Fatih TABUR
Vali Salih Ayhan; Sivas’ın ihracat rakamlarını değerlendirdi. İlimizde resmi kayıtlara göre yıllık 70 milyon dolar civarında olan ihracat rakamının üretim yeri Sivas fakat kaydı başka şehirlerde olan ürünler de dahil edildiğinde 240 milyon dolara ulaştığını söyledi.
2019 yılında Cumhuriyet'in 100. yılına doğru 100 Üretim ve İstihdam Kapısı rotasıyla belirledikleri hedefe ulaşacaklarına inançlarının tam olduğunu belirten Ayhan, 2023 yılında 500 milyon dolar ihracata kavuşacaklarını kaydetti.
İlimizin hedefleri ve hayallerinin olduğunu belirten Vali Ayhan, “Bizler de 2019 yılında Cumhuriyet'in 100. yılına doğru 100 Üretim ve İstihdam Kapısı rotasıyla belirlediğimiz hedefe adım adım ilerliyoruz. Bunu başaracağımıza inanıyorum. Salgına rağmen Birinci OSB’de çalışan sayısı 10 bine yaklaştı. Biz sadece OSB’ye odaklanmıyoruz. OSB’de resmi kayıtlara göre 70 milyon dolar ihracat var. Yaptığımız bir çalışmaya göre Sivas’ın 240 milyon dolar ihracatı var. Üretim yeri burası ama kaydı başka şehirlerde olan yerleri toparladığınızda 240 milyon dolar. Az ama önemli bir rakam. Umut veren, heyecanımızı artıran bir rakam. 2019 yılında Cumhuriyet'in 100. yılına doğru 100 Üretim ve İstihdam Kapısı rotasıyla belirlediğimiz hedefe 2023’te ulaşacağımızdan tereddüdüm yoktur Allah’ın izniyle. 2023 yılında 500 milyon dolar ihracatı olan Sivas’a kavuşacağız, bunu yakalayacağız” dedi.
Birinci Organize Sanayi Bölgesi’nin yanı sıra il merkezine 25 kilometre mesafede Kovalı mevkiinde 814 hektar alanda altyapı çalışmalarına başlanılan ve 40 bin kişiye istihdam sağlayacağı düşünülen Demirağ OSB ile ihracat rakamlarının daha da artması bekleniyor.
Sivas’ın ihracat ürünleri içerisinde; çelik, çimento, cam seramik ve toprak ürünleri, demir ve demir dışı metaller, deri ve deri mamulleri, diğer sanayi ürünleri, halı, hazır giyim ve konfeksiyon, hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri, kimyevi maddeler, kuru meyve ve mamulleri, madencilik ürünleri, meyve ve sebze mamulleri, mobilya kağıt ve orman ürünleri, su ürünleri ve hayvansal ürünler, tekstil ve hammaddeleri, yaş sebze ve meyve, zeytin ve zeytinyağı başı çekiyor.
İlimizde üretilen ürünler Afganistan, Almanya, Avustralya, Avusturya, Azerbaycan-Nahçıvan, Bahreyn, Bangladeş, Belçika, Beyaz Rusya, Birleşik Arap Emirlikleri, Birleşik Devletler, Birleşik Krallık, Bosna-Hersek, Brezilya, Bulgaristan, Cezayir, Cıbuti, Çek Cumhuriyeti, Çin Halk Cumhuriyeti, Danimarka, Ekvator, Fas, Finlandiya, Fransa, Gana, Güney Afrika Cumhuriyeti, Güney Kore Cumhuriyeti, Gürcistan, Hindistan, Hırvatistan, Hollanda, Honduras, Hong Kong, Irak, İran, İspanya, İsrail, İsveç, İsviçre, Filistin, İtalya, Japonya, Kamerun, Kanada, Katar, Kazakistan, Kenya, KKTC, Kolombiya, Kosova, Kosta Rika, Kuveyt, Liberya, Libya, Lübnan, Macaristan, Makedonya, Malta, Mauritius, Meksika, Mısır, Moldavya, Myanmar, Nepal, Nijerya, Norveç, Özbekistan, Pakistan, Peru, Polonya, Romanya, Rusya Federasyonu, Senegal, Singapur, Sırbistan, Somali, Sri Lanka, Sudan, Suriye, Suudi Arabistan, Şili, Tanzanya, Tayland, Tayvan, Tunus, Türkmenistan, Uganda, Ukrayna, Umman, Uruguay, Ürdün, Yeni Zelanda ve Yunanistan başta olmak üzere dünyanın dört bir yanına ihraç ediliyor.
Editor : Haberpanelim