Ekonomi

Emekli Memur-Sen: "Emekliler Pazara Gidemiyor, Geçim Derdi Büyüyor"

Emekli Memur-Sen  Sivas İl Başkanı İsmet Topdağ, 30 Haziran Dünya Emekliler Günü dolayısıyla yaptığı açıklamalarda emeklilerin yaşadığı sorunları ve beklentilerini dile getirdi.

Emekli Memur-Sen: "Emekliler Pazara Gidemiyor, Geçim Derdi Büyüyor"
30-06-2024 10:18
SİVAS

Ayşe KUŞKAYA

Emekli Memur-Sen  Sivas İl Başkanı İsmet Topdağ, 30 Haziran Dünya Emekliler Günü dolayısıyla açıklamalarda bulundu.

Evine helal ekmek götürmek gayesiyle memur, işçi, çiftçi, esnaf ve işveren olarak ömürlerinin büyük bir kısmını alın ve akıl teri akıtarak devletin büyümesine, milletin güçlenmesine ve Türkiye'nin kalkınmasına harcayan emeklilerin "Emekliler Gününü" kutlayan Topdağ, “Emekliler yılı olarak ilan edilen 2024 yılının tüm emeklilerimiz açısından hayırlı şekilde sonuçlanmasını temenni ediyorum. Emek çalışma döneminde sarf edilen enerjiyi ifade ederken emeklilik ise yıllarca emek verilmiş, alın ve akıl teri akıtılmış, millete hizmet etmiş ve devletin bütçesine katkı sağlanmış sürenin sonucunda hak edilmiş dönemi ifade etmektedir. Kısacası emeklilik, insanın gücü ve enerjisi yeterli olduğu dönemde yaptığı çalışmaların, katlandığı fedakârlıkların, sosyal güvenlik sistemine aktardığı parasal birikimin bir karşılığı olarak; yaşlandığında kalan ömrünü huzur içinde yaşamak istediği bir dönemdir. Emeklilerimizin hayat standartlarının yükseldiği, geçim sıkıntılarının bittiği, ekonomik kaygılarının son bulduğu bir Emekliler Yılı ve Emekliler Günü kutlamayı canı gönülden istesek de; küresel ve bölgesel olarak içinde bulunduğumuz ekonomik krizden en çok etkilenen kesim sabit gelirlilerden az olmayacak şekilde emeklilerimiz olmuştur. 16 milyona yaklaşan emekli sayısının büyük bir çoğunluğu; asgari ücretin altında ve en düşük emekli aylığı olan 10 bin TL civarında emekli aylığı aldığı gibi; kamu görevlisi emeklilerimiz de mevcut görev aylığının yaklaşık yüzde 43’ü oranında emekli aylığı almaktadır.  Bu veriler çerçevesinde emeklilerimiz; hayatlarını idame ettirme noktasında zorlanmakta, markete ve pazara girememekte, tatil ve benzeri sosyal aktiviteler gerçekleştirememekte, torunlarına harçlık verememekte ve ek işlerle ayakta durabilmektedir” dedi.

"DAHA GÜÇLÜ SES YÜKSELTMELİYİZ"

“Gelişmiş veya gelişmekte olan birçok ülkenin emeklileri yurt içi ve yurt dışında tatil yaparak, gezip görerek, emeklerinin karşılığını alarak mutluluk içinde bir ömür sürmektedir” diyen Topdağ, “Nitekim ülkemize diğer ülkelerden gelen birçok emeklinin ülkemizde tatil yaptığını, otellerde aylarca konakladıklarını görmekteyiz. Bizim ülkemizde ise bu imkâna ancak belli sayıda emekli ulaşmaktadır. 3 Temmuz’da açıklanacak Haziran ayı enflasyon rakamlarıyla birlikte kamu görevlisi maaş/ücretleri ile emekli aylıklarına gelecek artışlar belli olacak. Sadece bu artışlarla emeklilerin kayıplarının telafi edilmeyeceği, beklentilerinin karşılanmayacağı, ekonomik kaygılarının giderilmeyeceği görülmelidir. Mevcut yaşanan sorunların giderilmesi noktasında şüphesiz örgütlenmenin, örgütlü hareket etmenin ve birlikte daha güçlü ses yükseltmenin büyük önemi bulunmaktadır. Memur-Sen Konfederasyonuna bağlı Emekli Memur-Sen olarak; başta kamu görevlisi emeklileri olmak üzere bütün emeklilerin çalışma hayatı ile emeklilik dönemi arasında yaşanan sosyal değişimin, kültürel dönüşümün ve ekonomik gerilemenin minimum seviyeye indirilmesi, mali ve sosyal hakların artırılması ve kayıpların telafi edilmesi noktasında büyük mücadele veriyoruz. Nitekim bu mücadelenin güçlü, kararlı ve daha fazla kazanım üreten bir sonuca ulaşması için öncelikle kamu görevlisi emeklilerinin örgütlenmesi noktasındaki engellerin kaldırılması gerekmektedir. Buradan bütün emeklilerimize sesleniyor; yasak ve sınırlamaları bitirmek, örgütlenme hakkını temin etmek, ortak ve paydaş amacımızda birleşmek ve birlikte çözüm üretmek için Emekli Memur-Sen’le hareket etmeye ve üye olmaya davet ediyoruz.

Hem Emekliler Günü hem de Emekliler Yılı vesilesiyle kamu görevlisi emeklilerimiz başta olmak üzere emeklilerimizin beklentilerini tekrar haykırıyoruz. Bu çerçevede; kamu görevlilerine 2023 Temmuz ayında yapılan 8 bin 077 TL bugün itibariyle 12 bin 55 TL olan seyyanen iyileştirmenin kamu görevlisi emeklilerine verilmesini, 7. Dönem Toplu Sözleşme’de hüküm altına aldığımız 1. Dereceye 3600 Ek Gösterge kazanımının ivedi bir şekilde hayata geçirilmesini, en düşük emekli aylığı olan 10 bin TL’nin asgari ücretten az olmayacak şekilde adil ve makul bir seviyeye yükseltilmesini,  eş ve çocuk yardımının devam etmesini, emeklilere sendika hakkının verilmesini ve önündeki engellerin kaldırılmasını,  görev aylığı ile emekli aylığı arasındaki bağın tekrar kurulmasını, aylık bağlanma oranının artırılmasını, bayram ikramiyelerinin yükseltilmesini, gösterge rakamına bağlanmasını, evi olmayan emeklilere kira yardımı yapılmasını, kamu konut, misafirhane ve sosyal tesislerinden herhangi bir kısıtlama olmaksızın indirimli yararlanılmasını, zorunlu gider olan temel ihtiyaçların (doğalgaz, elektrik, su vb.) temin edilmesi noktasında indirim sağlanmasını, ek ödeme başta olmak üzere bütün gelirlerin prime esas kazanca dahil edilmesini, emeklilerin, raporlu veya raporsuz olsun, her türlü muayene, teşhis ve tedavilerinden katkı payı vs. ad altında meblağ alınmamasını, emekliler için il ve ilçe merkezlerinde “Emekli Kültür ve Sanat Evi” kurulmasını talep ediyoruz. Biz devletimizin büyüklüğünü, gücünü, tarihi bilinci ve örnekleriyle emeklilere verdiği değeri biliyoruz. Emekliler yılının, ismine uygun olarak emeklilerin taleplerinin görüldüğü ve çözüm üretilerek sorunların tarihe karıştığı bir yıl olacağına yürekten inanıyoruz. Bu duygu ve düşüncelerle yurt genelindeki bütün emeklilerimizin 30 Haziran Dünya Emekliler Günü ve Emekliler Haftasını en kalbi duygularla kutluyor, sağlıklı bir ömür niyaz ediyoruz” dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER