Gündem

Çiftçi Üretecek Sivas Kazanacak--Video

Çiftçi Üretecek Sivas Kazanacak--Video

Çiftçi Üretecek Sivas Kazanacak--Video
25-04-2019 07:00


FATİH TABUR

Türkiye´nin önemli tarım ve hayvancılık potansiyeline sahip şehirleri arasında yer alan ilimizde tarım ve hayvancılık seferberliği kapsamında ?Üreten Çiftçi, Gelişen Sivas? sloganıyla hayata geçirilecek 15 projeye önceki gün Valilik´te Vali Salih Ayhan başkanlığında gerçekleştirilen toplantı sonucu 5 proje daha eklendi. Bunlar arasında dikkat çeken projelerden  birisi de Sivas´a süt işleme tesisi kurulması oldu.

EKONOMİYE KATKI SAĞLAYACAK

Süt üretiminde Türkiye´nin söz sahibi illeri arasında yer alan ilimize süt işleme tesisi kurulması yönündeki girişimler Süt Üreticileri Birliği tarafından memnuniyetle karşılandı. Konuya ilişkin gazetemize özel açıklamalarda bulunan Sivas Süt Üreticileri Birliği Başkanı Ahmet Turan Kuzucu, sütün işlenerek ihraç edilmesinin il ekonomisine ve çiftçilere  büyük katkı sağlayacağını söyledi.

SADECE 30 TON SİVAS´TA İŞLENİYOR

İlimizde günlük üretilen süt miktarının kayıt dışı üretimle birlikte 200 tonu bulduğunu dile getiren Birlik Başkanı Kuzucu, bunun sadece 30 tonunun Sivas´ta işlendiğini kalan miktarın ise büyük bölümünün Konya ve Erzurum´a gönderildiğini vurguladı. Başkan Kuzucu, ilimize kurulması planlanan süt işleme tesisi ile bu sorunun ortadan kalkacağının altını çizdi.

?SÜTÇÜLÜĞÜN OLMASI  ELZEMDİ?

Birlik Başkanı Kuzucu, ?Üreten Çiftçi, Gelişen Sivas sloganıyla hayata geçirilecek projeler içerisinde sütçülüğün olması  elzemdi. Biz de her platformda, her toplantıda bunu dile getirmiştik. Sağ olsun Sayın Valimiz bu isteklerimizi kabul etti ve süt işleme tesisi kurulması noktasında büyük çaba gösterdi. Kendisine teşekkür ediyoruz? dedi.

?İMRANLI BÖLGESİNDE SÜTÜ DEĞERLENDİREMİYORUZ?

Hayvancılıktan önce sütçülüğün kurtarılması gerektiğinin altını çizen Birlik Başkanı Kuzucu, ?Süt olmazsa zaten hayvancılık da olmaz, besi de olmaz, et de olmaz. Sütü kurtardığımız zaman besiciliği de kurtarmış olacağız, kırmızı et sorunumuz da giderilmiş olacak. Bu arada bizim Sivas olarak ürettiğimiz günlük kayıtlı sütümüz 130 ton. Bir de kayıt dışı süt üretimimiz var. Bu da 50 ton ile 70 ton arasında değişiyor. Değerlendirilmeyen yerlerimiz de var. İmranlı bölgesinde sütü değerlendiremiyoruz, Yıldızeli´nin bazı bölgelerinde sütü değerlendiremiyoruz. Bunları değerlendiremediğimiz için bunlar hep kayıt dışı kalıyor. Bu nedenle süt işleme tesisi Sivas için şart? diye konuştu.

?SÜTÜ 1,5 LİRAYA VERİYORUZ

 3,5 LİRAYA GERİ ALIYORUZ?

Birlik Başkanı Kuzucu, konuşmasını şu ifadelerle devam ettirdi: ?Çiftçimizi, üreticimizi, köylümüzü sanayiciden kurtarmak adına bu tesis önemli. Niye derseniz biz burada ürettiğimiz sütün taş çatlasın 30 tonunu Sivas´ta işliyoruz. Diğer kalan kısmını da Konya, Erzurum gibi illere gönderiyoruz. Öyle mantıksız bir durum var ki işlenmiş olarak geri alıyoruz.  Bugün 1,5 liraya sütü veriyoruz, 3,5 liradan işlenmiş şekilde geri alıyoruz. Yani biz bu tesisi hem il ekonomisine, hem köylülerin ekonomisine katkı noktasında önemli görüyoruz.?

?İTHAL ETMEYLE BİR YERE VARAMAYIZ?

Milli Eğitim Bakanlığı´nın Okul Sütü programını anımsatan Birlik Başkanı Kuzucu, bu program kapsamında öğrencilere dağıtılan sütlerin ilimizde üretilebileceğini önererek, ?Bizim bir değerimiz var; küp peyniri. Küp peyniri yapıp dışarıya kendimiz satabiliriz. Bu  sayede hem köylü, hem üretici daha fazla kâr eder. Böylece bugün 10 hayvan besleyen adam 20 besler, 20 besleyen 40 besler. Yani sütten para kazandığını öğrendiği zaman bu vatandaş ineğini çoğaltır. İneğini çoğalttığı zaman besi hayvanı çoğalır  ve et sorunu da biter. Hep dışarıdan getirmeyle, ithal etmeyle bir yere varamayız.  Mesela Maraş´ta dondurma üretiliyor. Burada da üretilir. Süt mamulleri dediğimiz zaman çeşitlilik bol. Yabancılar meyveli yoğurt gönderiyor, bizler de tüketiyoruz. Bunu bizler de üretebiliriz. Bizim ?Memeden Sofraya´ diye bir sloganımız var. Yani Sivas´ta üretilen süt, günlük buradan Konya´ya gitmeyecek, 2 gün soğuk hava deposunda beklemeyecek. 3 saat içerisinde Sivas´ta üretime girecek. Ama bizim sütümüz ne oluyor? En az 2 gün sonra  Konya´da üretime başlıyor. Onu da sağlık açısından siz düşünün. Burada sağıldıktan sonra üretim yapılması sağlık açısından da giderler açısından da çok önemli? değerlendirmesinde bulundu.

EKONOMİYE KATKI SUNACAK

?Üreten Çiftçi, Gelişen Sivas? sloganıyla hayata geçirilecek 15 projeye eklenen 5 projenin isimleri ve detayları şu şekilde:

Çoban İstihdamı: Çoban yetersizliği; geniş mera alanlarına sahip ilimizde, büyükbaş ve özellikle küçükbaş hayvancılığın gelişmesinde engel teşkil etmektedir. Proje ile sürü yönetimi elemanı (çoban) istihdamının hızla sağlanması yönünde gerekli altyapının oluşturulması amaçlanıyor.

Jeotermal Seracılık: Sıcak Çermik Bölgesi´nde kurulacak son teknoloji seralarla topraksız tarım yaygınlaştırılarak, toprak kaynaklı hastalıkların önüne geçilecek, gübreleme minimize edilecektir. Böylece jeotermal kaynak tarımda da kullanılacak ve 11 ay hasat yapılabilecek.

Hassas Tarım Uygulamalarında Uzaktan Algılama ve CBS Kullanımı:  Proje ile ilimizde bulunan tarım arazilerinin kullanımının ortaya konulması, ekili ürünlerin gelişimlerinin her evresinde izlenmesi ve tarıma elverişli olmayan arazilerin değerlendirilme şeklinin belirlenmesi amaçlanmaktadır. Kaydı tutulan araziler, ileriye dönük  kaynak olacak.

Süt İşleme Tesisi Kurulması:  Sivas´ta soğuk olarak günlük toplanan yaklaşık 130 ton sütün sadece 30 tonu ilimizde işlenmekte, 100 ton süt ise çevre illere pazarlanmaktadır. Kurulacak olan süt işleme tesisi ile sütün tamamı Sivas´ta işlenecek ve ilin ekonomisine, ilin istihdamına katma değer sağlanacak.

Yem Fabrikası Kurulması:  Şehrimizde yüksek olan hayvancılık potansiyeline katkı sağlamak, yetiştiricilerin girdi maliyetlerini azaltmak ve çiftçiyi hayvancılığa teşvik etmek amacıyla; yem fabrikası kurulacak. Böylece yetiştiricinin hayvan yemine kolay ve düşük fiyatla ulaşımı sağlanacak.

?Üreten Çiftçi, Gelişen Sivas? sloganıyla Şubat ayında yapılan toplantı sonrası hayata geçirileceği açıklanan 15 projenin ismi şu şekilde açıklanmıştı: Koyun Yapağının Etkin Değerlendirilerek Ekonomiye Kazandırılması Projesi, Yatırım Yapılan Ahırlarımızın Kapasitesi Doluyor Projesi, Bal Kalitesinin İyileştirilmesi ve Sözleşmeli Arıcılık Projesi, Sözleşmeli Besicilik Projesi, Damızlık Koyun Projesi, Tozanlı Vadisi Organik Arıcılık Projesi, Kaba Yem Açığının Giderilmesi Projesi, Sebzeciliği Geliştirme Projesi, Yerli Tohumların Üretiminin Artırılması Projesi, Lavanta Üretiminin Artırılması Projesi, Üreten Hanım Eller Projesi, Güdümlü Sodes Projesi, Kaba Yem Ot Borsası, Hayvan Pazarı Projesi ve Süt Sığırcılığının Geliştirilmesi Projesi.

/resimler/2019-4/24/1429149842419.jpg


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER