Adem Sabit NALBANT
XX. Bölge Kuzeydoğu Optisyen-Gözlükçüler Odası Başkanı Taylan Küçüker, progressive lensler hakkında bilgi verdi. Küçüker, bu lensler sayesinde çift gözlük kullanımına son verilebileceğini kaydetti.
Küçüker, konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada; “ “Uzak orta yakın görüş aynı camda toplayan progressive gözlük camlarını güvenle ve konforla kullanabilirsiniz. Bilindiği gibi insanların birçoğu yakın gözlük kullanır. Oysa yakın gözlüğü ile orta ve uzak mesafe görüşleri aynı olmaz. Bu nedenle en az iki gözlük gerekir. Uzak orta yakın görüş aynı camda toplayan progressive gözlük camlarını güvenle kullanabilirsiniz. Farklı diyoptrik güce sahip lensler multifokal lensler olarak bilinir. Uzak orta yakın görüş aynı camda toplayan progressive ve gözlük camlarını güvenle kullanabilirsiniz. Seğment çizgisi olmadığı için estetiktir. İmaj jump görüntü atlaması olmaz. Orta görüş mesafesi vardır. Farklı diyoptrik güce sahip iki veya daha fazla kısmı bulunan bütün lensler multifokal lensler olarak bilinir. Bilinen en eski multifokal lens bifokaldir. Uzak ve yakın için ayrı ayrı gözlük kullanmanın sıkıntısını ortadan kaldırmak için bifokal gözlük Benjamin Franklin(1706-1790) tarafından 1784 yılında icat edildi. Bir bifokal lens iki farklı fokus gücüne sahip ayrı güçteki iki lensi bir lenste toplayıcı optik fonksiyonlu gözlük camıdır. Uzak ve yakın için ayrı ayrı gözlük kullanmanın çok zor ve sıkıntılı bir işlem olduğu gerçektir. Bifokal in en büyük avantajı iki gözlüğü bire indirgemesidir. Bu avantajının yanında yakın görme ile ilgili olumsuzluklar bütünüyle giderilememiştir” dedi.
Proressive power (güçleri artan) lenslerde, geometrik şekle sahip bir yüzeydeki dioptrik gücün aşağıya doğru düzgün biçimde arttığını dile getiren Küçüker, “Uzak görmedeki netlikten yakın görmedeki netliğe, bir görüntü atlaması olmadan ulaşılır. Bu alanda ilk patent 1924 yılında American Optical tarafından alınmıştır. Çerçeve ile ilgili bütün ayarlar, ölçü alınmadan ve camın tespiti yapılmadan (Plaket, kulak Sap, pantoskopik açı ayarı… vs) ayarlanmalıdır. Montaj'dan sonra yapılacak bir ayarlama uzak veya yakın görüşün bozulmasına sebep olur. Çerçevenin yüzü sarmalaması, yanaklara değmeyecek şekilde olması gerekir. Montaj yüksekliği ve Pupilla ölçüleri her göz için ayrı ayrı yapılmalıdır. Sağ pupilla mesafesi Pd R,Sol pupilla mesafesi Pd L ,Sağ montaj yüksekliği Hg R, Sol montaj yüksekliği Hg L. çok iyi ölçülmelidir. Ölçü alınırken ölçüyü alan kişi ile hasta gözleri ayni hizada olmalıdır. Progresive lenslerin üzerinde ki montaj çizgileri silinmeden önce kullanıcı yüzünde son bir defa daha kontrol edilmelidir (montaj artısı- fıttıng cross) Şayet montaj yüksekliğini fazla ise kullanıcı orta bakış mesafesinden bakacağı için uzak görüşü bozuk olacaktır. Eğer montaj yüksekliğini düşük ise, kullanıcı yakın okumasının yetersiz olduğundan şikâyet edecektir. Çerçeve plaketleri yükseltilerek ya da düşürülerek bu şikâyetler nispeten giderilebilir. Progressive lens kullanımının kişiye çok iyi anlatılması gerekir. Uzak görüşten orta görüşe, orta görüşten yakın görüşe geçildiğinde, başı eğerek ya da kaldırarak değil de baş sabit kalacak şekilde gözler hareket ettirilerek bakılmasının gerektiğini, yan tarafta bir cisme bakıldığında gözlerle takip edilerek değil de başın cisme çevrilerek bakılması gerekir. Uzak, orta, yakın görüş aynı camda toplayan progressive gözlük camlarını güvenle ve konforla kullanabilirsiniz” dedi.
Editor : Haberpanelim