığın önüne geçmek amacıyla emlakçılara ilan platformlarında “doğrulama yükümlülüğü” getirdi.  Düzenleme kapsamındaki  Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS), 15 Eylül'de devreye alınacak. Yılbaşından itibaren de zorunlu olacak ve emlak ticaretinde uygulanacak. Bu sayede, platformlardaki emlak ilanları, taşınmaz sahibi veya o kişinin birinci ve ikinci derece hısımları ile eşi tarafından verilebilecek ya da taşınmaz sahibince sistem üzerinden yetkilendirilen emlak işletmesi bu işi yapacak.

ÇAYIR, EİDS’Yİ ANLATTI

Sivas Emlakçılar Birliği Başkanı Kerim Çayır, gayrimenkul alanında sahte ilan ve dolandırıcılığın önüne geçebilmek için Ticaret Bakanlığı tarafından kurulan yeni sistemi değerlendirdi.

15 EYLÜL'DE DEVREYE ALINACAK

Son zamanlarda emlak platformlarındaki sahte ilanların birçok vatandaşın dolandırılmasına ve mağdur olmasına neden olduğunu belirten Çayır, bunun üzerine Ticaret Bakanlığının harekete geçtiğini söyledi. Yapılan çalışmalar sonrası EİDS’nin kurulduğunu belirten Çayır, “Bu sistem 15 Eylül'de devreye alınacak. e-Devlet üzerinden yetkilendirme yapıldıktan sonra gayrimenkul açık adresi, parsel numarası ve tüm özellikleri gerçeğe uygun olarak yapılacak. Bakanlık tarafından ilanlar kontrol edilecek. Sosyal medya üzerinden verilen ilanlar da incelenecek” dedi.

KAYIT DIŞI TİCARET YAPANLARIN ÖNÜNE GEÇİLECEK

EİDS’nin 2025 yılı ile birlikte zorunlu hale geleceğine vurgu yapan Çayır, “Sistem üzerinden doğrulama yapmayan gayrimenkul uzmanı ilan veremeyecek. Dolayısıyla kayıt dışı ticaret yapanların da önüne geçilmiş olacak. Sahte ve yanlış bilgilerle ilan vererek dolandırıcılık olayı ile vatandaşları mağdur edenlerin de önüne geçilmiş olunacak. Sahte ve yanlış ilan verenler ise 158 bin liraya kadar cezalandırılacak. Taşınmaz ticaretine yönelik yönetmelik değişikliği sürecinde benim de Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev aldığım Türkiye Emlak Müşavirleri Federasyonumuzun büyük katkıları oldu,  Başkanımız Sayın Hacı Ali Taylan’ın şahsında federasyonumuzda görev yapan tüm meslektaşlarıma teşekkür ediyorum” ifadelerine yer verdi.


Editor : Adem Sabit NALBANT
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER