Sağlık

Grip Vakaları Arttı! Peki Korunmak için Neler Yapılabilir?

Sivas Numune Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Sevgi Baltacı, son dönemde grip vakalarında ciddi bir artış yaşandığını belirterek, hastalığın yayılmaması için korunma önlemleri ve antibiyotik kullanımı hakkında da önemli uyarılarda bulundu.

Grip Vakaları Arttı! Peki Korunmak için Neler Yapılabilir?
17-02-2025 14:13
SİVAS

Kış aylarında sıkça görülen influenza virüsü son zamanlarda etkisini artırmaya başladı. İnfluenza ve diğer solunum yolu enfeksiyonlarının tehlikeleri hakkında uyarılarda bulunan Sivas Numune Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Sevgi Baltacı, özellikle acil servislerde hasta yoğunluğunun arttığını söyledi. Grip aşısının önemine dikkat çeken Baltacı, bu dönemde antibiyotiklerin zorunlu olmadığı takdirde önermediklerini söyledi.

Grip vakalarının özellikle kalabalık ortamlarda hızla yayıldığını belirten Dr. Baltacı, "İnfluenza halk arasında bilindiği gibi grip olarak bilinen bir virüs hastalığı. Son dönemlerde de griple hastanemize başvuru sayısı oldukça arttı. Özellikle acil servislerde hasta yoğunluğunun arttığını görmekteyiz. Halk arasında grip olarak biliniyor ama biz bunu tıbbi olarak influenza virüsü olarak biliyoruz. Bu hastalık genellikle toplu ortamlarda çok daha kolay bulaş olan bir hastalık. Özellikle okul, hastane ortamı, toplu taşıma kullanımı olan yerlerde ve kışlalarda salgının daha da hızlı büyüdüğünü ve arttığını görüyoruz. Damlacık yoluyla bulaşan bir virüs enfeksiyonu, bu nedenle çok hızlı bulaşabiliyor" dedi.

'AŞILANMIŞ BİREYLERDE ZATÜRRE TABLOSU DAHA AZ'

Özellikle kronik hastalığı olan bireylerin grip aşısı yaptırması gerektiğini söyleyen Dr. Baltacı, "Önemli olan bu hastalıktan tabi ki korunmak. Korunmak için de toplu alanlarda ki süremizi azaltmak, maskemizi kullanmak ve en önemlisi el hijyeni. Hijyen her zaman viral hastalıklarla çok ön plana çıkmaktadır. Maske kullanımına da bu dönemde özen göstermemiz gerekiyor. Bunun dışında kronik hastalığı olan bireyler de bunlar kimlerdir derseniz kronik akciğer hastalığı olanlar, diyabet hastalarımız, böbrek hastalarımız, diyalize giren hastalarımız, karaciğer ve sirozu olan hastalarımıza, 65 yaş üstü olan bireylerde ve 5 yaş altındaki çocuklarda mutlaka eylül ekim ve kasım aylarında başlayan grip aşısı olmasını öneriyoruz" diye konuştu.

'ANTİBİYOTİK ÖNERMİYORUZ'

Gripten korunmanın yolları hakkında da bilgi veren Dr. Baltacı, "Şikayetleri başlamakla birlikte hemen hastaneye başvurmalarını öneriyoruz. Kesinlikle kendilerinin ilaç kullanmalarını istemiyoruz. Viral bir hastalık olduğu için antibiyotikleri bu hastalıkta tabii ki tercih etmiyoruz. Eğer ilk 48 saat içerisinde başvururlarsa kullandığımız antiviral tedavilerimiz mevcut bunun dışında antibiyotik tedavisi önermiyoruz. Antiviral tedavinin yanında tabii ki viral hastalıklarda en önemlilerinden birisi istirahat, iyi bir beslenme ve semptomatik tedavidir. Semptomatik tedaviden kastımız kişinin şikayetlerine yönelik olarak baş ağrısını gidermek üzere kullandığımız analjezikler, bol hidrasyon ve en önemlisi de dediğim gibi bulaş olmaması adına da kendisini izole etmesini ve diğer sağlıklı korumasını öneriyoruz" ifadelerini kullandı.


Editor : Demirören Haber Ajansı
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER