Gündem

En İyi Gözlem Noktası Sivas'ta

Türkiye’nin en iyi gözlem noktası Gürün – Bozhüyük Tersakan ziyaret tepesinde gökyüzü gözlem etkinliği gerçekleşti. Tersakan Kültür Vakfı ev sahipliğinde ünlü fotoğraf sanatçısı Tayfun Karabağ yönetiminde düzenlenen etkinlikte katılımcılara uzay, teleskoplar, karanlık gökyüzü parkları hakkında uzmanlarımız tarafından eğitimlerde verildi.

En İyi Gözlem Noktası Sivas'ta
23-07-2023 14:00
SİVAS

Hayrullah AĞKAŞ 

  Amerikan Uzay Ajansı’nda (NASA) belirlenen 1-10 arası skalaya göre dünyanın en iyi gözlem noktaları arasında Sivas’ın Gürün ilçesinde bulunan Tersakan Ziyaret Tepesi 2 numaraları yer alıyor.

“KARANLIK KALİTESİ EN YÜKSEK YER”

Tersakan Kültür Vakfı ev sahipliğinde gökyüzü gözlem etkinliği gerçekleşti. Amerikan Uzay Ajansı’nın (NASA) belirlediği skalaya göre dünyanın en iyi gözlem noktalarından birisi de Gürün’de. NASA’nın yaptığı derecelendirmeye göre 2 numaralı kategoride Tersakan Ziyaret Tepesi dışında iki yer var. Bunlar Erzurum’da ve Ankara’da. Gürün Tersakan Ziyaret Tepesinde çıplak gözle bile tüm samanyolu ve yıldızlar adeta avuçlarınızın içerisinde. Türkiye’deki noktalar arasında ‘karanlık kalitesi’ en yüksek bölge sıralamasında ise Gürün ilk sırada yer alıyor.

BÖLGENİN TURİZME KAZANDIRILMASI ŞART

Dünyada astro fotoğrafçılarının bildiği ve takip ettiği bu teknik bilgi ile o yöreye ciddi bir alternatif turizm kaynağı sağlıyor. Dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen astro fotoğrafçılar etkin sosyal medya paylaşımlarıyla da yöre hakkında takipçileriyle etkileşime giriyorlar. Diğer taraftan Gürün Kaymakamlığı bölgenin “Karanlık Gökyüzü Parkı” ilan edilmesi için Uluslararası Karanlık Gökyüzü Parkları Birliğine sunulması girişimlerde bulundu.

Tersakan Kültür Vakfı ev sahipliğinde yapılan bu etkinliğe Gürün Kaymakamlığı, Gürün Belediyesi, Gürün Kültür ve Sanat Vakfı, Bozhüyük ve Camiliyurt (BOZCADER) Londra, İstanbul, Ankara şubeleri destek verdi. 

Sivasİrade- SivasGündem- Sivasİrade- SivasHaberleri 


Editor : Elif Elmalı
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER