Gündem

DEDEDEN TORUNA

DEDEDEN TORUNA

DEDEDEN TORUNA
25-09-2017 05:00


MUHAMMED DEMİR
- Kendinizi tanıtır mısınız?
- İsmim Sami Dinler. Ece Mahallesi muhtarıyım. Lise mezunu ve 2 çocuk babasıyım. Askeriyede 32 sene çalıştıktan sonra emekli oldum ve babamın sürdürdüğü muhtarlık görevini son dönem seçimlerinde devraldım.
 
"1834 YILINDA KURULAN MAHALLEMİZ, SİVAS´IN EN
KÖKLÜ VE ESKİ MAHALLELERİNDEN BİRİSİ"
- Mahalleniz ve nüfusu hakkında bize bilgi verir misiniz?
- Ece Mahallesinde 17 sokak, 4 tane de cadde var. 2 camimiz mevcut ama okulumuz yok. Merkez mahallede olmamızdan dolayı diğer okulları kullanıyor mahalleli, bu konuda sorun yaşamıyoruz yani. 12 bin dolaylarında nüfusumuz, 3 bin 250 civarında da seçmenimiz var. 1834 yılında kurulan eski bir mahalle burası. Babam 35 sene muhtarlık görevini yaptı, ben de emekli olduktan sonra hizmet etmek amacıyla muhtar oldum. 3 buçuk senedir de muhtarım.

- Şu ana kadar mahalleniz için ne gibi çalışmalar yaptınız?
- Mahallede bulunan cadde ve sokakların asfaltlarını düzelttik. Rutin olarak da mahallenin ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik çalışıyoruz. Ancak mahallemizde altyapı ile ilgili sorunlar var. Belediye Başkanımız bu konuda isteklerimizi karşılarsa çok memnun oluruz.

"ÇEDAŞ´IN ELEKTRİK KABLOLARINI BİR AN ÖNCE
YER ALTINA ALMASI GEREKİYOR"
- Sizce Ece Mahallesinin en büyük problemi nedir?
- Ece Mahallesinin en büyük problemi, merkezi bir mahalle olmasına rağmen, elektrik kablolarının direkler aracılığıyla açıktan geçmesidir. Direkler caddelerin ve sokakların ortalarında kalıyor ve ayrıca bazı evlere çok yakın mesafede. Bu gerçekten çok büyük bir tehlike. Ayrıca sokak lambalarının bozulduğu ve 2 ay kadar yanmadığı oluyor. Bu konuda ÇEDAŞ ile bir türlü irtibat sağlayamıyoruz. ÇEDAŞ Müdürümüzün de bu konularda daha duyarlı davranmasını rica ediyoruz.

"SOKAK VE CADDELERİMİZE KURULAN
KAPANLAR ÇOK GEREKSİZDİ
- Ece Mahallesine, ters yönden araç girişini engellemek için kapanlar kurulmuştu ve birçok vatandaş bu kapanlardan dolayı mağduriyet yaşamıştı. Bu uygulama ile ilgili neler söylemek istersiniz?
- Yerinde olmayan ve gereksiz bir uygulamaydı bu. Devlet dairelerinin girişlerinde olan bu sistemin, merkezi bir mahallenin sokak ve caddelerinde kullanılması anlamsızdı. Kapan yerine hız kesici plastik kasisler konulsaydı daha iyi olurdu. Kapanların kaldırılması için Belediye Başkanımız Sami Bey ile görüştük; mesele, trafik komisyonunda da incelendikten sonra, kapanlar kaldırıldı. Mağduriyet yaşayan vatandaşlar ve mahalleli de rahatlamış oldu.  

"BELEDİYEDEKİ MÜDÜRLÜKLER ARASINDA
KOORDİNASYON EKSİKLİĞİ VAR"
- Şimdiye kadar herhangi bir bürokratik engel ya da ilgisizlikle karşılaşıp da yapamadığınız bir iş oldu mu?
- Belediyede bulunan bazı müdürlükler ile problemler yaşıyoruz. Asfalt çalışması, su patlağı ve kaldırım çalışmaları olduğu zaman, yapılan yer uzun süre pisliği ile durmaya devam ediyor. Belediyenin kendi kurumları arasında koordinasyon eksikliği olduğunu düşünüyorum. Birbirlerine haber vermeden çalışıyorlar. Biz bildiriyoruz ama ekipler yetersiz ve koordineli çalışmıyorlar. Bu durumdan dolayı sürekli mağduriyet yaşıyoruz.
"GENÇLERİMİZİ KAHVE
KÖŞELERİNDEN KURTARMALIYIZ"
- Mahallenizdeki sosyal alanlar yeterli mi, gençlerin zamanlarını değerlendirebilecekleri yerler var mı?
- Mahallemizde sosyal alanlar yok. Özellikle gençler; zamanlarını değerlendirebilecekleri yerlerden yoksun oldukları için, farklı işlere ve ahlaksızlıklara yöneliyorlar. Sayın Valimizden, gençlerimizin spor ve diğer aktivitelere yönlendirilmesi için çalışmalar yapmasını istiyoruz. Gençlerin, kahve ve kafe köşelerinde zaman geçirmemeleri gerekiyor. Gençlerimizi oralardan kurtarmamız lazım. Federasyon ile görüşülüp, gençlerin hangi spor dallarına ilgisi varsa o alanlarla ilgili tesisler yapılarak yönlendirilmesi gerekiyor.

- Mahalleyi nasıl yönetiyorsunuz, azalarla ve mahalle sakinleriyle istişare yapıyor musunuz?
- Babam muhtarlık yaparken ben de azaydım zaten. Şimdi ben de azalarla ve mahalle sakinleriyle istişare yapıyorum. Bizim saatimiz belli değil ve telefonlarımız 24 saat açık. Hangi sokakta ve caddede sorun varsa, fakir fukara varsa bunlarla ilgileniyoruz, el birliğiyle çalışıyoruz. Sosyal yardımlarımızı da yapıyoruz. Zaten ben de Valilik Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı mütevelli heyeti üyesiyim. İnsanlara elimizden geldiği kadar yardımcı olmaya çalışıyoruz.


"150 SENEDİR, DEDEDEN
TORUNA MUHTARLIK YAPIYORUZ"
- 1800´lü yıllarda mahalle kurulduğundan beri aile olarak buradasınız ve muhtarlık görevini de siz üstlendiniz. Bu konuda neler söylemek istersiniz?
- Mahalle, 1834 yılında kurulduğunda büyük dedem buraya gelmiş ve sizin de söylediğiniz gibi mahallenin yerlisiyiz. 150 seneye yakındır da muhtarlık görevini bizler yapıyoruz. Babam, dedem, onun babası ve birkaç nesildir muhtarlık bizim ailede. Arada fire verilen zamanlar da olmuştur illaki. Ailemizin ismi  ´Dede Hasanlar´ olarak bilinir. Eskiden beri camilere, mahalleye ve fakir fukaraya yardım etmiş bir aileyiz, biz de onların çıtasını daha yükseğe taşımak için elimizden geldiğince çalışıyoruz.

"BELEDİYE AMİRLERİ İLE SORUNLAR YAŞIYORUZ"
- Valilik ve Belediye ile diyalogunuz nasıl, bu manada bu kurumlardan beklentileriniz nelerdir?
- Sayın Valimiz elinden geldiğince bizlere yardımcı oluyor. Belediye Başkanımız da öyle ama belediyedeki müdürlükler ile sorunlar yaşıyoruz. Temizlik işleri de mahalle ile alakalı isteklerimizi yerine getiriyor, temizliğimiz yapılıyor ama diğer amirler ile ciddi sıkıntılar var.

- Sivas Muhtarlar Derneği ile ilgili neler söylemek istersiniz?
- Muhtarlar Derneği´nin yönetiminde ben de yer alıyorum. Çalışmalarımıza devam ediyoruz. Yönetimde bulunan 21 kişi olarak, tüm muhtarların sorunlarıyla alakadar oluyoruz, dernek çatısı altında elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz.

"CUMHURBAŞKANIMIZDAN GÖRDÜĞÜMÜZ İLGİYİ,
VALİLİK VE BELEDİYEDEN DE BEKLİYORUZ"
- Cumhurbaşkanı Erdoğan, muhtarlara ayrı bir önem veriyor. Bu konuyla alakalı düşünceleriniz nelerdir?
- Cumhurbaşkanımıza, bizlere verdiği önem için teşekkür ediyoruz. Fakat biz aynı ilgiyi Valilik ve Belediyeden de bekliyoruz. Çünkü biz, gittiğimiz yerlerde mahalleliyi temsil ediyoruz ve onların haklarını aramaya çalışıyoruz. Onlar da bu konuyla ilgili titiz davranırlarsa memnun oluruz.

- Son olarak bizlere neler söylemek istersiniz?
- Buraya kadar gelip bu röportajı yapmanızdan dolayı çok memnun olduğumu söylemek istiyorum. İrade Gazetesi olarak yapmış olduğunuz bu çalışma gerçekten çok önemli. Bu hassasiyeti taşıdığınızdan ötürü sizlere çok teşekkür ederim. Çünkü bizim sorunlarımız gazetelerde ve basında yer alırsa, ilgili kişiler de görmüş olur, biz de vatandaşın bütün problemlerini çözmek için el birliğiyle çalışma imkânı buluruz. 

/resimler/2017-9/24/1612203806806.jpg

/resimler/2017-9/24/1612540370000.jpg

/resimler/2017-9/24/1613187245509.jpg

/resimler/2017-9/24/1613518964839.jpg

/resimler/2017-9/24/1615051309977.jpg


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER