Gündem

ÇİMENTO SATILIYOR MU?

ÇİMENTO SATILIYOR MU?

ÇİMENTO SATILIYOR MU?
01-05-2017 06:00


HAYRULLAH AĞKAŞ

1943 yılında yıllık 100 bin ton üretim kapasitesiyle faaliyete başlayan ve yıllardır kapasitesini sürekli artırarak ilimizin en önemli kuruluşları arasında yer almayı başaran Sivas Çimento Fabrikası´nın Çinli bir firmaya devredileceği bilgisi başta şirket çalışanları olmak üzere kamuoyunda konuşulmaya devam ediyor.

Diğer taraftan Sivas Çimento Fabrikası hakkında son günlerde ortaya çıkan iddialar fabrika çalışanlarını rahatsız etti. Geçmiş dönemlerde Fransız, Portekiz ve son olarak da Brezilyalı firmalara satılan fabrikanın Çinli bir firmaya devredileceği belirtiliyor.

Fabrika çalışanlarından edindiğimiz bilgilere göre son birkaç haftadır fabrikanın Çinli bir firmaya devredileceği ve Çinli birçok personelin istihdam edileceğine yönelik iddiaların gündemde olduğunu ve bu durumun da çalışanları tedirgin ettiği öğrenildi.

Geçtiğimiz dönemlerde fabrikada birçok kez el değişikliği olduğunu kaydeden çalışanlar, bu dönemlerde işten çıkarılmaların olduğunu belirttiler. Şuanda fabrikada çalışan işçilerin tamamının kalifiye eleman olması işçi çıkarılma riskini aza indirse de olası devir işlemlerinin yine de işçileri tedirgin ettiği öğrenildi.

SİVAS YAPILAN İLK BÜYÜK

YATIRIMLARDAN BİRİSİ

Cumhuriyet döneminden itibaren Sivas´ın en büyük kuruluşları arasına ismini yazdıran Çimento Fabrikası, devlet eliyle kurulan ilk fabrika olarak dikkat çekiyor. 1992 yılında özelleştirildikten sonra Yibitaş Holding´e devredilen fabrikaya 1994 yılında da Fransız şirketi Lafarge fabrikaya ortak olmuştu. 2006 yılında Portekiz firması tarafından satına alınarak, Cimpor ismiyle faaliyetini sürdüren fabrikaya iki yıl önce de Dünya Çimento devi Votorantim tarafından 140 Milyon Euro´luk yatırım yapılarak, üretim artırılmıştı.

2 YIL ÖNCE YENİ FABRİKANIN

TEMELİ ATILMIŞTI

Dünya´nın en büyük çimento üreticilerinden biri olan Brezilya merkezli Votorantim Cimento, 2015 yılı Ağustos ayında Sivas´a kuracağı 140 milyon Euro değerindeki yeni çimento fabrikasının temeli atmıştı. Üretim kapasitesini 3 katına artırması beklenen fabrikanın bu aylarda hizmete açılması bekleniyordu.

SİVAS ÇİMENTO FABRİKASI

1933 yılında hem doğu Anadolu´da yapılacak demiryolunun yapımına hem de doğu Anadolu´nun kalkınmasına yardım etmek üzere Sivas´ta bir çimento fabrikası kurulması tasarlanıyordu. Ancak 2. Dünya Savaşının başlaması nedeniyle yaklaşık 5 yıl fabrika inşaatı durdurulmuştu. Bu tasarı 1943 yılında 100.000 ton/yıl kapasiteli bir fabrika ile gerçekleştirildi. Bu fabrika devlet eliyle kurulan ilk fabrikadır.

Çimento fabrikasının kurulmasından sonra Sivas ve yakın bölgesindeki kalkınma hızı artmaya başlamış ve bunun sonucu olarak ta çimento talebinde artışlar olmaya başlayınca, 1952 yılından itibaren ek ünitelerin yapılarak, üretim kapasitesi 190 bin tonlara yükselmiştir. 1965 yılında yaş sistemden kuru sisteme geçiş çalışmaları başlatılmıştır. Bölgenin artan çimento ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla yıllık üretim kapasitesi de 460 bin tonlara çıkarılmıştır.

1981 yılına kadar Sümerbank´a bağlı bir kuruluş olan Sivas Çimento Fabrikası ÇİTOSAN (Türkiye Çimento ve Toprak Sanayi T.A.Ş Sanayi)´a bağlı bir işletme haline getirilmiş, 1987 yılına kadar ÇİTOSAN´a bağlı bir müessese olarak kalmıştır. 1992 yılında özelleştirilerek Yibitaş Holding´e devredilmiştir. Yibitaş Holding, 1994 yılında bir Fransız şirketi olan Lafarge ile ortaklık kurmuş ve Yibitaş-Lafarge olarak faaliyetlerini 2006 yılına kadar sürdürmüştür. 2006 yılında Portekiz firması olan Cimpor tarafından satın alınan Sivas Çimento fabrikası çalışmalarına Cimpor Yibitaş olarak sürdürdü.

2015 yılında Brezilyalı Votorantim firması 140 Milyon Euro´luk bir yatırımla fabrikanın üretimini 3 katına çıkarmayı hedefliyordu. Fabrikanın bu aylarda hizmete açılması beklenirken, son günlerde Çinli bir firmaya devredilecek iddiası kafaları karıştırdı.

 

/resimler/2017-4/29/1516323890470.jpg

/resimler/2017-4/29/1516506170940.jpg


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER