Gündem

Çocuklarımıza Sahip Çıkalım

Çocuklarımıza Sahip Çıkalım

Çocuklarımıza Sahip Çıkalım
10-06-2019 07:00


FATİH TABUR

İl Afet ve Acil Durum Müdürü Nazif Ekinci, boğulma risklerine karşı uyarılarda bulundu. Havaların ısınmasıyla birlikte pikniğe rağbetin arttığına dikkat çeken İl Müdürü Ekinci; baraj, göl, gölet ve akarsuların bazı riskler taşıdığını ifade ederek vatandaşlara uyarılarda bulundu.

Sosyal medya hesabından paylaşımda bulunan İl Müdürü Ekinci, ?Havaların ısınmasıyla birlikte tatile ve günübirlik pikniğe rağbet arttı. Deniz sahili olmayan illerdeki baraj, göl, gölet ve akarsulardaki açık su yüzeyleri ise birtakım riskler taşıyor. Bu yüzden boğulma olayları gibi üzücü durumlarla karşılaşmamak için özellikle lütfen gençlerimize ve çocuklarımıza sahip çıkalım? ifadelerini kullandı.

?GÖLLERİN ZEMİNLERİ GENELLİKLE BATAKLIKTIR?

Yüzey akıntısı az gibi görünse dahi akarsularda, sulama kanallarında, barajlarda ve göletlerde yüzmenin tehlikeli olduğunun altını çizen yetkililer, ?Öncelikle yüzme bilseler dahi vatandaşların ne tür sularda yüzmenin tehlikeli olduğunun bilincinde olması en önemli tedbirdir. Çok bilen, çok yanılabilir; boğulan insanlara baktığınızda bir kısmının ciddi manada yüzmeyi iyi bildiğini zannedenlerden oluştuğunu görmekteyiz. Bu nedenle de yüzme bilseler dahi vatandaşlarımızın ne tür sularda yüzmenin tehlikeli olduğunun bilincinde olmasının önemini vurgulamaktadır.   Yüzey akıntısı az gibi görünse dahi akarsularda, sulama kanallarında, barajlarda ve göletlerde yüzmek tehlikelidir. Özellikle baraj ve göllerin zeminleri genellikle bataklıktır. Bu gibi yerlerde mümkünse suya girmeyin. Bataklık sizi dibe doğru çekerek, boğulmanıza zemin hazırlar. Son yıllarda bu tür yerlerde suda boğulma oranlarında ne yazık ki büyük artış yaşanmaktadır. Bunun yanında tehlikeli olmayan sularda yüzülse dahi boğulma olaylarının yaşandığı ne yazık ki istatistiklerde mevcuttur. Bunun en büyük nedenlerinden birisi ise yüzerken bazı hususlara dikkat edilmemesi veya gerekli önlemlerin alınmamasıdır? dedi.

?PANİK YAPMAYIN?

Boğulma vakalarında en önemli etkenin paniğe kapılmak olduğunun altını çizen yetkililer, ?Paniğe kapılan kişi kontrolünü kaybeder ve boğulma kaçınılmaz olur. Bu nedenle panik yapmayın. Şaka niyetiyle de olsa, hiç kimseyi habersiz suya itmeyin. Yüzerken, küçük çapta da olsa, rahatsızlık hissettiğiniz an sudan çıkın. Özellikle yüzme bilmeyenler, derin ve bulanık sulara kesinlikle girmemelidir. Tok karnına ve özellikle çok sıcak havada yüzmek sağlık açısından riskli bir durumdur. Karnınız tok iken suya girmeyin. Tok karnına ve özellikle çok sıcak havada suya girmek sağlık açısından riskli bir durumdur. Sıcak havada fazla yemek yemek, aşırı yağlı ve hazmı zor yemekler tüketmek vücudun metabolizmasını hızlandırmakta ve kalbe aşırı yük binmesi sonucu kalbin zorlanmasına neden olmaktadır.  Dolayısıyla yemek yedikten en az iki saat sonra suya girilmelidir? dedi.

?DALGALI SUYA GİRİLMEMELİ?

Kalp rahatsızlığı bulunan kişilerin saat 16.00´dan sonra suya girmesinin önerildiğini belirten yetkililer, ?İster yetişkin isterse çocuk olsun, hareket kabiliyetini engelleyeceğinden dolayı çok su tutan giysilerle suya girilmemelidir. Ani bir şekilde suya atlanılmamalı. Özellikle yaz başlarında soğuk olan tatlı sular paniğe sevk edebildiği gibi kramplara da yol açabilir. Ne kadar derin olduğu hakkında fikir  yoksa suya balıklama dalınmamalıdır. 2 metreden düşük derinlikler omurga kırıklarına yol açarak ölüme neden olabilir. Suya girmeden önce ufak ısınma egzersizleri ya da esneme hareketleri yapılmalı.   Dalgalı sulara girilmemelidir, girildiyse de fazla açılmamak gerekir. Kurtarma teknikleri bilmeyen kişilerin, boğulan kişilere yardım etmesi tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Bu durum, her iki kişinin de boğulmasına neden olabilir. Kurtarmak zorunda kalırsanız boğulan kişiye önden değil arkadan yanaşarak tutup kıyıya çıkarınız. Su içinde tehlikeli şakalar yapmaktan kaçının. Bilinç kaybına, reflekslerin zayıflamasına neden olduğundan alkollü iken suya girilmemelidir? uyarısında bulundu.


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER