FATİH TABUR
Eğitim-Bir-Sen Sivas Şube Başkanı İlhan Karakoç; 2018-2019 eğitim öğretim yılının başlaması nedeniyle sendika binasında basın toplantısı düzenledi. Yeni sezonunun hayırlara vesile olmasını dileyen Başkan Karakoç, eğitimcilerin yaşadığı sıkıntılara değinerek çözüm önerilerinde bulundu.
18 milyon öğrenci ve 1 milyona yakın öğretmen için ders zilinin çaldığını söyleyen Başkan Karakoç, ?Bütün eli öpülesi öğretmenlerimize, eğitim çalışanlarına ve geleceğimizi emanet edeceğimiz öğrencilerimize başarı sağlık ve mutluluklar diliyoruz. Bir eğitim sisteminin uzun vadede verimli olabilmesi, bütünü oluşturan parçaların birbiriyle uyumuna bağlıdır. Sistemden ve bütünlükten yoksun bir organizmada çelişkiler, hatalar, istikrarsızlıklar ortaya çıkacak; hedefi olmayan, günübirlik değişime giden ama asla köklü adımlar atamayan devasa bir yapı elimizde kalacaktır. Okullaşma oranlarının artmasına, okulların fiziki ve teknolojik imkanlarının gelişmesine, öğretmen sayısında artış yaşanmasına, eğitime ayrılan kaynağın artmasına rağmen hâlâ istenilen seviyeye gelinememesinin temel sebebi, organizasyonsuzluk, sistemsizlik ve bulma arayışlarının bitmemesidir? dedi.
?SABIR VE AZİM GEREKTİREN BİR SÜREÇ?
?Eğitimde başarı hangi yol, yöntem ve tekniklerin kullanılacağına, nasıl bir yol haritası izleneceğine ilişkin pratik, ancak kapsamlı bir teorik arka planla mümkündür? ifadesini kullanan Başkan Karakoç, ?Eğitim sisteminin inşası, eğitime ilişkin ezberlerin gözden geçirilmesi ve mevcut paradigmanın sorgulanmasını kaçınılmaz kılmaktadır. Aksi takdirde müfredat, öğretmen, öğrenci ve okul üzerinden yürütülen bütün tartışmalar yüzeysel kalacaktır. Bu bağlamda yapılması gereken insan odaklı bir ekol inşa etmektir. Daha sonra bunu referans alan eğitim politikaları, öğretim programları, eğitim kurumları oluşturulup eğitimci kadrolar yetiştirilebilir. Bu uzun soluklu, sabır ve azim gerektiren bir süreçtir ama bu süreçte adım atılması gereken alanlar, çözüme kavuşturulması gereken pek çok sorun bulunmaktadır? açıklamasında bulundu.
?SORUNLARIN AŞILMASINI BEKLİYORUZ?
Eğitim çalışanlarının sorunlarına çözüm bulmadan eğitimde yol almanın ve başarıyı yakalamak mümkün olmadığının altını çizen Başkan Karakoç, ?Bu çerçevede sözleşmeli öğretmenlik uygulamasının yeniden hayata geçirilmesi, atamaların halen mülakatla yapılması, erkek kamu görevlilerine dayatılan darbe ürünü kılık ve kıyafet yönetmeliğinin varlığı, kariyer basamaklarına ilişkin belirsizlik, ek ders esaslarındaki adaletsizlikler, atama ve yer değiştirme süreçlerindeki istikrarsızlık, yönetici görevlendirme süreçlerinde mahkeme kararlarının doğurduğu sıkıntılar, vadeliden 3600 ek gösterge konusunda halen adım atılmamış olması, eğitimcilerin şiddete maruz kalması, okullara bütçe gibi, çözüme kavuşturulması gereken sorunların yeni eğitim öğretim yılı içerisinde aşılmasını bekliyoruz? dedi.
Başkan Karakoç, konuşmasını şu ifadelerle sürdürdü: ?Öğretmenliği diğer mesleklerden ayıran en önemli özellik, mesleğin moral ve motivasyonla icra ediliyor olmasıdır. Son yıllarda inatlaşarak dayatılan birtakım uygulamalarla öğretmenler moral ve motivasyon açısından çökmüş, eğitim sisteminin köküne dinamit koymakla eş değer adımlar atılmıştır. Yeni dönemde, sorunlu uygulamalar yerine, eğitim çalışanlarının eğitim öğretim faaliyetlerinin en önemli ve vazgeçilmez unsuru görülüp saygınlığının artırılmasının hedeflenmesini istiyoruz. Nitekim öğretmen şikayet hattına dönüşen Alo 147 sorununun çözümü, öğretmen performans değerlendirmesi taslağı ve Öğretmen Strateji Belgesi´nin uygulanmayacağının açıklanması gibi somut adımlar, öğretmenlerin eğitim-öğretime odaklanmalarını sağlamıştır. Beklenti ve talebimiz, eğitim çalışanlarını umutlandıran söylem değişikliğinin çözüm odaklı eylemlerle desteklenmesi ve sürdürülmesidir. Son yıllarda, eğitim çalışanlarına yönelik şiddet olayları münferit eylemler olmaktan çıkmış, yaygın bir toplumsal sorun haline gelmiş ve ülkemizin geleceği açısından vazgeçilmez olan eğitim öğretim hizmetinin yürütülmesini sekteye uğratacak dereceye varmıştır. Bu şiddet eylemlerinde, mevcut yasal düzenlemelerin bu fiillere karşı caydırıcı nitelikte ceza öngörmemesi ile şiddet uygulayan kişilerin bu eylemlerinin adli ve idari makamlarca önemsenmeyeceği ve ciddi bir ceza yaptırımıyla karşılaşmayacakları inancı önemli bir rol oynamaktadır. Eğitim çalışanlarına yönelik şiddet olaylarına karşı caydırıcılık, şiddete uğrayan çalışana da hukuki koruma sağlayacak nitelikte yasal düzenlemeler yapılmalıdır. Eğitimcilere şiddete seyirci kalınmamalıdır.?
?EĞİTİMİN SORUNLARDAN ARINDIRILMASINI DİLİYORUZ?
Kılık ve kıyafet yönetmeliğinin bir an evvel değiştirilmesi gerektiği görüşünü savunan Başkan Karakoç, ?Darbe ürünü kılık ve kıyafet yönetmeliği, kamu görevlilerinin, milletimizin değerlerine ve genel kabul görmüş kılık ve kıyafet şekillerine uygun olmak, herkesin bu kapsamda tercihlerine azami saygı gösterilmesi kaydıyla tercihleri doğrultusuna belirleyecekleri kılık ve kıyafetle görevlerine gitmelerini ve görev mahallinde bulunmalarını temin edecek şekilde değiştirilmelidir. Eğitim-Bir-Sen olarak, yeni eğitim öğretim yılının tüm eğitim çalışanlarına, öğrencilerimize, velilerimize ve milletimize hayırlı olmasını; eğitimin en kısa sürede sorunlardan arındırılmasını diliyor, bakanlığın güçlü ve büyük Türkiye idealine erişmemizi sağlayacak eğitim politikaları geliştirmesini ve uygulamasını bekliyoruz? ifadelerini kullandı.
Karakoç tarafından gerçekleştirilen basın toplantısına çok sayıda sendika üyesi eğitimci de destek verdi.
Editor : Haberpanelim