Sağlık

Dövmeye Dikkat

Dövmeye Dikkat

Dövmeye Dikkat
06-03-2019 07:00


AHMET TIRPAN

Numune Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Bilge Aydemir, Hepatit B hastalığı ile ilgili bilgiler verdi.

Son yıllarda Hepatit B hastalığına yakalanan kişi sayısının azaldığına  dikkat çeken Uzm. Dr. Bilge Aydemir, hastalığın belirtilerine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Türkiye´de 3 milyon 500 bin civarında Hepatit B hastası olduğunu ifade eden Uzm. Dr. Aydemir, ?Aslında bu oran son yıllarda giderek azalıyor. Çünkü 1998 yılından beri çocuklarımız rutin olarak Hepatit B için aşılanıyor. Ancak 1998 öncesi doğan erişkin yaş grubu aşısız. Biz enfeksiyon polikliniğinde özellikle risk grubu olan kişileri yakaladıkça Hepatit B aşısını öneriyor ve yazıyoruz? dedi.

?TÜKÜRÜK, TER VE İDRAR İLE BULAŞ OLMAZ?

Hepatit B hastalığının kan yoluyla bulaştığına dikkat çeken Uzm. Dr. Aydemir, ?Bu hastalığı olan birisi Kızılay´a gidip kan bağışı yapamaz ya da bir yeri kesildiğinde yere kanı damladığında o bölgenin temizlenmesi gerekir. Bunun yanında cinsel ilişki yoluyla bulaşır. Siz hastasınızdır, eşinizin aşılanması gerekir. Bunun yanında vücut sıvılarıyla bulaşır. Tükürük, ter ve idrar ile bulaş olmaz. Pek çok hasta ?Torunuma sarılıyor, öpüyorum, bulaşır mı´ diye tereddüt ediyor. Öpüşmekle, sarılmakla bulaş olmaz. Tamamen kan ve vücut sıvısıyla bulaşır, vücut sıvısı derken de örneğin bir yeriniz kesildi, o bölgedeki kan ve vücut sıvısıyla bulaşır. Ayrıca bu kan ve vücut sıvısının temas ettiği bazı aletlerle de bulaş olabilir. Hastanelerde, diş hekimlerinde, diş hastanelerinde, kan bankalarında çok ciddi kontroller yapılıyor. Ancak kontrollerin daha yetersiz yapıldığı, berber, manikür dükkanları gibi yerlerde bulaş olabilir. Piercing, dövme gibi işlemler de Hepatit B açısından oldukça riskli işlemlerdir? dedi.

?POLİKLİNİĞİMİZE BEKLİYORUZ?

Aşı planlaması yapılması gereken grubu belirten Uzm. Dr. Aydemir, ?Ailesinde Hepatit B olanlar, sık kan ürünü alanlar, diyaliz hastaları, dövme yaptıranlar, şüpheli teması olanları tahlil yapılması ve aşı planlaması yapılması için polikliniğimize bekliyoruz? açıklamasında bulundu.

?SİNSİ BİR ŞEKİLDE GELİŞEBİLİR?

Hastalığın belirtilerinden bahseden Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Bilge Aydemir, ?Virüsü kaptınız; halsizlik, bulantı-kusma, sarılık, daha ileri boyutlarında bilinç değişikliği, komaya varan tablolar oluşabiliyor. Hastalığı kaptığınızda hep böyle tablolar oluşmaz, bu hastalık sinsi bir şekilde de gelişebilir. Farkında bile olamayabilirsiniz. Basit bir soğuk algınlığı geçiriyorum diye de düşünebilirsiniz. Bu hastalık tamamen iyileşebilir, asıl bizim başımızı ağrıtan şekliyle kronikleşebilir? ifadelerini kullandı.


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER