Sağlık

Görme Kaybı Depresyona Yol Açabilir

20. Bölge Kuzeydoğu Optisyen Gözlükçüler Odası Başkanı Taylan Küçüker, Görme kaybının depresyona yol açabileceğini söyledi.

Görme Kaybı Depresyona Yol Açabilir
22-10-2024 10:49
SİVAS

20. Bölge Kuzeydoğu Optisyen Gözlükçüler Odası Başkanı Taylan Küçüker,  düzenli göz muayenesinin  genel sağlık bakımının bir parçası olduğunu söyledi.

Göz ve görme sağlığı sorununun kanser, kalp, akıl hastalıkları, diyabet gibi toplumların en sık karşılaştığı temel sağlık problemlerinden birisi olduğunu dile getiren Küçüker, “Kişiler, görme fonksiyonlarını çeşitli sebeplerle kaybedebilir. Görme bozukluğu ile mücadele etmek demek temel nedensel koşullarının anlaşılması ve ele alınması demektir. Ülkemizde, glokom, katarakt, diyabet ve yaşa bağlı maküler dejenerasyonu erken dönemde teşhis etmek ve bu rahatsızlıkların geri dönüşü olmayan görme bozukluklarına yol açmasını engellemektir. Aynı zamanda, kırma kusurları düzeltilebilecek hastalara ulaşmak, bu hastaların yaşam kalitesini konforunu ve güvenliklerini artırmak olmalıdır” dedi.

GÖRME KAYBI İŞ VERİMLİĞİNİ DÜŞÜRÜR

Görme kaybının kişiyi önemli ölçüde etkilediğinin altını çizen  Küçüker, “Görme kaybı kişinin özgürlüğünü kısıtlar, sınırlar ve hayattaki başarı şansını, yaşam kalitesini engeller. Görme kaybı aynı zamanda depresyona yol açabilir, iş verimliğini düşürür, okul başarısını olumsuz etkiler. Trafik kazalarına, can ve mal kayıplarına sebep olur.  Depresyon riski 3.5 kat daha fazladır. Depresyonu teşhis ve tedavi etmek kamu sağlık maliyetini artırır” dedi.

DÜZENLİ GÖZ MUAYENESİ GENEL SAĞLIK BAKIMINIZIN BİR PARÇASIDIR

Her yıl birçok kişinin çeşitli nedenlerden dolayı görme kaybına uğradığının altını çizen Küçüker, “Bazı insanlar iyi görebiliyorsa, görme ile ilgili bir problemleri yoksa sağlıklı gözlerinin olduğunu düşünürler. Görmelerindeki kademeli değişikliği, azalmayı çoğu zaman fark etmeyebilirler. Bazıları görmedeki değişiklik ve azalmanın başlamasının yaşlanmayla ilgili olduğunu düşünürler. Bazıları ise görme ile ilgili problemlerin kendiliğinden düzeleceğini kaybolacağını düşünmektedirler. Göz sağlığının önemi, görme profilini yükseltmek, körlüğe neden olacak hastalıkların erken teşhis ve tedavisi, refraksiyon kusurlarının düzeltilmesi için göz muayenelerinin düzenli sağlık kontrolünün bir parçası haline getirilmesi ihtiyacı ilgili planlamalar yapılmalıdır. Düzenli göz muayenesi genel sağlık bakımınızın bir parçasıdır. Görmek inanmaktır. Her şey bir göz muayenesi ile başlar. Göz hekiminizi düzenli olarak ziyaret ediniz. Gözlük çağdaş bir toplum inşa etmenin anahtarıdır” ifadelerini kullandı.


Editor : Erdem TAHILLIOĞLU
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER