Gündem

Doğan Ürgüp Üstü Kapalı Adem Uzun’u Uyardı! Ermenilerin Oyununa Gelmeyelim!

Hristiyan aleminin önemli isimlerinden biri olarak kabul edilen ve Avrupa genelinde bin 200 kiliseye ismi verilen Aziz Vlas’la ilgili yarın Sivas Belediyesi uhdesinde çalıştay düzenlenecek.

Doğan Ürgüp Üstü Kapalı Adem Uzun’u Uyardı! Ermenilerin Oyununa Gelmeyelim!
01-09-2024 12:06
SİVAS

 Bilal HASDEMİR 

Toplumun bazı kesimlerinde tepkilere neden olan çalıştay öncesi açıklamalarda bulunan Sivas Belediyesi eski Başkanı Doğan Ürgüp, “Aziz Vlas’ın adı kullanılarak batılı bazı ülkelerin ve Ermenistan’ın oyunlarına gelmemek büyük önem arz etmektedir” dedi.

Sivas Belediyesi tarafından yarın Fidan Yazıcıoğlu Kültür Merkezinden Aziz Vlas Çalıştayı düzenlenecek.

Fidan Yazıcıoğlu Kültür Merkezinde gerçekleştirilecek çalıştay saat 10.00’da başlayacak.

Belediye Başkanı Adem Uzun, toplumda bazı tepkilere neden olan çalıştay öncesi yaptığı açıklamada, “Kıymetli hemşerilerim; 2004 yılından itibaren şehrimizin gündemini bir şekilde meşgul eden Aziz Vlas konusuyla ilgili bilimsel bir çalışma yapacağımızı daha önce ilan etmiştik. Ülkemizin değişik vilayetlerinden ve şehrimizden alanında uzman akademisyen, tarihçi, mimar, araştırmacı, sanat tarihçisi ve yazarlardan oluşan akademik bir kadro ile ilgili kamu kurum ve kuruluş temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştireceğimiz Aziz Vlas Çalıştayını bugün yapacağız. Tamamen bilimsel veriler ışığında, somut kaynaklara dayalı çalıştayımızın ve çalıştaydan çıkacak olan sonucun şimdiden hayırlı olması temennisinde bulunuyorum. Çalıştayımıza sunulacak olan görüş ve belgelerin her birini kıymetli gördüğümü ve bundan sonra atacağımız adımların çalıştay sonuç bildirisine uygun olacağını da peşinen ifade etmek isterim. Aziz Vlas meselesi enine boyuna tartışılacak olup bu tartışmalar bilimsel bir sınırı olan ve akademik çevrelerce kabul gören bir çalışma özelliği taşıyacaktır. Sivas Belediyesi bu çalıştayın fikir beyan eden tarafında değildir, ev sahibi konumundadır. Dolayısıyla 20 yıldır çeşitli vesilelerle gündeme getirilen, bir kesimin koşulsuz şartsız kabullenip karşı kesimin ise şiddetle karşı çıktığı bir meseleye bilimsel açıdan yaklaşım sergileyen kurumumuzun tavrı çalıştay sonuç bildirisine uygun olacaktır. Çalıştayın hayırlara vesile olmasını temenni ediyor, katkı sağlayacak olan kişi ve kurumlara da teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

Sivas’ta, Türklerin yerleşiminden önce Ermeni bir azizin olmayan mezarını ortaya çıkarma çabalarının, Anadolu’nun ortasındaki kadim şehrimize hiçbir katkısı olmaz.  İnanç turizminin artacağına yönelik iddialar ise yersizdir” diyen Ürgüp, “Çünkü Sivas, Selçuklu’nun en nadide eserlerini bünyesinde barındıran belki de dünyanın en büyük açık hava müzesidir.  Şifahiye Medresesi, Buruciye Medresesi, Çifte Minareli Medrese ve Gök Medrese Selçuklu döneminin nadide eserlerindendir. Aynı şekilde Ulu Cami, Kale Cami, Ahi Emir Ahmed Türbesi, Güdük Minare, Abdulvahabi Gazi Türbesi, Ali Baba-i Kebir, 1. İzzettin Keykavus ve Kadı Burhanettin Türbeleri, Behrampaşa, Taşhan ve Subaşı Hanları, Çorapçı Hanı (İhramcızade Kültür Merkezi), Eğri Köprü ve Kesik Köprü gerek inanç turizminin gerekse tarih turizminin mihenk taşlarıdır.  Şehrin yetkilileri inanç ve tarih turizmini geliştirmek istiyorlarsa Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemi eserlerinin tanıtımını hakkıyla yapmak durumundadırlar. Çünkü milli ve manevi değerlerimizin koruma altına alınması şehrin idarecilerinin en önemli görevlerinden olmalıdır.  Dolayısıyla Aziz Vlas’ın adı kullanılarak batılı bazı ülkelerin ve Ermenistan’ın oyunlarına gelmemek büyük önem arz etmektedir.  Sivas’ta Aziz Vlas’a olmayan bir mezar icat etmek, üç-beş yabancı turisti bir ihtimal Sivas’a getirir ama büyük resme baktığımızda kaybımız kazancımızdan çok daha fazla olacaktır.  Sivas’ta yapmamız gereken, Cumhurbaşkanımızın üstün gayretleriyle ortaya çıkardığı Ahlat Mezar Taşları benzeri bir tanıtımdır. Bunun ötesi Aziz Vlas adı altında Batılı devletlerin yapmak istediği gizli planlarına alet olmak ve geri dönülemez bir yola girmek demektir.  Konunun hassasiyetini bildirir, saygılar sunarız” ifadelerine yer verdi.


Editor : Bilal HASDEMİR
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
Umut Dereli 2 ay önce
Yüzlerce kiliseye ismi verilmiş hristyanlarca kıymetli bir aziz olarak görülen Vlas (boas) Sivas'ta yaşadığı kaynaklarla belirgin.
Ermenistan kim ki bize oyun oynamaya kalksın ve de aziz Vlas muhtemelen Rum-Yunan
Murat YILDIZ 2 ay önce
Beyazıt kütüphanesi müdürü ve Osmanlı arşivi uzmanı Salih Şahin Bey'in Facebook ta konuyla ilgili paylaşımlarını okumanızı tavsiye ederim
Hamit 2 ay önce
Sivasa hiçbirşey katmaz ,sadece haçlı ruhunu hortlatır .
Erdoğan 2 ay önce
Bu konuda Önce ; Uzman Bir Kişinin Mesala ;Cihat Yayci Paşa 'nın "Sivas 'ta Neler Oluyor?" Başlıklı Yazısı nı Okumak Gerek Bence
Fatih 2 ay önce
Ermeni algısı diyon da, sen misafir ettin, istanbuldan gelen guruplarla mezarlık temizliği yaptırdın öz yurdunuz falan filan diye deme! Gündeme gelmek için yapıyon heralde
Azim 2 ay önce
Doğan Ürgüp neyi biliyormuş ta eleştiriyor. 5 yıl belediye başkanı oldu ne şehri yönetebildi ne teşkilatı. Heryeri birbirine kattı. Partiyi resmen bitirmişti.
Ziya Soybayraktar 2 ay önce
Sami Aydın Beyin ilk yıllarında gündeme alınan, belediye meclisinden konunun üzerinden görüşmeler yapılmasına nasıl çıktığını sormak ve Sayın Sami Aydın'a bu fikrin nereden kimden nasıl çıktığını sormak lazım.
Belediye meclis üyeleri o günü bir hatırlasınlar?
Karşı görüş sunan Refah partili üyelerin açıklamalarını ile Aziz Vlas adına anıt yapılsın diyenlerin görüşleri kayıtlardan çıkarılsın.
Abbas Aslandoğan 2 ay önce
Ülkemizde artık Kimin Müslüman kimin hristiyan olduğu zaten belli değil Sayın belediye başkanı da ne ödüyü belirsiz bir amaç için böyle bir çalışsaydı düzenlemesi Sivas'ta yaşayan vatandaşlarımıza bir hakaretten başka bir şey değildir Eğer çalıştayı yapılacaksa Pir Sultan'ın Aşık Veysel'in ve diğer Sivaslı olan bütün ozanlarımız için böyle çalıştayı yapılmalı 2-3 tane ermeni'ye yaranacağım diye ve Avrupa'dan belki Kredi alırım diye böyle bir çalıştayı yapıyorsa yanılıyor.
Kınıyoruz!
Vatan Partisi Sivas İl Başkanı
Abbas Aslandoğan
Fatih
Fatih 2 ay önce
Ne hakaretiymiş, böyle biri yaşamış ve mezarı da varsa, düzenleme yapılabilir
Ermeni seviciliği ne alaka
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER