Gündem

GÜRÜLTÜ KİRLİLİĞİNE YASAL MÜDAHALE

GÜRÜLTÜ KİRLİLİĞİNE YASAL MÜDAHALE

GÜRÜLTÜ KİRLİLİĞİNE YASAL MÜDAHALE
25-02-2017 06:00


AHMET TIRPAN

Bu durumdan rahatsız olan vatandaşlar ise gürültü kirliliğinden kurtulmak için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü´nün yolunu tutuyor. Şikayet üzerine eve gelen görevliler, cihazla yaptığı ölçümlerde insan sağlığını rahatsız edecek oranda gürültüyle karşılaşırsa para cezası uyguluyor.
Gürültü kirliliğinin önüne geçmek için yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Nazım Yakut; "Sivas´ta kafeler sokağı dediğimiz bölgede işletmelere ikazlarda bulunduk. Bizim ikaz etme gibi bir görevimiz yok ama biz art niyetli değiliz ve inisiyatifli davranıyoruz. Yönetmeliğimiz ´Kurallara uyulmuyorsa ceza uygulanır, tekrarı durumunda iki katı uygulanır ve devam durumunda işyeri kapatılır´ diyor. Vatandaşlar bizlere şikayete geliyor. Bizler de bu doğrultuda şikayetçinin evine gidiyoruz. Bizim standart cihazlarımız var, cihazlarımızın daima kalibre ayarları yapılıyor ve TSE´nin ilgili birimlerinde kalite kontrolleri yapılıyor. Yani yanlış ölçtü gibi şüpheye yer kalmıyor. Bizim ekiplerimiz ölçüm yapıyor, daha sonra sesi kapattırıp tekrar ölçüm yapıyorlar. Bu iki veri arasındaki farkı çıkarıyorlar. Daha sonra bizim yönetmelikteki belirtilen oranları aşıp aşmadığı, yani insanı rahatsız edecek seviyede olup olmadığı değerlendirilerek sonuçlandırıyoruz. Eğer ölçümler sonucunda elde edilen değerler yönetmelikte belirtilen değerlerin altında kalıyorsa insan kulağını rahatsız edecek şekilde değilse işlem yapmıyoruz ama yüksekse cezai işlem uyguluyoruz" ifadelerine yer verdi.
"HER GELEN ŞİKAYET
DEĞERLENDİRİLDİ"
Vatandaşlardan gelen bütün şikayetleri değerlendirdiklerini belirten Yakut; "Her gelen şikâyetle ilgili arkadaşlarımız gidip işlem yapıyor, ölçümlerini yapıyor. Herhangi bir aksaklık olmuyor. Vatandaşlar bize geliyor; ´Şikayet ettik ama bir şey yapmadınız´ diyor ama ses oranı yönetmelikte belirtilen oranı geçmiyorsa işlem yapamayız. Yönetmeliğimizdeki ölçülerimiz insan sağlığını temel alan ölçülerdir" şeklinde konuştu.
"KOMŞULAR ARASINDAKİ
ANLAŞMAZLIKLARA KARIŞAMAYIZ"
Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü´nün sadece firmalar ve ev sahipleri arasındaki anlaşmazlıklarda devreye girdiğini, komşular arasında meydana gelen anlaşmazlıklara müdahale edemediklerini anlatan Yakut; "Biz işletmeler ile ev sakinleri arasındaki anlaşmazlıklarda müdahil oluyoruz. Komşular arasındaki ses ve gürültü şikâyetlerine işlem yapamayız. Bu sorun kat mülkiyeti kanunlara göre kişilerin kendi aralarında çözümlemesi gerekiyor. Bu gibi şikayetlerle ilgili öncelikle komşular arası karşılıklı sağlıklı iletişimle çözülmesini öneriyoruz, buna rağmen şikayet sürüyorsa Emniyet Müdürlüğü´nün ya da Zabıta Müdürlüğü´nün Kabahatler Kanunu kapsamında değerlendirilmesini öneriyoruz. Biz fabrika, inşaat ve işletme gibi firmaların gürültü ve ses ölçümlerine bakıyoruz" dedi.
"ŞİKÂYETLER YAZ
MEVSİMİNDE ARTIYOR"
Yaz mevsiminde inşaat sezonunun açılmasıyla birlikte şikayetlerin de arttığını ifade eden Yakut; "Özellikle yaz aylarında şikâyetler geliyor. Kış mevsiminde çok fazla şikâyet almıyoruz ama yaz mevsiminde inşaat sezonu açılıyor ya da düğün sezonu olduğu için düğün salonlarına yönelik bir takım şikâyetler alıyoruz. İnşaatların belirli saatler arasında çalışması gerekiyor, aksi taktirde belirtilen saatler dışında çalışanlar için de cezai işlem uygulama durumu söz konusu oluyor" şeklinde konuştu.
"KAMU YARARINA OLURSA GECE
ÇALIŞMA YAPILABİLİR"
Kamu yararına yapılan çalışmalarda Valili Mali Çevre Kurulu tarafından ek çalışma süresi verilebileceğini sözlerine ekleyen Yakut; "Valilik Mali Çevre Kurulunda almış olduğumuz bir karar vardır. Yönetmeliğe aykırı olmadığı şekilde sadece kamu yararı gerektiren yerlerle ilgili gece çalışılması gerekiyorsa Mali Çevre Komisyonu Kurulunda karar alınır ve kurul kararı doğrultusunda belirtilen saatlerde çalışma yapılır. Ama burada dikkat etmemiz gereken şey kamu yararı şartıdır. Örneğin Üniversitede yapılan yurtlarımızın kısa sürede tamamlanması için gece çalışılma ihtiyacı hissedildi. Burada kamu yararı söz konusu olduğu için kurul kararı ile onay verildi. Aynı şekilde Sivas Belediyesi´nin yapmış olduğu Mevlana Tünelinde de gece çalışılması ihtiyacı var. Burada da kamu yararı söz konusu olduğu için kurul kararı ile onay verilmiştir" ifadelerine yer verdi.


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER