Gündem

GÜVENLİK KÜLTÜRÜNÜ TOPLUMUZA AŞILAMALIYIZ

GÜVENLİK KÜLTÜRÜNÜ TOPLUMUZA AŞILAMALIYIZ

GÜVENLİK KÜLTÜRÜNÜ TOPLUMUZA AŞILAMALIYIZ
27-05-2017 06:00


Yunus BUDAKTAŞ

Ülke genelinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından başlatılan Milli Seferberlik çalışmaları devam ediyor. Bu kapsamda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşarı Ahmet Erdem ve Daire Başkanları Sivas´taki inşaat ve maden sektörü temsilcileri ile ?İş sağlığı ve güvenliği uygulamaları? hakkında görüş alışverişinde bulunmak üzere bir araya geldi. Ticaret ve Sanayi Odasında gerçekleşen programa ilimizdeki özel sektör temsilcileri katıldı.

Program konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşarı Ahmet Erdem, Cumhurbaşkanı Erdoğan´ın Milli Seferberlik Çağrısı üzerine tüm yurt genelinde Bakanlığın bir dizi çalışma başlattığını söyledi. Bu kapsamda 81 vilayetin tek tek gezildiğini ifade eden Erdem, ?Milli seferberliğin birinci periyodu istihdam başlığı altındaydı. Biz bu seferberlik doğrultusunda bakanlık üst yöneticileri olarak 81 vilayeti 2 kez 3 ay gibi kısa bir süre içerisinde gezerek çalışma hayatının partnerleriyle hep beraber olduk. Sivas´a başka bir arkadaşımız 2 kez geldi. Ticaret ve Sanayi Odasıyla, Esnaf Odalarıyla, emeklilerimizle, çalışanlarımızla, işçilerle, işverenlerle beraber oldu.  Onların dertlerini ve önerilerini aldı. Onların hepsini dinledi, onları bir rapor haline getirdi, çalışma hayatının önceliklerini tespit etti. Bu kez 13 Mayıs 2017´de 3. Havalimanı inşaatında sayın bakanımız Milli Seferberliğimizi ikinci periyodu olarak İş Sağlığı ve Güvenliği adı altında seferberliğimizin startını verdi.  Orada bütün taraflarla sıfır deklarasyonunu imza altına aldı. Bu sıfır deklarasyonuna işçi-işveren kuruluşları, kamu ve özel müteşebbisler hepsi imza attı. Bununla iş kazaların ve meslek hastalıklarını önlemek, özellikle inşaat alanında gerekli incelemeleri yaparak inşaata özgü strateji belirlemek ve diğer sektörlerde uygulanan güzel örnekleri ve uygulamaları da bu sektörde yaygınlaştırmayı istiyoruz. Bu amaçla 81 vilayetimizi gezmeye başladık. Şimdi orta Anadolu´muzun güzel bir ili olan Sivas´tayız. Hep beraber burada sizlerle görüşeceğiz. Sizin öneri ve sorularınızı alacağız.?dedi.

İŞ KAZALARI YÜZÜNDEN MİLYONLARCA İNSAN ÖLÜYOR

Erdem, iş kazaları ve meslek hastalıkları yüzünden her yıl dünyada milyonlarca insanın öldüğünü belirterek, ülkemizde son yıllarda iş kazasından dolayı gerçekleşen ölümlerin azaldığını kaydetti. Erdem, ?İş kazaları ve meslek hastalıkları dünyamızın önemli meselelerinden bir tanesi. Milyonlarca insan iş kazası ve meslek hastalıkları sonucu hayatını kaybetmektedir. İstatistiklere bakacak olursak her 15 saniyede 160 kişi iş kazası ve meslek hastalıklarıyla muhatap olmakta. Yine her 15 saniyede 1 kişi iş kazası ve meslek hastalıklarından hayatını kaybetmekte. Günde 6 bin kişi dünyada bu sebepten dolayı hayatını kaybetmekte. Yılda ise 2 milyon 300 bin kişiden fazlası iş kazası ve meslek hastalıklarından dolayı insanlarımız hayatını kaybediyor. Ülkemize bakacak olursak %141 oranında işveren sayılarımız artmasına ve 4a kapsamındaki işçi sayımız 5 milyon 200 binden 13 milyona çıkmasına rağmen bizde iş kazalarında düşüş olmuştur. Toplamda ölümlü iş kazasında 100 binde 16,7´den 9,9´a düşmüştür.?diye konuştu.

BAKANLIK OLARAK ÜZERİMİZE DÜŞENİ YAPIYORUZ     

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının Avrupa normlarında bir İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu çıkardığını aktaran Erdem, özellikle iş güvenliği bilincinin bireylere eğitim hayatında kazandırılması için çeşitli çalışmalar yapıldığını ifade etti. Erdem, ?Bakanlık olarak 2012 yılında İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu çıkardık. Bu kanunla ve diğer mevzuatla ülkemiz Avrupa normlarında bir iş sağlığı ve güvenliği kanununa kavuşmuştur. Çağdaş anlamda iş sağlığı ve güvenliği önleyici, tedbir alıcı olmak zorundadır. Bununda olmazsa olmazı güvenlik kültürüdür. Güvenlik kültürünü toplumumuza aşılamak için bakanlık olarak birçok projeleri hayata geçirdik. Bununla yetinilmedi. Milli Eğitim Bakanlığı ve YÖK ile işbirliği halinde ilköğretimde çizgi yapıştırmalar, ilköğretimden yükseköğretime gelene kadar derslerde iş sağlığı ve güvenliğiyle ilgili konular, yükseköğretimde mühendislik ve teknik okullarda ise münhasıran iş sağlığı ve güvenliği dersleri konuldu. Bunun amacı şu; küçükken talebelerimize gençlerimize iş sağlığı ve güvenliğiyle ilgili bilgileri vermek, bununla beraber çalışma hayatında karşılaşacakları hal ve tavırları öğretmek. Sonuç olarak iş sağlığı ve güvenliğinin hayata geçirilmesi tek taraflı olmuyor. Bunu hep beraber yapmak mecburiyetindeyiz. Çünkü bunun tarafı bir kişi değil. Bakanlık olarak mevzuatımız çıkarttık. Ama bunun uygulamasını sizler bizler hep beraber yapacağız. Dolayısıyla bu kültürü hep beraber aşılamamız lazım.?dedi.

Erdem´in konuşmasının ardından Bakanlık Müfettişi Gökhan Korkutan tarafından Yapı İşyerlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Yönünden Teftiş Faaliyetleri konulu sunum yapıldı. Yapılan sunumun ardından sektör temsilcileri ile soru cevap şeklinde görüş alışveriş verişinde bulunuldu.

/resimler/2017-5/26/1629030856588.jpg


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER