OĞUZHAN SARZEP
Diyetisyen Süheyla Subaşı Uçar, ?Dünya Diyetisyenler Günü´ vesilesiyle meslektaşlarının gününü kutlarken, diyetisyenlik hakkında birtakım bilgiler verdi ve gençlere tavsiyelerde bulundu.
Diyetisyenlik mesleğinin tam olarak ne olduğunu bilmeden bölümü kazandığını ifade eden Diyetisyen Süheyla Subaşı Uçar, ?İkinci ve üçüncü sınıfta bölümümü tanımaya başladım. Son sınıfta ?galiba doğru yerdeyim´ dedim. Kendi iş yerimi kurduğumda ise; iyi ki diyetisyen olmuşum dedim? ifadelerini kullandı.
?İNSANLAR BİR ANNESİNE
NAZLANIR, BİR DE DİYETİSYENİNE?
Bir diyetisyenin öncelikle insanları sevmesi gerektiğini vurgulayan Diyetisyen Süheyla Subaşı Uçar, bir diyetisyen de olması gereken özellikleri şöyle sıraladı; ?Bir diyetisyen psikolog gibi danışanlarıyla iletişim kurmalı ve sabırlı olmalıdır. Çünkü insanlar bir annesine nazlanır, bir de diyetisyenine. Diyetisyenler kişiye özel, herkesin seviyesinde konuşabilmelidir. Ancak öyle kişilerin hayatında kalıcı değişiklikler yapabilir. İyi okumalı, iyi yazmalı ve yayınları iyi takip etmelidir. Ayrıca ikna kabiliyeti yüksek olmalı ki, danışanlarıyla güçlü bir iletişim kurabilsin? dedi.
?DİYETİSYEN SADECE İNSANLARI
ZAYIFLATAN KİŞİ DEĞİLDİR?
İnsanlara ?diyetisyen kimdir?´ diye sorulduğunda genelde ?insanları zayıflatan kişidir´ diye cevap alındığını söyleyen Diyetisyen Subaşı Uçar, ?Aksine diyetisyen 7´den 70´e her yaş grubunda, her hastalıkta ve sağlıkta, beslenme tedavisi planlayan kişidir. Polikliniklerde hastalarla ayaktan ilgilenebilir ya da klinikte yatan hastalara beslenme tedavisi planlayabilir. Diğer yandan yoğun bakım hastalarına tüp ile beslenme tedavisi uygulayabilir. Hastanelerde veya kurum mutfaklarında özel menü planlayabilir. Ana okulda çocuklara özel menüler hazırlanabilir. Aynı zamanda özel bir klinikte danışanlarına hizmet verebilir. Kısacası yemeğin olduğu her yerde, diyetisyen vardır? ifadelerini kullandı.
?DİYETİSYENLİĞİN POPÜLERLİĞİ
GÜN GEÇTİKÇE ARTIYOR?
Beslenme tedavisinin önemine değinerek konuşmasını sürdüren, Diyetisyen Süheyla Subaşı Uçar, ?Bir böbrek hastası, bir şeker hastası, bir metabolik rahatsızlığı olan hasta ve tüm diğer hastalıklarda, bazen birinci tedavi yöntemi, bazen de yardımcı tedavi yöntemi beslenme tedavisidir. Diyetisyenliğin de zorlukları mevcut. Obezite gün geçtikçe artıyor. Bu nedenle mesleğin popülerliği de artıyor. Ancak uzman olmayıp, bir iki aylık eğitimle sertifika alıp, insanların sağlığını hiçe sayan ve insanların iyi niyetini suiistimal edenlerde gittikçe çoğalıyor. Üniversitelerimizin 4 yıllık beslenme ve diyetetik bölümünden mezun olmayan kişiler, beslenme uzmanı değildir. Öğrenciler ilk 3 yıl teorik + laboratuvar, son bir yılda staj eğitimi aldıktan sonra ?diyetisyen´ unvanını kazanabilirler? şeklinde konuştu.
?KENDİNE GÜVENEN DİYETİSYENLERE
HER ZAMAN İŞ VARDIR?
Beslenme tedavisinin ciddi bir iş olduğu ifade eden Diyetisyen Subaşı Uçar, ?Yanlış beslenme tedavisiyle, bağışıklık sistemini zayıflatabilir ve böbrek ile karaciğer gibi organlarınızın kalıcı hasarlar almasına neden olabilirsiniz? dedi. Diyetisyende olması gereken özellikleri taşıyan gençlerin ?Beslenme ve Diyetetik´ bölümü okuyabileceğini söyleyen Subaşı, okulu başarıyla tamamladıktan sonra kamuda ve özel sektörlerde iş bulabileceklerini ifade ederek, ilgilileri ?Diyetisyen Ailesi´ne dâhil olmaya davet etti.
?DÜNYA DİYETİSYENLER
GÜNÜMÜZ KUTLU OLSUN?
Meslektaşlarının ?6 Haziran Dünya Diyetisyenler Gününü´ kutlayarak konuşmasını sonlandıran Diyetisyen Süheyla Subaşı Uçar, ?Birlik olup, mesleğimizi halkımıza daha güzel tanıtalım ve onların yanında olup sağlıklarını emanetimiz bilelim. Herkesin bu özel gününü kutluyorum.? dedi.
Editor : Haberpanelim