Türk Diyanet Vakıf-Sen Sivas Şube Başkanı Bedir Çiftçi, Diyanet personeline yönelik katılım bankalarından verilen düşük promosyonları kabul etmediklerini belirterek, mart ayında yapılacak yeni promosyon anlaşmasının günün şartlarına göre belirlenmesi gerektiğine dikkat çekti.
Çiftçi, yaptığı yazılı açıklamada, “Cumhuriyetimizin önemli kazanımlarından ve Anayasal bir kurum olan, ülkemizin güzide kurumu Diyanet İşleri Başkanlığı merkez ve taşra teşkilatı personeli, maaş ve ücretlerini 01 Kasım 2019 tarihine kadar her ilçe ve il müftülüklerinin anlaştıkları bankalar aracılığıyla almakta idiler. Ancak, 01.11.2019 tarihinden sonra Diyanet İşleri Başkanlığı, maaş ve ücretlerinin, finans kurumları olan katılım bankalarından alınmasının uygun olacağını değerlendirmiş ve anlaşmaların sadece katılım bankalarıyla yapılması istenmiştir. 2022 yılına kadar, her il ve ilçe müftülükleri katılım bankalarıyla anlaşma yaparak, personelin maaş ve promosyon ödemeleri sağlanmıştır. Diyanet İşleri Başkanlığı yönetimi, 2022 Mart ayı itibariyle, sadece katılım bankalarıyla anlaşma yapılması yönünde karar almış ve merkez ve taşra teşkilatının tamamının anlaşmasını Başkanlık merkezinde yapmıştır. Yapılan banka promosyon ihalesi için, sadece 6 katılım bankası davet edilmiştir. Yapılan ihale sonucu, Ziraat Katılım ve Kuveyt Türk Katılım Finans Kurumları, yaklaşık 77 bine yakın çalışanı kapsayacak ve aylık 80 TL, 3 yıllık toplam 2 bin 880 TL olarak almıştır. Daha sonra ise sürece Albaraka Türk Finans Kurumu dahil olmuştur. Komisyonun 7 üyeden oluştuğu, 4 üyenin Başkanlık temsilcisi, 3 üyenin ise sendikaların temsilcisi olduğu da unutulmamalıdır. Türk Diyanet Vakıf-Sen olarak; yapılan ihalenin kabul edilemez olduğu net bir şekilde ifade edilmiş, ihale imzalanmamış ve çalışanlarımızın menfaati yönünde tavır alınarak verilen bu teklif kabul edilmemiştir. Ayrıca, Kurum yetkililerine yaşanan ve yaşanacak problemler yazılı ve sözlü olarak dile getirilmiştir. Yapılan bu anlaşmanın iptali için, sorumlu ve etkili olan sendikamız Türk Diyanet Vakıf-Sen tarafından dava açılmış ve çalışanlarımızın da asla kabul etmediği bu anlaşmanın iptali sağlanmıştır. Başkanlık, kazandığımız bu davanın iptali için Danıştaya gitmiş ve çalışanlarımızın menfaatine kazandığımız davayı, ne yazık ki iptal ettirmiştir. Ardından, sendikamız konuyu Anayasa Mahkemesine taşımış, maalesef Anayasa Mahkemesi de aynı Danıştay gibi çalışanların aleyhine karar vermişlerdir. Böylelikle yapılan maaş anlaşmasının üzerinden 3 yıl geçmiş ve yeni bir anlaşma zamanı gelmiştir. Bir kez daha ifade ediyorum ki, Türk Diyanet Vakıf-Sen olarak, her alanda gerçekten faizsiz bir sistemin oluşmasını sonuna kadar destekliyoruz ve yanındayız” dedi.
Türk Diyanet Vakıf-Sen olarak, banka maaş anlaşması ve promosyon ödemelerindeki bakış açılarını iki başlıkta değerlendiren Çiftçi, “Birincisi, maaş ödemesi yapan bankaların/finans kuruluşlarının çalışanlarımıza müşteri gibi davranmalarıdır. Diyanet çalışanlarımıza gerekli saygı, ilgi ve hassasiyeti mutlaka göstermeleridir. İkincisi ise, maaş ödemesi yapan bankaların/finans kuruluşlarının, ödeyecekleri promosyon miktarlarının günün şartlarına uygun olarak belirlemeleridir. 150 bine yaklaşan Diyanet personeline verilen 2 bin 880 TL ile başlayan 11 bin TL olan promosyon, katılım bankalarının ifadesiyle hediye miktarı asla ve asla kabul edilemez ve edilmemiştir. 2022 Mart ayında üç yıllık olarak yapılan ilk anlaşmanın süresi, Mart 2025 ayında dolacaktır.
Bu süreçte görülen eksiklikler ve çözüm önerilerimiz; etkili ve sorumlu sendikal anlayışın öncüsü Türk Diyanet Vakıf-Sen olarak, öncesinde yazılı, ardından da sözlü olarak sayın Diyanet İşleri Başkanı ve Kurum yetkililerine tekrar iletilmiştir. Çalışanlarımızın bu üç yıllık süreçte, katılım finans kurumlarının hem hizmetlerinden, özelikle de verilen promosyon/hediye miktarının azlığından şikayetleri bir kez daha dile getirilmiştir. Personel sayısı az olan kurumların, Diyanet personeline ödenen promosyon miktarının kat kat üzerinde olmasının, çalışanlarımız tarafından sorgulandığı unutulmamalıdır. Katılım finans kurumlarının her il ve ilçede şubelerinin olmaması, çalışanlarımızın çeşitli mağduriyetler yaşamasına sebep olmaktadır. Personelimiz, bir imza için farklı ilçeye veya farklı bir ile gitmek zorunda kalmaktadırlar. Bazı ilçelerde, katılım finans kurumlarının farklı bankaların ATM’sini kullanmaları ve yoğunluk sebebiyle, personelin ayın 15’inde maaşlarını alamadıkları olmuştur. Üç yıllık süreçte, katılım finans kurumlarının şube ve alt yapı problemleri de giderilememiştir” ifadelerini kullandı.
Editor : Erdem TAHILLIOĞLU