Gündem

Çiftçilere 50 Tır Tohum Desteği

Çiftçilere 50 Tır Tohum Desteği

Çiftçilere 50 Tır  Tohum Desteği
20-09-2021 07:00


Hayrullah AĞKAŞ

Tarımdaki başarıya her geçen gün yeni bir ivme katılan Sivas’ta üreticilerin yüzü gülüyor. Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Sivas Koordinatörlüğü koordinesinde, ‘IPARD II Programı 10. Çağrı 2. Grup Sözleşme İmza Töreni’, Vali Salih Ayhan, ilgili kurum temsilcileri ve destek almaya hak kazanan firma sahiplerinin katılımıyla düzenlendi.

‘7 PROJEYE 8,5 MİLYON TL HİBE VERİLECEK’

Destek alan firma sahiplerini tebrik eden Vali Ayhan, "Devletimiz bu alanda çiftçilerimize ve her türlü yatırımcıya yeterince imkân sağlıyor. Projesi olanlar kenarda durmasınlar. Bu ülkemize yapabileceğimiz en büyük katkı daha fazla katma değer üretmektir bugün destek alamaya hak kazanan toplam yedi projeye 8.5 milyon TL tutarında hibe verilecek. Girişimcilerimize başarılar diliyor bol kazançlar temenni ediyorum." dedi.

'SİLAJLIK MISIR TARLA GÜNÜ'

İlimizde tarımsal ürün çeşitliliğini artırmak için 12 bin dekar alanda başlatılan çalışmalar kapsamında, 'Silajlık Mısır Tarla Günü' etkinliği gerçekleştirildi. Vali Salih Ayhan, Sivas Milletvekili İsmet Yılmaz, TTKK Genel Müdürü Fahrettin Poyraz ve diğer davetliler silajlık mısır hasadı yaptı.

Tarım programı yaparken sağanak yağışın başlamasının da güzel bir tevafuk olduğunu söyleyen Sivas Milletvekili, TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı İsmet Yılmaz, “Çiftçimizi bilgiyle, toprağımızı da suyla kavuşturunca işte böyle yüz güldüren sonuçlar alıyoruz. İlimiz birçok tarımsal ürün üretiminde ilk 10’da yer alıyor. Sivas bir tarım kenti, Türkiye’de bir tarım ülkesi. Avrupa’da tarımsal milli hasılada birinci ülkeyiz.” dedi.

İlimizde kaba yem ihtiyacının giderilmesiyle tarım ve hayvancılığın gelişiminin daha da artacağını dile getiren Vali Salih Ayhan; “Silajlık mısır, coğrafyamıza en uygun ve en verimli bitkilerinden birisi. Üreticilerimize hayırlı ve bereketli hasatlar diliyorum" dedi.

‘TÜRKİYE’DE EN FAZLA DESTEĞİ VEREN İL SİVAS’

Bu yılın başından itibaren miktar bakımından Türkiye’de en fazla desteği veren ilin Sivas olduğunu belirten Vali Ayhan, “10 milyon TL değerinde 50 tıra yakın tohum desteği yaptık. Buna ilaveten inşallah önümüzdeki günlerde 2 milyon liralık daha tohum desteği sağlayacağız. Çiftçimizin yanında olmak bizim vazifemiz. Sivas’ta, tarımsal potansiyel çok yüksek. Her alanda tematik olarak çalışıyoruz. ‘Üreten Çiftçi, Gelişen Sivas’ sloganı ile önemli bir çatımız var. Bütün projeleri bu çatı altına toparlayarak çok harika çalışmalar yapıyoruz. Biz çiftçiye ve toprağa dostuz. Bu topraklardan ekmeğimizi kazandık, bu vefayı da ödememiz lazım. Sivas’ımız tarımda çok iyi noktalara gelecek. Ekilebilir alan bakımından, ürettiği katma değerler bakımından olsun çok iyi noktadayız. Kaba yem açığının giderilmesi de şuan çiftçilerimizin en çok arzu ettiği projelerden bir tanesi.” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından, traktörlerin direksiyonuna geçen Vali Ayhan, Milletvekili Yılmaz ve İl Tarım ve Orman Müdürü Seyit Yıldız, çiftçilerle birlikte ilk hasadı gerçekleştirdi. Ardından biçilen yem bitkisi paketlenerek kullanılmaya hazır hale getirildi.

'YAĞLIK AYÇİÇEĞİ HASAT PROGRAMI'

Vali Salih Ayhan, Sivas Milletvekili, TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı İsmet Yılmaz ve ilgili kurum müdürlerinin katılımı ile Sivas Pancar Ekicileri Kooperatifi ve Biotek firmasının ev sahipliğini yaptığı 'Yağlık Ayçiçeği Hasat Programı' gerçekleştirildi.

800 birim hektarlık toplam tarım arazisi, 130 bin hektarlık sulanabilir tarım arazisiyle Sivas’ın tarımsal potansiyeli yüksek bir il olduğunu söyleyen İl Tarım ve Orman Müdürü Seyit Yıldız, “Toplam tarımsal hasılamız 7,5 milyar TL’ye ulaşmıştır. İl genelinde 2021 yılında 80 bin dekar alanda ayçiçek üretiminin yapılmaktadır. Sulanabilir tarım arazisinin artmasıyla ürün çeşitliliği artmakta ve katma değeri yüksek ürünlerin yetiştirilmesi mümkün hale gelmiştir.” dedi. 

Son yıllarda Sivas genelinde ekilebilir arazi ve ürün çeşitliliğinin arttığını belirten TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı İsmet Yılmaz ise büyük emeklerle elde edilen mahsulün bereketli olmasını diledi. Yapılan baraj ve göletlerle sulanabilir arazinin üç katına çıktığını kaydeden Yılmaz; “Çiftçimiz daha çok kazansın istiyoruz. Sulu ve susuz tarım arasında yaklaşık 3 kat fark var. İl genelinde hizmete giren ve yapım aşamasında olan sulama baraj ve göletlerimizle daha verimli ürünler elde edeceğiz. Ülkemizin hangi tarımsal ürünlere ihtiyacı varsa sözleşmeli tarım modeliyle karşılayacağız. Sivas’ın da, Türkiye’nin de geleceği daha güzel olacaktır.” ifadelerine yer verdi.

Katma değeri yüksek bir ürün olan ayçiçeğinin, ilimizin tarımdaki başarısına her geçen gün yeni bir ivme kattığını ifade eden Vali Salih Ayhan, "Bereketli topraklarımızda, ayçiçek üretiminde de söz sahibi olmak için üreticilerimizle birlikte gayretimiz sürüyor. Çiftçimizin yanında olmak dertleriyle dertlenmek için sürekli arazideyiz. Sivas’ta artık birim alanda daha yüksek verim elde ediliyor. Birçok yerde de aynı sezonda farklı ürünler alınmaya başladı. Bu Sivas’ın potansiyelinin gücünün göstergesidir. İlimizin her bölgesinde o yörenin iklimine ve dokusuna uygun ürünler üretilmeye başladı.” dedi.

Sözleşmeli üreticilikle tarımda artık yeni bir paradigma geliştirildiğine dikkat çeken Vali Ayhan,  “Çiftçimiz ekecek, hasat ettiği zaman pazar problemi yaşamadan tüketiciye ulaştıracak. Bu tür nitelikli firmalar, kooperatifler,  kurduğumuz örgütlü yapılar bunun en güzel yansımaları. Yağlık ayçiçeğinde 25 çiftçimiz bu firmamızla iş birliğine girerek sözleşmeli üreticilik yapmışlar. Hayırlı ve bereketli olsun.” şeklinde konuştu.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER