Sağlık

Düzenli Muayene Riski Azaltıyor

Düzenli Muayene Riski Azaltıyor

Düzenli Muayene  Riski Azaltıyor
11-06-2019 07:00


FATİH TABUR

Ramazan Bayramı tatili boyunca ülke genelinde meydana gelen trafik kazalarında 73 kişinin hayatını kaybettiğini, 754 kişinin de yaralandığını kaydeden eczacı ve gözlükçü Taylan Küçüker, gözlük kullanmanın ve düzenli göz muayenesinin kaza riskinin azaltılmasında önemli bir rol oynadığını dile getirdi.

Gözlerin vücudun dünyaya açılan pencereleri olduğunu ifade eden eczacı ve gözlükçü Taylan Küçüker, ?Öğrendiklerimizin yüzde 83´ünü gözlerimizle sağlarız. Yeterli görme keskinliğine sahip olmak, gözlük kullanmak trafik kazalarındaki can ve mal kayıplarının  azalmasını sağlar. Resmi verilere göre, ülkemizde trafik kazaları nedeniyle her yıl 20 milyar lira mal kaybı, 3 bin 850 kişi kaza yerinde, 3 bin 700 kişi yaralanıp sağlık kuruluşlarına sevk edildikten sonra, kazanın sebep ve tesiriyle 30 gün içinde hayatını kaybediyor. Çevreye büyük zarar verilmektedir? dedi.

?YETERSİZ GÖRME EN ÖNEMLİ FAKTÖR?

Ramazan Bayramı tatili dolayısıyla trafik yoğunluğunun başladığı 31 Mayıs Cuma gününden bu yana yurt genelinde meydana gelen trafik kazalarında 73 kişinin hayatını kaybettiğini 754 kişinin de  yaralandığını belirten Küçüker, ?Sürücüler araç kullanırken göz sayısız sinyal ve bilgi uyarıları alır. Tüm duyumların yüzde 90´ı görsel algılardır. Başka bir ifade ile görme yeteneği, lüzumlu kararların ve hareketlerin yüzde 90´ını etkiler. Resmi açıklamalar incelendiğinde, trafik kazaları sebepleri olarak  aşırı hız, trafik kurallarına uymamak, hatalı sollama, hatalı şerit değiştirme, arkadan çarpma, alkol, uyuşturucu kullanma, emniyet kemeri takmama, telefonla konuşma değerlendirilmektedir. Yetersiz görmenin kazalar üzerindeki etkisinden hiç söz edilmez. Kazalara sebep olan en önemli faktör yetersiz görmedir. Görme insanın en değerli varlığıdır. Gözlük çağdaş ve modern bir toplum inşa etmenin anahtarıdır? diye konuştu.

İŞPORTA GÜNEŞ GÖZLÜKLERİ

KAZALARA SEBEBİYET VERİYOR

Eczacı ve gözlükçü Küçüker, konuşmasını şu ifadelerle devam ettirdi: ?Trafikte araç kullanımı, iş eğitim alanında bu kusurların giderilmesi ve mutlaka periyodik olarak görme testi ve muayenesi yapılması gerekir. Giderilmeyen refraksiyon kusurları, kişinin çalışma kabiliyetini becerisini veya günlük yaşantılarını sağlıklı sürdürmeyi kısıtlayabilir. Trajikomik olan şudur ki kırılma kusurları düzeltilemez değildir. Görme kusurları az bir masrafla restore edilebilir.  Sağlık alanında ne kadar kaliteli hizmet verilirse verilsin, tedaviye erişim ne kadar kolaylaşırsa kolaylaşsın kişinin kendisinin sağlığını korumaya yönelik farkındalığı gelişmediği sürece başarılı olabilme şansı sınırlıdır. Bu nedenle toplumlarda sağlık okuryazarlığının artırılması gereklidir. İnsanlar görmenin kendi gördükleri kadar olduğunu zannetmekte ve araç kullanırken görmenin önemini ihmal etmektedir. Trafik kazalarında can ve maddi kayıplarının önlenmesinde tam ve net bir görüş son derece önemlidir. Hem sürücü belgelerinin edinilmesi hem de yenilenmesinde, Avrupa´da sürüş için görüş standartlarına uygun olarak görme testi, görme alanı testi, kontrast hassasiyeti ve alacakaranlıkta görüşün etkili bir şekilde değerlendirilmesi,  diplopi, periyodik muayeneler, bütün değerlendirmelerin bir göz hekimi tarafından yapılmasının sağlanması gerekir.  Araba kullanımında takılan genel kullanım amaçlı güneş gözlükleri yüzde 8´den daha koyu olmamalıdır. İşporta güneş gözlükleri trafik sinyalizasyon renklerinin doğru algılanmasını önler trafik kazalarına sebep olur. Uluslararası standartlara uygun üretilmiş sertifikalı güneş gözlüğü kullanmalarını sağlayacak yasal düzenlemelerin yapılması, işporta gözlüklerinin araç sürerken kullanımının yasaklanması gerekiyor. Çerçeve hakkediş süresinin 3 seneden 2 seneye düşürülmesi, 0,5 diyoptri değişik olması halinde cam yenilenir hükmünün, eskiden olduğu gibi ?cam numarası değiştiğinde yenilenir´ şeklinde yeniden düzenlenmesi şart. Daha iyi bir göz ve görme sağlığı hizmeti, erken teşhis, daha az körlük, daha az trafik kazası, daha az can ve mal kaybı, daha fazla üretim, daha fazla katma değer, daha başarılı eğitim, uzantısında çağdaş bir toplum ve daha az kamu gideri demektir. Düzenli göz muayenesi trafik kazalarında yüzde 30 oranında azalma sağlar.?

 


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER