Haber Merkezi
Son yıllarda iklim değişikliğinin etkisiyle yağışlardaki azalmaya bağlı olarak kurak dönemlerin sıklığında meydana gelen artış, suyun ve sulama yönetiminin gıda güvenliği bakımından ne denli önemli olduğunu bir kez daha gösterdi.
Tarımsal verimliliğin artırılmasında ve tarım sektöründe katma değerin yükseltilmesinde su ve sulama yatırımları en önemli etken konumunda. Sulama, tarımda çarpan etkisi gösteren bir yatırım. Sulu tarıma geçiş, başta tarım sektörüne hizmet sunmakla birlikte diğer sektörlere de itici bir güç olmakta.
6,9 MİLYON HEKTAR ARAZİ SULAMAYA AÇILDI
Yarı kurak bir coğrafyada bulunan ülkemizin teknik ve ekonomik olarak sulanabilecek arazi miktarı 8,5 milyon hektar olarak belirlenmiş olup, son yıllarda yapılan önemli yatırımlarla bu miktarın yüzde 80’ine karşılık gelen yaklaşık 6,9 milyon hektar arazi sulamaya açıldı.
MODERN SULAMA SİSTEMİ YAYGINLAŞIYOR
Sulanan arazi miktarını artırmanın yanında, iptidai sulama sistemlerinin modernizasyonu sağlamaya dönük önemli yatırımlarda hayata geçirilmekte. İnşa halindeki sulama projeler yüzde 94 oranında modern sulama sisteminden oluşmakta. Öte yandan sulamanın verimini arttıracak, toprağa değer katacak arazi toplulaştırma yatırımları da hız kesmeden devam etmekte olup toplulaştırma yapılan arazi miktarı 7 milyon hektara ulaştı.
SULAMADA MİLAT
Sulama ve toplulaştırma projeleriyle tarımsal verimi artırmak ve üretim girdilerinin tasarruflu kullanımını yaygınlaştırarak çiftçilerin üzerindeki girdi yükünü azaltmak hedefler arasında yer alıyor. Bu çerçevede Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın tensipleri ile Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren “Tarımsal Sulama Amaçlı Su Kullanım Hizmet Bedelinin Desteklenmesine İlişkin Karar” çiftçiler açısından müjde niteliği taşıyor. “Sulamada milat” olarak değerlendirilebilecek bu karar ile çiftçilerin 2023 yılı tarımsal sulama ücretlerinin yüzde 50’si devlet tarafından karşılanacak. Bu karar ile sulama sahasında tarım yapan çiftçilerin 2023 yılında su kullanım hizmet bedellerinin desteklenerek üretim maliyetlerinin azaltılması ve rekabet güçlerinin arttırılması hedefleniyor. Yaklaşık 4,5 milyar TL’ye tekabül eden bu destek ile gıda arz güvenliğinin ve tarımsal üretimde sürdürülebilirliğin sağlanması hedefleniyor.
Editor : Elif Elmalı