Politika

CHP’li Karasu: Depremden Ders Çıkarmayan İktidarı Ne Yapacağız?

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı ve Sivas Milletvekili Ulaş Karasu,  6 Şubat depremlerinden sonraki süreçte Hatay’da yaşanan sorunlarla ilgili konuştu. Karasu, “Deprem, siyaset üstü bir konudur ama deprem olmadan tedbirleri almayan, sonrasında eksikliklerden ders çıkarmayan, vatandaşına el uzatmayan iktidarı ne yapacağız peki?” dedi.

CHP’li Karasu: Depremden Ders Çıkarmayan İktidarı Ne Yapacağız?
22-11-2023 11:24
SİVAS

Hayrullah AĞKAŞ

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı ve Sivas Milletvekili Ulaş Karasu,  6 Şubat depremlerinden sonraki süreçte Hatay’da yaşanan sorunlarla ilgili Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda konuştu.

Depremde hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet dileyerek konuşmasına başlayan Karasu, “Tedavileri devam eden vatandaşlarımıza da acil şifalar diliyorum. Genel Başkanımız Sayın Özgür Özel ilk yurt içi ziyaretini Hatay'a gerçekleştirdi. Bizler de Genel Başkanımızın talimatları doğrultusunda 2 Genel Başkan Yardımcımızla birlikte geçen hafta Hatay'daydık. Hatay'ın 15 ilçesinde 362 bin 597 yapıya ait 911 bin 603 bağımsız bölümde 311 bin 785 yıkık, acil yıkılacak, ağır veya orta hasarlı yapı bulunuyor. 110 bin ticarethanenin 44 bini yıkık veya acil yıkılacak durumda. Vatandaşlarımız büyük zorluklarla karşı karşıya. 9 ayda çözülmesi gereken sorunların çözülmemesi, iktidarınızın iş bilmezliği ve beceriksizliğinin sonucudur. Doğru, deprem, bir doğal afettir, önüne geçilemez ancak gerekenlerin yapılması da mutlaka konuşulması gerekiyor. Evet, deprem, siyaset üstü bir konudur ama deprem olmadan tedbirleri almayan, sonrasında eksikliklerden ders çıkarmayan, vatandaşına el uzatmayan iktidarı ne yapacağız peki? ‘Kader’ diyerek hiç kimse bu sorumluluktan kaçamaz.  Gittik, gördük, vatandaşlarımızın feryadına kulak verdik. Kış geliyor, barınma, WC, banyo sorunu hâlâ devam ediyor, kalıcı konutlar tamamlanmadı. Cumhurbaşkanı Erdoğan 21 Mayısta Hatay'da söz verdi, ‘Amacımız, bir yıl içinde 319 bin konut ve köy evini tamamlayıp sahiplerine teslim edeceğiz’ dedi. Hatay'da sadece 32 bin konutun inşaatı devam ediyor, sadece 5 bin konutun ocak ayında teslim edileceği iddia ediliyor. Nerede 319 bin konut? Yollar delik deşik, çamur içinde; okullar yıkık, eğitim sıkıntılı; sağlık Allah'a emanet, hastane yok, doktor yok, ekipman yok, personel yok; vatandaşlar umutsuz, karamsarlık içinde; siyasi irade âdeta Hatay'ı unutmuş durumda. Söylediklerim, şahsi yorumlarım değil, gördüklerim ve vatandaşlarımızın bize bire bir ilettiği sorunlar; o sebeple söylediklerimizi lütfen dikkate alınız” dedi.

Hatay'ı Anadolu'ya bağlayan tek kara yolunun Belen-Antakya yolu olduğunu söyleyen Karasu, “Bu yol tam bir çile yoluna dönüşmüş durumda. 9 ilçeyi Anadolu'ya bağlayan bu yol beş dakikada geçilebilecekken tam bir buçuk saatte geçilebiliyor. Hatırlayın, depremde yardım tırları, ambulanslar Hatay'a sekiz saatte gidememişti. Depremden hemen sonra ‘altın saat’ olarak adlandırılan zaman diliminde dahi enkaz altındaki vatandaşlara bu yol tıkanıklığı nedeniyle ulaşılamadı, binlerce vatandaşımız göz göre göre öldü. Neden? Çünkü devlet Edirne'den başlayan Belen'de biten bin 200 kilometrelik yolu yaptı ama Belen'den Antakya'ya kadar 38 kilometre yolu yapmadı. Yola 2014 yılında ‘Antakya'nın çılgın projesi’ dediniz ‘Projesi hazır’ dediniz web sayfanızda hâlâ duruyor. Şimdi diyorsunuz ki: ‘2023 sonunda ihale süreci tamamlanacak.’ 2018'de dönemin Bakanı Ahmet Arslan söz verdi, 2021'de dönemin bakanı söz verdi, Cumhurbaşkanı Erdoğan söz verdi. Hatay artık söz değil, iş istiyor, Amanos tünelini istiyor. Yine ‘Türkiye'nin 10 mega projesinden biri’ dediğiniz ‘2019 yılında yapımı başlayacak’ dediğiniz Hassa tüneli hâlâ başlamayı bekliyor. Yine, Arsuz Madenli İskele Limanı çok büyük zarar gördü depremde, 9 aydır hiçbir şey yapılmadı. Vatandaşın acil sorunlarını çözmez iken İskenderun'da yandaş firmanızın bir dediğini iki etmiyorsunuz, işte sizin adalet anlayışınız ne yazık ki budur. Bir de havaalanı sorunu var. Amik Gölü'nü depremlerin fay hattının üzerine yaptınız. Uzmanlar karşı çıktı ama inatla ‘Yapacağız’ dediniz, yaptınız. Yaptınız da ne oldu? Her yağmur yağdığında havaalanı göl oldu. Dikkate almadığınız tüm riskler depremde gerçekleşti. Kör inadınız yüzünden arama kurtarma ekipleri Hatay'a gidemedi, su, gıda yardımları şehre ulaşamadı. Yetmedi ‘Depremden 6 gün sonra onarımı tamamladık’ dediniz, 9 aydır havaalanına bir yolcu uçağı inmedi. Şimdi kapalı kapılar ardında yenileme ihalesi yaptınız. Havaalanını güvenli bir yere taşıyor diye de sakın ha düşünmeyiniz, aynı yerde kotunu yükseltip, pistini onaracaksınız. Hırsınız yine aklınızın önüne geçti, depremden ders çıkarmadınız, buna söyleyecek söz de bulamıyoruz. Hatay'da 210 okul binası yıkılmış, 160 okul hâlen hasarlı; çocuklara kitap, kırtasiye desteği yok; beslenme çantaları bomboş. Devlet çocuklara bir öğün sıcak yemeği dahi veremiyor. İlkokul ve ortaokul çocuklarına servis desteği sağlanmıyor. 57 aile sağlık merkezi ve 4 anjiyo merkezi yıkılmış, merkezde anjiyo yapılamıyor. Gebe kadınlar uzmanlara ulaşamıyor. Hekim eksikliği nedeniyle ameliyatlar erteleniyor. Dalında limonun kilosu 1 TL, mandalina 2,5 TL'ye alıcı bulamıyor. Çiftçi perişan, esnaf perişan, siz Anayasa değişikliğinden bahsediyorsunuz. Hatay, Mustafa Kemal Atatürk'ün şahsi meselesiydi. Genel Başkanımızın dediği gibi, Hatay artık tüm Cumhuriyet Halk Partililerin şahsi meselesidir. Gözümüz kulağımız Hatay'da, deprem bölgesinde” açıklamasında bulundu.


Editor : Hayrullah Ağkaş
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER