Ekonomi

Çiftçinin Doğrultacak Beli Kalmadı!

Zara Ziraat Odası Başkanı Zeki Şimşek, hububat alım fiyatlarının revize edilmesi gerektiği söyledi.

Çiftçinin Doğrultacak Beli Kalmadı!
01-07-2024 10:23
SİVAS

Sevda ÇİFTÇİ 

Zara Ziraat Odası Başkanı Zeki Şimşek, 2024 yılı tritikale ve yulaf fiyatlarının açıklanmamasına ve ilçede çiftçilerin yaşadığı sorunlara ilişkin açıklamalarda bulundu.

Şimşek, “Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından ekmeklik buğday alım fiyatı ton başına (düşük vasıflı) 8 bin, makarnalık buğday ton başına (3.grup) 9 bin 500 lira olarak belirlenmiştir. Arpa alım fiyatı ise ton başına 7 bin 250 lira olarak açıklanırken listede tritikale ve yulaf fiyatına yer vermedi. Sebebi ise henüz netlik kazanmadı. Çiftçinin ürününün değerinde piyasa bulabilmesi için bu ürünlerde de fiyat açıklaması gerekmektedir. Aksi takdirde üreticimiz mağduriyet yaşayacak. Bir an evvel eksik ürünler için de listede yer verilmelidir” dedi.

TMO’DA ÜZERİNE DÜŞENİ YAPMALIDIR

Hububat alım fiyatının revize edilmesi gerektiği görüşünü savunan Şimşek, “Üretimde artan girdi maliyetleri, doğal afetler son dönemde çiftçilerin belini bükerken, uzun süredir dört gözle beklenen hububat taban fiyatlarıyla umutlar yerini hayal kırıklığına bıraktı. Toprak Mahsulleri Ofisinin (TMO) makarnalık buğday için ton başına 9 bin 500, düşük vasıflı buğday için 8 bin ve arpa için 7 bin 250 lira ödeme yapacağını açıklaması, üreticileri hayal kırıklığına uğrattı. Çiftçilerimiz kararın gözden geçirilerek revize edilmesini talep ediyor. TMO’da üzerine düşeni yapmalıdır” diye konuştu.

TMO TÜM ÜRÜNLERİ ALMALI, ÜRÜNE GÖRE FİYAT BELİRLEMELİDİR

TMO’nun çiftçinin kara gün dostu olduğunu ifade eden Başkan Şimşek, “135 köyümüzün tamamında üretim yapılmaktadır. Son iki senedir ekilen arazi miktarında da artışlar yaşanmaktadır. Çiftçimiz için TMO tarafından bu yıl da ilçemizde geçici alım acenteliği açmalıdır. Altyapısını oluşturarak sonraki seneler için de kalıcı hale getirilmelidir. TMO tüm ürünleri almalı, ürüne göre fiyat belirlemelidir. TMO’dan geçmedi denildiğinde ürünün fiyatı yarıya düşmektedir. Bu durumların, mağduriyetlerin ortadan kaldırılması gerekli, önlemler alınmalıdır. Kara gün dostu demek, olumsuzluklarda da çiftçi ürününün değerlendirilmesi, çiftçinin üretiminin teşvik edilmesi demektir” ifadelerine yer verdi.


Editor : Sevda ÇİFTÇİ
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER