Gündem

Çözüm Bulun!--Video

Çözüm Bulun!--Video

Çözüm Bulun!--Video
22-04-2019 07:00


FATİH TABUR

Yahyabey ile Pulur mahallelerinin birleştiği yerde yer alan Ganem (Tarhana) Camii´nde koku sorunu yaşanıyor. İbadet edilen yerin içerisine girilen alan ile tuvaletlerin, abdest alınan yerin ve ayakkabı konulan bölümlerin aynı yerde olması sorunlara neden oluyor.

Sivas´ın tarihi camileri arasında yer alan ve özellikle de 400 yıllık minaresi ile büyük ilgi gören camiye şadırvan yapılmasını isteyen mahalleliler, özellikle Cuma namazlarında büyük sıkıntı çektiklerini söyleyerek duruma tepki gösteriyor.

YETKİLİLERE SESLENDİLER

Üzeri açık olan 2 tuvalet ve 4 kişi kapasiteli abdest alma yerleri bulunan caminin bu halinin Sivas´a yakışmadığını dile getiren Pulur ve Yahyabey mahallelerinin muhtarları,  gazetemiz aracılığıyla yetkililere seslendi. Caminin bitişiğinde bulunan arsada şahısların yanı sıra belediyenin de yerinin olduğunu belirten muhtarlar, bu alana şadırvan ve tuvaletlerin yapılabileceğini dile getirdi.

?HALK ÇOK TEPKİLİ?

Caminin Vakıflar Genel Müdürlüğüne ait olduğunu belirterek sözlerine başlayan Pulur Mahallesi Muhtarı Ogün Bekçioğlu; ?Burası eski tarihi bir camidir. Ayakkabıları koyduğumuz yer ve abdest alma yeri cami ile iç içe. Üstelik 2 adet de tuvalet var, bunların da üstü açık. Biz buradaki sorunun  yetkililer tarafından çözülmesini istiyoruz. Yan tarafta arsa var. Vakıflar Bölge Müdürlüğü ile görüşülerek arsadan biraz pay alınırsa sorun çözülür. Daha önceki belediye başkan yardımcıları ilgilendi ama öylece kaldı. Belediyenin burası ile ilgilenmesini istiyoruz. Halk çok tepkili. Vatandaş üstü açık olan tuvaletlere girmek zorunda kalıyor. Kapalı bir şekilde daha güzel, daha temiz bir şadırvan yapılarak Sivaslılara hizmet vermesini istiyoruz? dedi.

?BU İŞİ HIZLANDIRMAK İÇİN UĞRAŞACAĞIZ?

Tuvaletlerin üstünün açık olması nedeniyle oluşan kokunun caminin içerisine yayıldığının altını çizen Muhtar Bekçioğlu, ?Cami hocamız da çok ilgilendi ama bir yerde tıkandı. Yahya Bey ve Pulur´u ilgilendiren önemli bir konu. İki mahallenin muhtarı olarak bu işi hızlandırmak için uğraşacağız. Bu konuyu da yetkililerin duymasını istiyoruz. Yetkililerin tarihi bir camiye böyle tuvaletlerin yakışmadığına karar vereceklerine eminim. Belki haberleri yok. Biz daha önceki yıllarda haber vermiştik  ama ilgilenmediler.  Ne belediye başkanı ne de diğerleri ilgilenmediler. Ama yeni seçilen belediye başkanımızın konuya hassasiyet göstereceğini düşünüyorum? açıklamasında bulundu.

?CUMA NAMAZLARINDA YIĞILMA OLUYOR?

Yahyabey Mahallesi Muhtarı Muhittin Admış ise ?Ganem Camii; Pulur ile bizim mahallemizin sınırında bulunan bir cami. Her iki mahalleli tarafından da kullanılan bir camimiz. Bu zamana kadar tuvaletlerine el atmadılar veya ilgilenilmedi. Halkımızdan büyük tepki görüyor. Bu caminin tuvaletlerine el atılıp çözülmesini istiyoruz. Çok şikayet geliyor. Tuvaletlerin üstü açık, uygun değil. Abdesthanede çok büyük sıkıntı yaşanıyor. Özellikle Cuma namazlarında kimse abdest alamıyor. Başka camilere gitmek zorunda kalıyor. Yığılma oluyor. Belediyenin orada 75 metrekare civarında yeri var. Bunu çözelim, halkımızı bu dertten kurtaralım?  diye konuştu.

?MİNARE TURİZME AÇILMALI?

Caminin minaresinin yaklaşık 400 yıllık olduğunu ifade eden Ganem Camii İmamı Ayhan Polat, ?Billur Sokak´ta bulunan  camimizin minaresi  çok özel. Minaremizin turizme açılmasını istiyoruz? açıklamasında bulundu.

MİNARENİN ÖZELLİKLERİ

Sivas Kültür Envanteri´nde camiye ilişkin; ?Kesme taş ve moloz taş örgülü camiinin yakın zamanda tamamen yeniden inşa edildiği mahallenin yaşlıları tarafından belirtilmektedir. 1950 yılında eski ahşap ve kerpiçle inşa edilmiş olan camii tamamen yıkılarak yerine bugünkü camii yapılmıştır. Camiinin ayakta kalmış olan minaresinin bir kenarı 2,20 metre ölçüsündeki kare kaidesi kesme taş örgülüdür. Minareye batı yönündeki bir kapıdan çıkılmaktadır. Kaideden kesme taş örgülü pabuç kısmına üçgenler aracılığı ile geçilmektedir. Yarım silindir biçimindeki taş bilezikten sonra tuğla örgülü silindirik gövde başlamaktadır. Tuğla gövde yeşil renkli sırlı tuğlalarla pabuç üzerindeki bilezikten başlayarak burma halinde gövdeyi sarmaktadır. Burma yine sırlı tuğlalardan oluşan yarım bileziğe bağlanmaktadır. İşte bu bilezikten üst kısmı sonradan aslına uygun olarak yenilenmiştir. Üçer sıralı üç gruptan meydana gelmiş 9 sıralı kirpi saçak dizeli şerefe altına sahiptir. Korkuluğu demirdendir. Silindirik tuğla örgülü petek üzeri kurşunla kaplı, sivri külahlıdır? bilgisine yer veriliyor.

/resimler/2019-4/20/1546259110882.jpg

/resimler/2019-4/20/1546542705256.jpg

/resimler/2019-4/20/1547126143075.jpg

/resimler/2019-4/20/1547308174753.jpg


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER