Fatih TABUR
Sivas Ziraat Odası tarafından çiftçilere yönelik tarımda gübreleme ve ilaçlama konusunda bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi. Sivas Ziraat Odası Ahmet Ataman Konferans Salonu’nda düzenlenen toplantıya çiftçiler tarafından yoğun ilgi gösterildi. Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Sivas Ziraat Odası Başkanı Hacı Çetindağ; çiftçilerin sorunlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Çetindağ; koronavirüs salgını ve geçtiğimiz günlerde patlak veren Rusya-Ukrayna savaşının ardından tarımın öneminin daha fazla anlaşıldığına vurgu yaparak çiftçilerin sıkıntılarının acilen çözülmesi gerektiğini dile getirdi.
ÇİFTÇİLERİMİZİN SIKINTILARININ TAMAMINI BİLİYORUZ
Başkan Çetindağ; “Çiftçilerimizin en büyük sıkıntıları kimyevi gübrenin, mazotun ve yem fiyatlarının çok yüksek olması. Bu sene yağışlarımız diğer senelere göre çok iyi gitti. Aslında tam verim alınacak zaman ama girdilerdeki artış çiftçilerimizin belini büküyor. Konuşulacak çok konu var. Sivas Ziraat Odası’nda bu ikinci dönemim. Emin olun çiftçilerimizin sıkıntılarının tamamını biz çok iyi biliyoruz, çok da iyi bir şekilde ilgililere aktarıyoruz. Geçtiğimiz günlerde Ankara’ya gittiğimizde Tarım ve Orman Bakanı yoktu yardımcıları, genel müdürler ve daire başkanlarıyla görüştük. Sıkıntıları çok iyi biliyorlar. Geçtiğimiz günlerde bir televizyon kanalında Çin’in mısırın yüzde 61’ini, pirincin yüzde 52’sini, buğdayın yüzde 51’ini depoladığını söyledi. Artık kimse kimseye buğday da vermeyecek, yem bitkileri de vermeyecek, ayçiçeği yağını da vermeyecek. Vatandaş zengin de olsa durumu çok iyi de olsa bir ekmeği olmadığı zamanlar her şeyi bitti demektir. İşte çiftçinin önemi de burada başlıyor. Biz onun için ‘Çiftçiye verilen hiçbir destek boşa değildir’ diyoruz. Geçen sene 130 lira olan gübrenin şu anda 700 lira olması, geçen sene 6 lira 45 kuruş olan mazotun bu sene 25 liraya çıkması çiftçimizde sıkıntı oluşturuyor. İnşallah bu 2002 yılındaki bu sıkıntılar biter, devletimiz bunun bilincinde” dedi.
İNŞALLAH YAĞIŞLAR BOL BOL DEVAM EDER
Kuraklık desteği ödemelerinin hesaplara yatırıldığını anımsatan Başkan Çetindağ; “Bunun arkasından 42 lira mazot ve gübre desteği verildi. Maliyeden kesilen vergilerde müracaat eden çiftçilerimizin hesaplarına 5 yıllık geriye dönüşler yatmaya başladı. Bir de 2021 yılı için 50 lira ek destek açıklandı. Bu sene ödenecek. Görüşmelerimizde Nisan ayının ortalarına doğru bu 50 lira ek desteğin çiftçilerimizin hesaplarına yatırılacağı söylendi. Biz çiftçiler olmadan ülkemizde hiçbir şey olmaz. Allah hepinizden razı olsun. Biz üretiyoruz; çiftçimiz milletimizin başının tacı. Herkes çiftçimizin değerini biliyor. İnşallah 2022 yılı yağışlar bol bol devam eder; gübre fiyatı, mazot fiyatları da çiftçimizin kullanabileceği düzeyde olur. Konya’dan gelen değerli ziraat mühendisi arkadaşlarımız gübre ve ilaç konusunda önemli bilgiler verecek. Programa katılan tüm çiftçilerimize teşekkür ediyorum” dedi.
Başkan Çetindağ’ın konuşmasının ardından Ziraat Mühendisleri Samet Alışkan, Korkut Sarıoğlan, Salih Özkurt ve Seda Çevik çiftçilere gübreleme ve ilaçlama konusunda sunum eşliğinde önemli bilgiler vererek çiftçilerin sorularını yanıtladı.
Editor : Haberpanelim